Sukker og helse

Kan du bli avhengig av sukker?

Nordmenns generelle sukkerforbruk har stupt, men vi spiser fortsatt for mye av det selv om vi vet det ikke er bra for oss. Hvorfor er det så vanskelig å slutte?

SUKKERAVHENGIG: For mange kan sukkersuget være så vanskelig å bli kvitt at det ligner på avhengighet. Men et høyt inntak av sukker påvirker mer enn bare vekta. Foto: NTB
SUKKERAVHENGIG: For mange kan sukkersuget være så vanskelig å bli kvitt at det ligner på avhengighet. Men et høyt inntak av sukker påvirker mer enn bare vekta. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi vet det jo egentlig: Sukker er ikke bra for oss. Og selv om nordmenns sukkerforbruk har stupt de siste 20 årene, spiser vi fortsatt for mye av det.

Sukker blir framstilt som om det bare handler om kalorier. Men sukker er skadelig og påvirker helsa vår, ifølge daglig leder i «Frisk uten sukker», Bente Josefsen.

Sukker har tatt for mye plass i dagens samfunn og skaper uhelse i befolkningen, mener Josefsen, som i fjor kom med boka «Sukkeravhengig? Bli frisk uten sukker».

Kostholdet vårt inneholder mye sukker, og er blitt et stort problem. I dag sliter over 70 prosent av det norske folk med overvekt og fedme. Følgene er fysiske og psykiske plager.

– Å motivere til forandring, også om det bare er små forandringer, kan gjøre en stor forskjell på helsa, sier Josefsen og fortsetter:

– Overvekt er et symptom på at kroppen ikke har det bra. Mange som sliter med det har mage/tarm-problemer, hodepine, migrene, er slitne, har søvnproblemer og depresjon. For mange overvektige er sukkeravhengighet årsaken til at vekta har gått i været.

EKSPERT: Bente Josefsen er en av Norges fremste eksperter på sukkeravhengighet. Hun hjelper hundrevis av mennesker til å få bedre liv gjennom kurs, foredrag og rådgivning. Foto: Foto: B. T. Stokke
EKSPERT: Bente Josefsen er en av Norges fremste eksperter på sukkeravhengighet. Hun hjelper hundrevis av mennesker til å få bedre liv gjennom kurs, foredrag og rådgivning. Foto: Foto: B. T. Stokke Vis mer

- Sukker er festmat

Sukkeravhengighet er ingen etablert diagnose, og det er utbredt skepsis til om dette virkelig er en fysisk sykdom som sitter i hjernens belønningssenter i likhet med andre avhengigheter, som for eksempel alkoholisme.

Professor i ernæring Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo er blant dem som ikke er overbevist om at man faktisk blir avhengig av sukker, men er enig i at bevissthet om eget sukkerinntak er lurt.

- Det er ikke påvist noen biologiske mekanismer for en eventuell avhengighet av sukker, slik man ser ved avhengighet av alkohol og andre rusmidler. Men økt bevissthet er viktig, blant annet kan det være lurt å skrive ned hva man spiser og lage en plan for nedtrapping, sier han.

Om vi blir mer tilbøyelige til å spise for mye sukker med alderen, vet han ikke.

- Smak endrer seg med alder, men det finnes lite data på om eldre har økt sukkerinntak. Som alltid når det gjelder kosthold er det mest et spørsmål om mengder, og sukker er festmat, også for eldre. Så er det viktig å huske at sukker også påvirker tennene negativt, noe som kan være et problem med økende alder, sier han.

Forskjell på kvinner og menn

Selv om det er lite forskning på om vi blir mer sukkersugne med alderen, er det gjort forsøk som antyder at kvinner kan være mer sårbare for overforbruk av sukker enn menn.

En tysk studie fra 2021 testet mus for sukkeravhengighet ved hjelp av de samme metodene som brukes for å teste alkohol- og narkotikaavhengighet hos mus og rotter, ved bruk av sukkervann som musene tildels kunne kontrollere tilgangen til selv.

Studien viste at hunn-mus var langt mer sårbare for de avhengighetsskapende egenskapene i sukker enn hann-mus. Hunn-mus hadde generelt høyere inntak av sukkervann enn hann-mus, både når det gjaldt intens drikking over kort tid, og langvarig høyt konsum. Hunn-mus viste også mer tydelig adferd med tilbakefallsdrikking etter en periode uten tilgang, samt høyere motivasjon for å få tilgang til sukkervannet. Etter seks ukers fri tilgang til sukkervann, hadde hunn-musene omtrent 50 prosent høyere inntak av sukker enn hann-musene.

Kvinner mer sårbare?

Det trengs mer forskning på temaet for å kunne si med sikkerhet om disse resultatene kan overføres til oss mennesker. Men forskernes konklusjon er at det er sannsynlig at sukker kan være avhengighetsskapende, og at kvinner kan være langt mer sårbare for denne avhengigheten enn menn.

Professor i ernæring Svein Olav Kolset mener funnene er svært interessante.

- Dette er et meget spennende forskningsfelt. Kjønnsforskjeller gjelder både for store folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft, og for andre sykdommer. Betydningen av kjønnshormoner når det gjelder smak og matpreferanser er ikke mye studert og vil sikkert gi ny og spennende innsikt, sier han.

Sukkerdetox

Dersom resultatene fra den tyske studien faktisk kan overføres til oss mennesker, betyr det at kvinner har langt større risiko for å bli avhengige av sukker enn menn. Det rimer for øvrig godt med tallene for overvekt og fedme: På verdensbasis lider langt flere kvinner av fedme enn menn.

Men hvordan kan du vite at du faktisk er avhengig av sukker?

– Verdens helseorganisasjon har satt opp en liste på seks spørsmål om avhengighet. Krysser du av på alle disse er du sannsynligvis sukkeravhengig, svarer Bente Josefsen i Frisk uten sukker.

Hun forteller at hennes firma nylig har loset 450 personer gjennom en sukkerdetox. Bare etter få dager merket flere store endringer, som å bli kvitt smerter.

– Men hvordan motivere folk til å kutte ut sukker?

– Ved å forstå hvordan sukker faktisk påvirker helsa, og få kunnskap om å gjøre noe med det, sier hun og legger til:

– Jeg oppfordrer folk til å skrive ned hva som skjer under og etter en periode med et kosthold uten sukker. Er noe forandret? Har noen plager sneket seg på? Eller av? Det er en inspirerende prosess som åpner øynene på mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.