Øyelokkløft:

- Jeg var en trafikkfare på grunn av tunge øyelokk

- Dette er IKKE en skjønnhetsoperasjon, insisterer Marlene (50).

Marlene Rindå Jikita var 43 da hun oppdaget at det ikke var øynene som gjorde at hun så dårlig - det var de tunge øyelokkene. Foto: Mats Fogeman
Marlene Rindå Jikita var 43 da hun oppdaget at det ikke var øynene som gjorde at hun så dårlig - det var de tunge øyelokkene. Foto: Mats Fogeman Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Egentlig gikk Marlene Rindå Jikita (50) til legen fordi hun ønsket en synskorrigerende operasjon. Hun var så nærsynt, og drømte om å kaste brillene. Men hos øyelegen fikk hun sjokk. Han mente nemlig at hun var en trafikkfare - og det handlet ikke om nærsynthet:

Marlenes synsfeil skyldtes øyelokk som var så tunge at de innskrenket synsfeltet.

– «Deg vil jeg ikke møte i trafikken. Du ser jo ingenting. Om ikke du gjør noe med de hengende øyelokkene, kommer du til å få problem med både nakke og øyne,» sa han. Jeg ble paff, det var absolutt ikke noe jeg hadde lagt merke til, forteller Marlene.

Skygget for sikten

Øyelokkene våre styres med en muskel som er festet med en sene. Med årene kan senen bli slappere og lengre, noe som fører til at muskelen ikke lenger klarer å holde øyelokket oppe. Marlene hadde uflaks og fikk tunge øyelokk uvanlig tidlig.

En synsfeltundersøkelse viste at hun knapt så noe som helst verken oppover eller til sidene. En operasjon var helt enkelt nødvendig.

- Øyelokkene hang så mye over pupillen at de skygget for sikten og var så tunge at øyenvippene vendte innover. Det forklarte hvorfor jeg alltid var så irritert i øynene, husker hun.

Uten at hun selv la merke til det, hadde Marlene begynt å lene hodet bakover og spenne musklene i panna for å se bedre. Hun hadde kroniske smerter i nakke og hode, men skjønte ikke hvorfor.

- Jeg vente meg til å se dårligere. Jeg har også fibromyalgi og problemer med stir byste, så det var ikke så lett for meg å skille mellom smertene.

Sommeren 2013 opererte Marlene begge øyelokkene. Det finnes ulike måter å gjøre dette på. Marlenes øyenbryn lå helt nede på øyelokkene, så kirurgen valgte å fjerne en skinnbit på tre centimeter over brynene for å løfte dem på ett plass igjen. Inngrepet ble utført under lokalbedøvelse.

- Alt var over på en time, og jeg kjente ingenting.

FØR: Marlene la ikke merke til at øyelokkene hennes var så mye tyngre enn før. Hun trodde bare hun var blitt nærsynt. Foto: Privat
FØR: Marlene la ikke merke til at øyelokkene hennes var så mye tyngre enn før. Hun trodde bare hun var blitt nærsynt. Foto: Privat Vis mer
ETTER: Snittet ble lagt i en bue over øyenbrynene. Foto: Privat
ETTER: Snittet ble lagt i en bue over øyenbrynene. Foto: Privat Vis mer

Normalt synsfelt

På vei hjem kom neste overraskelse.

- Alt var så lyst, og jeg kunne se himmelen. Jeg så bedre enn på lenge fordi jeg ikke lenger hadde en rullegarding foran øynene, husker hun.

Da bedøvelsen gikk ut hadde hun smerter, men de gikk fort over. Hun fikk ikke engang blåmerker, som faren sleit med etter å ha fått utført samme inngrep. Etter en uke ble stingene fjernet. På oppfølgingsundersøkelsen et halvt år etter inngrepet hadde Marlene et normalt synsfelt.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg nyter mitt nye syn og føler meg opplagt. Øyenvippene irriterer ikke lenger øynene mine, og jeg kan sminke meg igjen, sier hun.

– Dette er ingen luksusoperasjon. Jeg ville se klart, slippe hode- og nakkesmerter, og jeg ville ikke risikere å se så dårlig at jeg ikke lenger kunne kjøre bil. Bilkjøring er det beste jeg vet!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.