Coronavirus i Norge:

– Jo styggere det er, desto bedre selger det

Er du blant de mange som bruker corona-tida til å rydde hjemme? Det kan det bli penger av.

SPENNENDE LOFT: Christina Cappelen, alias Loppisrotta, bærer inn nye funn på loftslageret. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
SPENNENDE LOFT: Christina Cappelen, alias Loppisrotta, bærer inn nye funn på loftslageret. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Med mye tid hjemme, som mange har i disse dager, kan en gjennomgang av loft og kjeller være en nyttig øvelse. Rydding og sortering kan gjøres nå, så er man klar for både bortkjøring og bruktsalg når koronakrisen letter.

Men obs: Ikke kjør på gjenbruksstasjonen nå om du er i karantene, da kan du sette andre i fare. Fretex og flere gjenbruksstasjoner ber nå alle om å vente til restriksjonene er opphevet med å levere ting til dem.

Før Norge stengte ned, traff vi Christina Cappelen. Hun er lærer, men har bruktsalg via Instagram som en inntektsgivende hobby.

Les også: Legens fem grunner til corona-optimisme

God butikk på kort tid

– Jeg kommer aldri tomhendt hjem, smiler Cappelen, som legger tingene ut på Instagram-kontoen hun har kalt Loppisrotta.

– Jo styggere det er, desto bedre selger det.

ELEFANT: Christina Cappelen foreviger en elefantfigur til instagrambutikken sin. Der blir den liggende som et varig minne, selv etter at den er solgt. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
ELEFANT: Christina Cappelen foreviger en elefantfigur til instagrambutikken sin. Der blir den liggende som et varig minne, selv etter at den er solgt. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix Vis mer

Det er snart to år siden hun opprettet kontoen og lastet opp det første bildet – av et gammelt kamera i ekte vintagestil. Dette bildet var bare reklame for loppemarkedet hun holdt to ganger i året. Det var først for et års tid siden hun begynte å selge retromøbler rett fra kontoen, som siden da har vokst med over 250 bilder og 1100 følgere. Utvelgelsesprosessen er ganske tøff, mener Cappelen.

– Det som blir lagt ut på Instagram, er kremen. Jeg må bare kjenne etter om jeg elsker tingen nok. Dersom jeg gjør det, havner den på Instagram. Eller om jeg har følelsen av at det kommer til å selge, slik som dette bildet, sier hun og scroller nedover på kontoen til hun kommer til et bilde av kongefamilien i gullramme.

Kongebildet ble solgt samme kveld som hun lastet det opp på Instagram. Da sto to potensielle kjøpere i kø i tilfelle den første ikke møtte opp. Av over 250 ting hun har lagt ut, er det bare rundt ti som ikke er blitt solgt.

LYS I MØRKET: Med tiden har designet blitt minst like attraktivt som nytteverdien.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
LYS I MØRKET: Med tiden har designet blitt minst like attraktivt som nytteverdien. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix Vis mer

Skatt og regler

Da Cappelen merket at hun hadde litt for lyst på kongebildet, lagde hun like greit en streng, men enkel regel: Hun får ikke lov å beholde noe selv. Den regelen har hun klart å etterleve, kun med unntak for én uimotståelig gjenstand – en gammel, utstoppet rødrev.

Etter at hun satte solbriller på reven og ga den en sigarett i kjeften, var kjærligheten et faktum. Nå er reven fast inventar i et hjem der alt annet er til salgs.

Les også: Bente (61) slår et slag for rynker - publiserte nakenbilder

Det er mange regler som skal følges om du ønsker å drive med brukt i en viss skala, enten du selger via nettet eller fysiske steder som butikker, torgboder og garasjer.

Først må du sende inn søknad om brukthandelbevilling. I driften må du forholde deg til lov om handelsverksemd med brukte og kasserte ting, også kalt brukthandellova, og forskrift om handelsverksemd med brukte eller kasserte ting mv. Det innebærer blant annet å føre skraphandlerbok, såkalt protokoll.

NESTE VINTER? Skøytene henger til pynt i påvente av bedre tider.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
NESTE VINTER? Skøytene henger til pynt i påvente av bedre tider. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix Vis mer

– Erfaringsmessig er det mest feil i tilknytning til bruk av, eller manglende bruk av, protokoll. Det kan medføre at man senere ikke får videreført sin neste søknad om brukthandel, eller muligens kan få et tilbakekall av den man har, forklarer avsnittsleder Kjersti Westerhus ved Forvaltningskontroll i Oslo politidistrikt.

Man må også sørge for å betale skatt av gevinsten.

– Skatteplikten inntrer når man kjøper inn varer for å selge dem videre, forklarer Ole Vincent Jebsen, seksjonssjef i divisjon brukerdialog i Skatteetaten.

«Loppisrotta» har lært mye underveis, forteller hun. Blant annet at det er mye arbeid forbundet med kjøring, henting og reparasjon av tingene hun kjøper og selger.

Cappelen anslår at hun kjøper og selger rundt 40 ting i måneden. Hun får tak i dem på finn.no, lokale gjenbruksstasjoner og dødsbo noen ganger i året. De mest trendy møblene – som stort sett er alt av teak, pinnestoler og norsk design fra 50- og 60-tallet – forsvinner i en fei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.