Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Se for deg en helt vanlig morgen. Hva er det første du gjør? Sjansen er stor for at det er omtrent dette: Du våkner, strekker deg litt, står opp - og rusler inn på kjøkkenet og setter på kaffen.
Nordmenn er et kaffedrikkende folk. Bare våre naboer i Finland drikker mer kaffe enn oss, og sånn har det vært i årevis. Norske kaffedrikkere drikker i snitt 5,5 kopper per dag. 86 prosent av oss nordmenn drikker kaffe eller kaffedrikker minst en gang i uken, og totalt 74 prosent over 18 år drikker kaffe daglig, melder opplysningskontoret Norsk Kaffeinformasjon.

Drikker du kaffe med melk? Da kan dette være en god nyhet
Den viktige morgenkaffen
Kaffevanene våre er mer eller mindre konstante, og den mest konstante av dem alle er den første kaffekoppen om morgenen. Den klarer vi oss rett og slett ikke uten. Svart, sterk og rykende varm: Kaffen får oss til å våkne og gir oss den energien vi trenger for å starte dagen.
43 av oss mener at kaffe virker oppkvikkende når konsentrasjonen faller. 65 prosent av kaffedrikkere mener at kaffen virker positivt på fysisk eller følelsesmessig helsetilstand.
En rekke studier har vist seg at denne oppfatningen i hvert fall til en viss grad stemmer: Vi blir faktisk litt mer våkne av en kopp kaffe. Det er koffeinet sin fortjeneste, har vi trodd. Koffein virker oppkvikkende og sparker i gang hjerneaktiviteten, og kan bidra til at vi blir mer konsentrert, fokusert og presterer bedre.
Men nå antyder en ny studie at det likevel ikke er koffeinet - i hvert fall ikke koffeinet alene - som er opphavet til morgenkaffens energiboost.

Hva gjør koffeinet egentlig med kroppen din?

Om du er mann eller kvinne avgjør hvor sunn denne kaffen er
Endret hjerneaktivitet
Studien, som nylig ble publisert i Frontiers i Behavioral Neuroscience og omtalt av Medical News Today, sår tvil om hva som er den egentlig årsaken til at vi føler oss mer våkne etter en kopp kaffe om morgenen. Kan det være at placebo spiller en mye større rolle enn vi tidligere har trodd?
I studien ble 47 deltakere undersøkt med hjernescanning før og etter de hadde inntatt enten en kopp kaffe eller tabletter med tilsvarende mengde koffein.
Som forventet viste undersøkelsen at hjerneaktiviteten endret seg etter inntak av både kaffe og koffein, og at deltakerne ble mer fokusert og klare for overgangen fra hvile til arbeid.
Mer overraskende var det at hjerneaktiviteten hos de som drakk kaffe, men ikke hos de som tok koffeintabletter, økte i områder som har betydning for blant annet arbeidshukommelse, kognitiv kontroll og målrettet arbeid.

Det enkleste du kan gjøre for å bedre helsa: - En vidundermedisin

Derfor er tarmen så viktig for helsa
Placebo?
Forskerne antyder at den sensoriske opplevelsen av å drikke kaffe - altså smak, lukt, følelsen av koppen i hånda - kan ha betydning for hvor våkne og oppkvikket vi føler oss, i tillegg til den oppkvikkende effekten av koffein.
Dette kan forklares som en slags placebo-effekt: Vi forbinder det å drikke kaffe med å våkne og bli klare for en ny dag - og dermed blir vi nettopp det.
Men det kan også tenkes at det kan ha sammenheng med andre komponenter i kaffe enn koffein. Blant annet inneholder kaffe enkelte polyphenoler som i tidligere undersøkelser har vist å ha egenskaper som forbindes med blant annet anti-inflammasjon og lavere risiko for depresjon, skriver Medical News Today.
Mer forskning trengs, konkluderer forskerne. Imens kan vi nordmenn fortsette å nyte morgenkaffen som før, vel vitende om at den faktisk gjør oss klare for dagen på en effektiv måte - uansett om det skyldes koffein, polyphenoler eller placebo.

Ikke sov «middagslur»

Hovne bein? Dette kan det bety

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.