Medisiner og bilkjøring

Jo, du kan kjøre bil selv om du tar medisin med rød trekant

Varseltrekanten på medisinen er kun veiledende.

VEILEDENDE: Varseltrekanten betyr ikke nødvendigvis at du må slutte med bilkjøring. Foto: Norsk Farmahistorisk Museum.
VEILEDENDE: Varseltrekanten betyr ikke nødvendigvis at du må slutte med bilkjøring. Foto: Norsk Farmahistorisk Museum. Vis mer

(Vi.no): Skal du sette deg bak rattet mens du går på medisin, bør du sjekke nøye om du følger loven. Hvis legemidlene påvirker kjøreevnen, risikerer du å miste lappen.

Men hvordan skal du vite det på forhånd?

Les også: Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

Medisiner mot angst, smerte, sovevansker og avhengighet av opioider får i stor grad rød varseltrekant fra 1. juli i år. Se hele listen her.

Alle disse legemidlene har til felles at de kan gi deg:

  • Nedsatt oppmerksomhet
  • Mindre kritisk vurderingsevne
  • Lengre reaksjonstid
  • Svekket evne til å utføre raske bevegelser
  • Svekket evne til å ta raske avgjørelser
  • Tretthetsfølelse
SNAKK MED LEGEN: Sigurd Hortemo mener det er viktig at man snakker med fastlegen om medisinen, før man setter seg bak rattet. Foto: Legemiddelverket.
SNAKK MED LEGEN: Sigurd Hortemo mener det er viktig at man snakker med fastlegen om medisinen, før man setter seg bak rattet. Foto: Legemiddelverket. Vis mer

Ikke de beste egenskapene for å kjøre bil, altså. Dersom man tar slike legemidler sammen med alkohol, kan alle disse effektene forsterkes.

Snakk med legen før du kjører bilen

Det er imidlertid ikke så svart-hvitt at du må legge fra deg førerkortet om du går på disse medisinene.

Enkelte trekant-merkede medisiner kan brukes, hvis det gjøres på riktig måte, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

- Ved for eksempel sovemidlet zopiklon kan du ta inntil 7,5 mg dersom det går 8 timer før bilkjøring. Den beroligende medisinen diazepam kan du ta inntil 10 mg per døgn og fortsatt sette deg bak rattet, sier han.

- Dersom pasienten bruker både zopiklon og diazepam, må dosen av begge legemidlene halveres for å være forenlig med førerkort, legger han til.

Dette varierer fra medisin til medisin, så ta en nøye prat med fastlegen før du setter deg bak rattet. Og den praten gjelder ikke bare ved bruk av medisinene som kommer med varsel.

Også for legemidler som ikke har varseltrekant, må legen som skriver resept gjøre en konkret vurdering i det enkelte tilfelle sammen med pasienten.

Les også: Slik kan du bli kvitt hodepine uten medisin

Politiet sjekker «propille»

Når politiet mistenker at du ved hjelp av medisiner har kjørt i påvirket tilstand, har de et eget regelverk for dette. Det var 3249 bilførere som fikk førerkortet beslaglagt på grunn av ruspåvirkning i 2018. Tall kun fra medisinsk påvirkning eksisterer ikke.

PROPILLE: Pass på at du ikke har for høy propille når du kjører bil. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX.
PROPILLE: Pass på at du ikke har for høy propille når du kjører bil. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX. Vis mer

Dersom blodprøven viser at bilføreren har narkotika eller legemidler i blodet, omregnes denne mengden til alkoholpromille og bilkjører kan få straff i forhold til det.

Forskrift om faste grenser regulerer hvilke legemidler/virkestoff som kan sammenliknes med promille. Det er 28 ulike virkestoffer som er inne på denne listen, sier Dag Gjærum, kommunikasjonsrådgiver i Utrykningspolitiet.

- Disse grensene gjelder ikke dersom overskridelsen skyldes legemiddel inntatt i henhold til gjeldende forskrivning fra lege/tannlege. En forskrivning kan i tillegg til dose også inneholde at man ikke skal kjøre bil i begrenset periode.

- Dersom politiet har grunn til å tro at en fører er påvirket, vil vedkommende bli framstilt for blodprøve. Svaret på blodprøven må da i ettertid sammenliknes med den konsentrasjon som forskrevet dose ville gitt, sier han.

Ifølge politiets egne sider er promillegrensen i Norge på 0,2 promille. Promillekjøring fører vanligvis til at du mister førerkortet ditt for en periode. Kjører du med høy promille kan du få bot eller bli dømt til fengsel.

Les også: Slik kan du øke testosteronnivået i kroppen - uten medikamenter

Gå til Vi.no-forsiden