Arbeidsliv og coronaviruset

Kan du tvinges tilbake på jobb selv om du er redd for smitte?

Det enkle svaret er ja. Men om ikke arbeidsgiver tar ansvar for å hindre spredning av coronavirus på arbeidsplassen, kan du ha rett på lønn for å holde deg hjemme.

SMITTEVERN PÅ ARBEIDSPLASSEN: Det kan være ulike årsaker til at man ønsker å holde seg hjemme for å unngå coronasmitte på arbeidsplassen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SMITTEVERN PÅ ARBEIDSPLASSEN: Det kan være ulike årsaker til at man ønsker å holde seg hjemme for å unngå coronasmitte på arbeidsplassen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Permitteringer eller hjemmekontor er blitt en hverdag for svært mange. Men hvordan blir det når de som har vært permitterte eller hatt hjemmekontor blir bedt om å komme tilbake på jobben?

Noen arbeidstakere kan være bekymret for å gå på jobben, enten fordi de er i risikogruppa selv, eller fordi de har familie i en risikogruppe.

Er det mulig å holde seg hjemme?

– Utgangspunktet er at du skal møte på jobb og gjøre jobben slik arbeidskontrakten sier. Du har ikke rett til å selv vurdere om du av helsemessige årsaker eller fordi du er bekymret bør holde deg borte fra arbeidsplassen, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør ved NHOs advokattjenester, til Vi.no.

Vurdering av lege

Ifølge Meder kan arbeidsgiver kreve at du kommer på jobb som normalt. Det er også arbeidsgiver som bestemmer om og i hvilket omfang det kan benyttes hjemmekontor. Du kan ikke selv bestemme at du skal ha hjemmekontor selv om det er teknisk mulig.

Mange arbeidsplasser kan heller ikke tilrettelegge for hjemmekontor. Jobber du i butikk eller ved en maskin på fabrikk er det ikke mulig å gjøre jobben hjemmefra. Dersom du skal ha rett til ikke å møte på arbeid, må det være etter en vurdering av lege.

– Hvis lege vurderer at din situasjon kvalifiserer til sykemelding, må arbeidsgiver forholde seg til arbeidstakers sykemelding etter vanlige regler for dette, sier Meder.

Som utgangspunkt forutsetter sykemelding at man er arbeidsufør grunnet sykdom eller skade.

Viktig dialog med arbeidsgiver

Meder påpeker at du har krav på tilrettelegging for å gjennomføre arbeidsoppgaver dersom du av medisinske årsaker ikke kan jobbe som vanlig. Arbeidsgiver plikter også å forholde seg til helsemyndighetenes råd om tiltak som kan begrense smitte.

– Det er flere årsaker til at folk er bekymret for coronaviruset. Det handler ikke bare om alder, det kan også være at man har nærstående som er i risikogruppa, sier hun.

Er du urolig for å gå på jobb er Meders råd at du snakker med arbeidsgiver.

– I dialog med arbeidsgiver kan det avklares hvilke muligheter som finnes for at din arbeidssituasjon skal oppleves mest mulig trygg, sier hun.

Kan kreve lønn

Ifølge Jan Tormod Dege, mangeårig advokat og ekspert på arbeidsrett, er ikke alder alene et argument for å holde seg hjemme fra jobb.

– Hvis du ikke selv er syk eller har underliggende sykdommer som diabetes eller liknende, har du ikke krav på lønn for å bli hjemme, sier han.

Ifølge Dege har likevel arbeidsgiver ansvar for å legge forholdene til rette for at de ansatte ikke skal være i fare for smitte.

– Hvis du kan bruke hjemmekontor og dette ikke er til særlig ulempe for arbeidsgiver, bør det kunne tillates. Arbeidsgiver plikter å iverksette tiltak som eventuell bruk av munnbind og mulighet for å holde avstand for å beskytte de ansatte.

Dersom arbeidsgiver ikke gjør dette, utsettes ansatte for risiko.

Hvis en lege vurderer det slik at de ansatte er blitt utsatt for risiko, må arbeidsgiver betale lønn til de ansatte i 16 dager før de får sykepenger.

– Alt skal ligge til rette for at du skal ha det bra på jobb. Hvis bedriftslederen ikke ivaretar den ansattes sikkerhet og trygghet, vil vedkommende ha krav på lønn for å bli hjemme, sier Dege.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.