Merkelige aldringstegn

Jo eldre du blir, jo mer lukter du

Her er de kroppslige endringene vi ikke slipper unna.

LUKTEN AV ELDRE: Har du lagt merke til at mange eldre har en spesiell duft? Det er det all grunn til. Foto: Shutterstock
LUKTEN AV ELDRE: Har du lagt merke til at mange eldre har en spesiell duft? Det er det all grunn til. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): At håret blir grått, huden henger mer og ansiktet blir rynkete er noe alle vet at kommer med alderen. Men visste du at også kroppslukten endrer seg? Og hvorfor i all verden fortsetter nesen og ørene å vokse?

Lukten av «gammel»

Nina C. Bryhn, lege ved klinikken DrDropin, forteller at det både er fysiologiske og miljøbaserte grunner til at eldre lukter annerledes enn yngre.

- Eldre menneskers kroppskjemi er lik over hele verden, og det vi tenker på som lukten av et gammelt menneske som ikke er syk eller tar medisiner, viser seg å være likt uansett kultur eller etnisitet, sier Bryhn til Vi.no.

Ifølge legen skyldes det at fettsyreproduksjonen øker og antioksidantproduksjonen reduseres. Dette gjør at lukten vår endrer seg.

I tillegg kan sykdom og medisiner, hygiene, tannstell og for lite inntak av væske endre kroppslukt.

- Eldre drikker ofte mindre enn yngre, de kan ha vanskeligere for å vaske seg og stelle tenner, og de tar ofte medisiner og har sykdommer, så alle disse i tillegg til aldring i seg selv kan påvirke kroppslukt, legger legen til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.