Jenny Jenssen i 16 ukers helvete:

Jenny Jenssen har fått helsa tilbake: - Det har vært helt Wow!

Hver morgen våknet hun mørbanket og med blodsmak i munnen. Det tok mange uker før artist Jenny Jenssen merket at noe skjedde med formen i programmet 16 ukers helvete på TVNorge. Nå har hun sluttet med medisiner og er blitt kvitt flere helseplager.

GLAD OG STERK: Etter flere uker kom plutselig resultatene etter blodslitet. - Det var som om kroppen ga etter og skjønte at jeg ikke kom til å gi meg. Og så kom energien og humøret. Formen ble bedre. Det var 16 ukers helvete, men nå begynte jeg å kalle det 16 uker i himmelen, sier Jenny Jenssen. Foto: Morten Eik
GLAD OG STERK: Etter flere uker kom plutselig resultatene etter blodslitet. - Det var som om kroppen ga etter og skjønte at jeg ikke kom til å gi meg. Og så kom energien og humøret. Formen ble bedre. Det var 16 ukers helvete, men nå begynte jeg å kalle det 16 uker i himmelen, sier Jenny Jenssen. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Selve deltakelsen var et helvete den første måneden. Jeg gikk med blodsmak i munnen døgnet rundt. Og så var det jo et regime med mat, sier Jenny Jenssen om deltakelsen i tv-programmet «16 ukers helvete» på TVNorge der hun deltok med blant andre Trine Haltvik, Steffen Iversen og Alex Rosén.

I 16 uker har deltakerne gått gjennom beintøff styrke- og mosjonstrening i tillegg til streng diett. Programmet er ingen konkurranse og deltakerne har alle sine egne mål. Men det alle ønsker er å få en sunn og sterk kropp. På veien får de hjelp av langrenns-stjerna Martin Johnsrud Sundby og ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Først sa Jenssen nei. Hun ville ikke blottlegge sin dårlige form til det norske folk, men fastlegen fikk henne til å endre mening - for det høye blodtrykket hennes gikk ikke ned selv om dosen med medisiner ble økt. Han mente hun hadde alt å vinne på å bli med.

BLODSMAK I MUNNEN: Jenny Jenssen forteller at hun gikk i kjelleren og at hun ikke så noe tegn til at formen ble bedre gjennom programmet "16 ukers helvete" før det plutselig løsnet. Foto: John Andresen Warner bros. Discovery
BLODSMAK I MUNNEN: Jenny Jenssen forteller at hun gikk i kjelleren og at hun ikke så noe tegn til at formen ble bedre gjennom programmet "16 ukers helvete" før det plutselig løsnet. Foto: John Andresen Warner bros. Discovery Vis mer

Motivasjonen for Jenny var å få bedre helse, men hun ville ikke forholde seg til vekt og målet rundt midjen. Hun vet fortsatt ikke hva hun veier, men nå, etter programmet har hun gått ned svært mange kilo og mistet mange centimeter rundt livet. Fett på kroppen er i stedet blitt til muskler.

Det har kostet blod, svette og tårer. Hver morgen våknet hun stiv, støl og med blodsmak i munnen. Kroppen var mørbanket og hun lurte på hvordan hun skulle komme seg ut av senga. Noe av det tøffeste var at hun også prøvde å sammenligne seg med Trine og Steffen. Noe som var helt umulig.

- Jeg følte de andre klarte det så mye bedre enn meg, forteller hun.

- Så sliten at jeg nesten ikke husker det

Den verste opplevelsen var da deltakerne skulle gå opp hele Wyllerløypa (slalombakke i Sørkedalen i Oslo). Jenssen forteller om følelsen av å være så sliten at hun nesten ikke visste hvor hun var.

- Det gikk bare oppover og oppover. Det var som å ta knebøy i over en time i strekk. Jeg var så lei meg og så sliten. Jeg følte det var så nedverdigende. Vi hadde holdt på i en måned så jeg tenkte at det kom til å gå bra, men jeg kom sist i mål. Det var bare så tungt. Det var virkelig sånn at Trine måtte dytte meg i ryggen og Steffen holdt meg i hånda og slepte meg i mål. Jeg var så sliten at jeg nesten ikke husker det, forteller hun.

Det verste var følelsen av at hun ikke hadde kommet i bedre form etter mange dager med trening.

- Jeg hadde så lite mestringsfølelse. For meg ble det en bekreftelse på at jeg ikke kom i bedre form og at jeg ville forbli en taper i gruppa uansett. Jeg satt og grein i armkroken til Tor hjemme og sa at jeg ikke kunne være med lenger, men jeg hadde jo slitt en måned så jeg måtte gi det en dag til.

