Kan dette mineralet bremse hjernens forfall?

Nøkkelen til en langsommere aldring av hjernen kan være dette mineralet, som blant annet fins naturlig i nøtter og frø, belgfrukter og grønne bladgrønnsaker.

MAGNESIUM: Mineralet magnesium er viktig for en rekke av kroppens funksjoner. Mineralet fins naturlig i en rekke matvarer, som frø, nøtter, avokado og grønne plantevekster. En studie viser dessuten at det motvirker hjernens forfall. Foto: NTB
MAGNESIUM: Mineralet magnesium er viktig for en rekke av kroppens funksjoner. Mineralet fins naturlig i en rekke matvarer, som frø, nøtter, avokado og grønne plantevekster. En studie viser dessuten at det motvirker hjernens forfall. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når du blir eldre forfaller ikke bare kroppen gradvis, men også hjernen.

Men visste du at en av nøklene til langsommere hjernealdring kan være å få i seg dette mineralet, som fins naturlig i en rekke matvarer?

Vi snakker om magnesium, mineralet som er viktig for en rekke funksjoner i kroppen vår, og som mange generelt får i seg for lite av.

Kanskje når forskere nå mener det også har betydning for hjernehelsa vår, er det en ekstra god grunn til å få i seg mer av mineralet?

Magnesium bra for hjernens funksjoner

Men alderen forfaller hjernen gradvis, men hvor raskt det går kan blant annet påvirkes av hva man spiser, viser forskning fra Australian National University. De har sett på sammenhengen mellom det folk spiser, og hvordan hjernen eldes, skriver Illustrert Vitenskap.

I sin studie fant forskerne en klar og målbar sammenheng mellom økt magnesium-inntak og en saktere nedbrytning av hjernen.

- Vår studie viste at et 41 prosent høyere magnesium-inntak reduserer det aldersbetingede hjernesvinnet. Dette er relatert til bedre kognitive funksjoner og en lavere risiko for demens seinere i livet eller en utsettelse av tidspunktet for når demens kommer, sier Khawlah Alateeq, som har ledet studien.

Blant annet var et høyere magnesiuminntak forbundet med mindre hjernesvinn og økt beskyttelse av de områdene av hjernen som regulerer hukommelse, læring og motorikk.

Vi får i oss for lite magnesium

Generelt er det gode grunner til å få i seg mer magnesium, da en rekke tidligere studier viser at mange av oss får i oss for lite.

- Magnesium er utrolig viktig for at musklene skal fungere optimalt, uttalte Therese Aarsæther til Vi.no i februar. Hun er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og har i tillegg en mastergrad i ernæring.

- Magnesium inngår i mange hundre funksjoner i kroppen, blant annet regulering av blodsukker, benmetabolisme og blodtrykk, samt overføring av nervesignaler. Det påvirker også stresshormoner, forklarer hun.

RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Magnesium er med andre ord helt nødvendig for at kroppen vår skal fungere godt. Det spiller en viktig rolle i oppbyggingen av skjelett og beinvev, i stabilisering av blodtrykk og blodsukker, i å opprettholde energiproduksjon og stoffskifte, samt i overføring av nerveimpulser til både hjertet og musklene dine. Uten magnesium vil det meste i kroppen gå i stå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.