Overgangsalder hos menn

Jo, menn kan også komme i overgangsalderen

- Et veldig betent tema, sier urolog.

MANNENS OVERGANGSALDER: Flere menn kan kjenne på symptomer som tyder på tap av testosteron, noe som er vanlig hos menn i overgangsalderen. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
MANNENS OVERGANGSALDER: Flere menn kan kjenne på symptomer som tyder på tap av testosteron, noe som er vanlig hos menn i overgangsalderen. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Menn kan kjenne på at kroppen gir tydelig beskjed om at den er blitt eldre. Kanskje den ikke er like vital som den var før, og for flere kan det føles som et nederlag, og tære hardt på psyken.

TAP AV TESTOSTERON: Urolog Per Espen Låhne møter flere mannlige pasienter som opplever symptomer på overgangsalderen. Foto: Osebergklinikken.
TAP AV TESTOSTERON: Urolog Per Espen Låhne møter flere mannlige pasienter som opplever symptomer på overgangsalderen. Foto: Osebergklinikken. Vis mer

Det er velkjent at kvinner skal gå gjennom en overgangsalder, men visste du at dette også gjelder for flere menn?

Ifølge urolog Per Espen Låhne er dette et veldig betent tema.

- Det at menn går gjennom en overgangsalder er mye vanligere enn det vi har vært klar over, sier Låhne.

Synkende testosteron

Så hva er det som definerer overgangsalderen hos menn?

Det vanligste tegnet på overgangsalder er synkende testosteronnivå, ifølge Lommelegen.no.

- Mennenes testosteron faller i nivå selv om det skjer langsomt over mange år. Men enkelte menn vil med alderen få så lavt innhold av testosteron at det gir symptomer.

Det har Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite», tidligere uttalt til Vi.no.

Ifølge urolog Låhne skal normalt sett ikke menns testosteronnivå synke så mye, men han ser dette hos flere av sine pasienter.

- Disse mennene kjenner gjerne på symptomer som slapphet, vektøkning, redusert seksuell lyst og evne. I tillegg har de større sjanse for å utvikle diabetes type 2, hjerte-karsykdommer, psykiske problemer og benskjørhet, sier Låhne.

Les også: Godt voksne menn er særlig utsatt for tabu-tilstanden

Fordel å bli gammel

Menn i overgangsalderen behøver nødvendigvis ikke rammes av de mest alvorlige, nevnte symptomene. Flere ting henger sammen med aldring generelt.

- Alle blir jo slitne i løpet av alderen. Man kan da bli initiativløs, og man sover kanskje mye om dagen og lite om natten, forteller urologen.

Les også: Høye og overvektige menn utsatt for prostatakreft

FORSKER: Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite». Foto: Privat.
FORSKER: Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite». Foto: Privat. Vis mer

Selv om overgangsalderen kan by på vanlige, mindre alvorlige symptomer som tap av energi, grått hår, rynker rundt øynene, ekstra kilo og kanskje også behov for briller, oppveies dette likevel av mange positive ressurser når man blir eldre, mener lege Lotte Hvas:

- Lengre erfaring, bedre evne til å prioritere, mer frihet både økonomisk og tidsmessig, og man blir bedre til å stå for egne holdninger og verdier, lister hun opp.

Takler overgangsalderen

En mann som synes at livet er bra på sine eldre dager, er 78 år gamle Willy Wiksaas fra Nordland. Han mener selv om mange antakelig er redde for møtet med overgangsalderen, bør ikke alderdommen være noe å frykte.

- Fordelen med å bli gammel er jo at alternativet egentlig ikke er så mye å hige etter, understreker han.

ELDRE FAR: Willy Wiksaas ble far på ny i eldre alder. Han var 60 år da sønnen Willy Aleksander jr. ble født. Her er de to avbildet for fire år siden. Foto: Privat.
ELDRE FAR: Willy Wiksaas ble far på ny i eldre alder. Han var 60 år da sønnen Willy Aleksander jr. ble født. Her er de to avbildet for fire år siden. Foto: Privat. Vis mer

Han er far til fire voksne gutter. Senere i livet møtte han sin nye, 20 år yngre kone, Eileen Kathrine. Sammen fikk de sønnen Willy Aleksander jr.

Da var Wiksaas 60 år gammel.

78-åringen er ikke i tvil om at dette er noe av årsaken til at han føler seg frisk og rask i dag.

- Så nyter jeg god mat og drikke, og trøster meg med at jeg har en kone som er drøyt 20 år yngre enn meg selv! Uten henne hadde jeg nok ikke kunnet bo i et stort hus med en stor hage, bedyrer han.

Det handler også om ens egen holdning til livet, mener Wiksaas:

- Selvsagt merker man at man ikke er 17 år lenger – men i mitt hode er jeg i hvert fall ikke eldre en 27!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.