SUNNERE OG STERKERE KROPPER: Alex Rosén (54), Steffen Iversen (45), Jenny Jensen (58), Trine Haltvik (57), Jonathan Romano (46), Mads Clemmetsen (27) er deltakere i andre sesong av 16 ukers helvete på TVNorge. Deres felles mål er å få en sunnere og sterkere kropp. Foto: John Andresen, Warner Bros. Discovery
SUNNERE OG STERKERE KROPPER: Alex Rosén (54), Steffen Iversen (45), Jenny Jensen (58), Trine Haltvik (57), Jonathan Romano (46), Mads Clemmetsen (27) er deltakere i andre sesong av 16 ukers helvete på TVNorge. Deres felles mål er å få en sunnere og sterkere kropp. Foto: John Andresen, Warner Bros. Discovery Vis mer

De andre deltakerne og ikke minst Martin hjalp henne over kneika.

- Martin sa at jeg ville ha sett bedring hvis jeg hadde gått Wyller-løypa i begynnelsen av programmet. Han sa han hadde trodd jeg ville ha brukt halvannen time og ikke en time slik jeg gjorde. Han sa det var fantastisk bra, men jeg tenkte: «Dra til helvete».

Fra 16 ukers helvete til 16 ukers himmel

Men så: Etter fire uker var det noe som skjedde.

- Det var som om kroppen ga etter og skjønte at jeg ikke kom til å gi meg. Og så kom energien og humøret. Formen ble bedre. Det var 16 ukers helvete, men nå begynte jeg å kalle det 16 uker i himmelen, sier hun.

Marting Johnsrud Sunby har hjulpet henne med å tenke annerledes om tid brukt på trening.

Da Jenny i programmet powerwalked satte hun alarmen på telefonen en halvtime. Hun syntes en time var for mye og for lenge. Da fikk hun et annet perspektiv fra Johnsrud Sundby: «Livet raser jo avgårde. Er det ikke herlig med en time hver dag der livet går sakte? Nyt det og bruk det til egentid».

Den kroppslige og mentale endringen hun har opplevd beskriver hun som utrolig:

- Kroppen ble mindre og det ble ikke lenger den samme belastningen på knær og rygg. Det har vært helt Wow! Det gjør mindre vondt i knærne. Jeg har hatt bekkenløsning i 17 år. Etter å ha gjennomført et treningsprogram for bekkenet er det nå på plass.

Ikke minst har blodtrykket blitt helt fint.

- Jeg er blitt godkjent som blodgiver igjen og trappet ned på blodtrykksmedisiner. Jeg gikk også på medisiner mot konstant halsbrann. Nå er halsbrannen borte og jeg trenger ikke lenger medisiner mot det. Det eneste jeg tar nå er D-vitamin.

Ikke minst er endringene i hverdagen av betydning.

- Det er blitt mye enklere å knyte skolisser. Nå føler jeg ikke at jeg får hele magesekken i drøvelen. Det er alle de små tingene - at jeg kan sprette opp trappa, sier hun.

Om noen dager fyller Jenssen 59 år. I starten av programmet fikk hun beskjed om at hun hadde en fysisk alder på 70 år. Nå har hun en fysisk alder på 40.

- Nå er jeg plutselig 15 år yngre. Det er helt utrolig at man kan klare dette på 16 uker. Det er en investering i helsa. Trening burde vært på blå resept, understreker hun.

Hekta på trening

Flere kilo lettere, mange cm smalere og med en form og energi som har føket i taket får Jenny ofte høre at hun høres nyfrelst ut. Hun beskriver det som en vidunderlig boble å være i. To og en halv måned etter at de 16 ukene trener hun fortsatt hver dag og spiser annerledes enn før. Før kunne hun sitte i godstolen med en 200 grams melkesjokolade. Det skjer ikke lenger.

- Fy søren, det er en investering det vi gjør nå, sier Jenny engasjert og understreker at trening og livsstil er en ferskvare.

- Årene går jo fort. Det er en investering i god helse når vi blir eldre. Vi lever jo også lengre.

Jenny Jensen forteller at hun har hatt sin dose med slankekurer som har gått dårlig. For det hun da har gledet seg til har vært tanken på det hun kan spise når kuren er over. For henne har funnet av treningsglede vært nøkkelen.

- De sier at regelmessig trening regulerer apetitt og regulerer hormonbalansen i kroppen. I går hadde jeg en treningstime med tabata og etter det hadde jeg en treningstime med øvelser kun for rygg og mage. Dagen før gikk jeg på Zumba. Jeg elsker zumba. Da hadde jeg to forskjellige timer med Zumba på kvelden med to forskjellige instruktører som jeg er glad i, forteller hun entusiastisk og fortsetter oppramsingen:

Tirsdag gjorde jeg yoga, torsdag crossfit, bootcamp og powerwalk med 10 kilos vest på tredemølle..

- Jeg er blitt glad i å gjøre masse forskjellig. Jeg gjør det ikke fordi jeg må, men fordi jeg gleder meg til å gjøre det. Jeg har alltid vært glad i å danse så nå driver jeg og undersøker muligheten for å bli zumba-instruktør. Mitt neste mål er å ha egne klasser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.