Sukker og helse

Kan du bli avhengig av sukker?

Nordmenns generelle sukkerforbruk har stupt, men vi spiser fortsatt for mye av det selv om vi vet det ikke er bra for oss. Hvorfor er det så vanskelig å slutte?

SUKKERAVHENGIG: For mange kan sukkersuget være så vanskelig å bli kvitt at det ligner på avhengighet. Men et høyt inntak av sukker påvirker mer enn bare vekta. Foto: NTB
SUKKERAVHENGIG: For mange kan sukkersuget være så vanskelig å bli kvitt at det ligner på avhengighet. Men et høyt inntak av sukker påvirker mer enn bare vekta. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi vet det jo egentlig: Sukker er ikke bra for oss. Og selv om nordmenns sukkerforbruk har stupt de siste 20 årene, spiser vi fortsatt for mye av det.

Sukker blir framstilt som om det bare handler om kalorier. Men sukker er skadelig og påvirker helsa vår, ifølge daglig leder i «Frisk uten sukker», Bente Josefsen.

Sukker har tatt for mye plass i dagens samfunn og skaper uhelse i befolkningen, mener Josefsen, som i fjor kom med boka «Sukkeravhengig? Bli frisk uten sukker».

Kostholdet vårt inneholder mye sukker, og er blitt et stort problem. I dag sliter over 70 prosent av det norske folk med overvekt og fedme. Følgene er fysiske og psykiske plager.

– Å motivere til forandring, også om det bare er små forandringer, kan gjøre en stor forskjell på helsa, sier Josefsen og fortsetter:

– Overvekt er et symptom på at kroppen ikke har det bra. Mange som sliter med det har mage/tarm-problemer, hodepine, migrene, er slitne, har søvnproblemer og depresjon. For mange overvektige er sukkeravhengighet årsaken til at vekta har gått i været.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.