Kan en blå pille gi oss lengre liv?

Norske forskere har utviklet en vitaminpille som de tror kan bekjempe både demens og hjertesykdom, og gjøre at vi lever lengre, friskere liv.

PILLE MOT ALDRING: Forskere ved Akershus universitetssykehus har utviklet en vitaminkapsel som de håper kan gi oss friskere, lengre liv og bekjempe en rekke aldersrelaterte sykdommer. Foto: NTB
PILLE MOT ALDRING: Forskere ved Akershus universitetssykehus har utviklet en vitaminkapsel som de håper kan gi oss friskere, lengre liv og bekjempe en rekke aldersrelaterte sykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En liten, blå vitaminkapsel kan kanskje føre til at vi både lever lenger og holder oss friskere, melder NRK.

Det er forskere ved Akershus universitetssykehus som har utviklet kapselen, og forsøk på mus, bananfluer og rundorm har allerede vist lovende resultater.

– Jeg tror disse blå kapslene kan gi oss friskere og lengre liv, sier førsteamanuensis Evandro Fei Fang, en av Norges ledende forskere på aldring, til NRK.

Vitamin B3

De blå kapslene det er snakk om inneholder en form for B3-vitamin, som er en slags forløper til et molekyl kalt NAD. Dette molekylet sørger for at cellene våre er i stand til å hold seg friske, skape energi og reparere skadet DNA.

Men jo eldre vi blir, desto mindre NAD produserer vi. Mangel på NAD kan ha sammenheng med en rekke sykdommer som rammer eldre, tror forskerne, blant annet Alzheimer, Parkinson og hjertesvikt.

– Studier har vist at NAD-nivået i blodet øker når vi tar disse kapslene. Forsøkene viser at mus som får mer NAD, er friskere og lever lenger, forteller Fang til NRK.

Demens og hjertesykdom

Selv om resultatene ikke automatisk kan overføres til mennesker, er forskerne optimistiske. Nordmenn lever stadig lenger, samtidig som eldrebølgen gjør at vi blir færre yngre til å holde samfunnet i gang. Andelen av befolkningen som er 80 år eller eldre, forventes å tredobles innen 2060.

Mer enn 100 000 mennesker lever med demens i Norge i dag, og antallet forventes å dobles før 2050. Dersom en daglig vitaminpille kan bidra til å bekjempe demens, hjertesykdom og andre sykdommer forbundet med aldring, vil det ha stor betydning for både enkeltpersoners livskvalitet og samfunnet som helhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.