Astma symptomer

– Jeg trodde bare jeg var forkjølet

Så langt Ditta kan huske tilbake har hun kjent seg konstant småforkjølet, har harket og hostet, og uansett hvor mye hun trente ble hun fort andpusten. Med en diagnose og riktige medisiner fikk Ditta et nytt liv.

ET NYTT LIV: Ditta Valsdottir underviser i idrettsfysiologi og kan mye om respirasjonssystemet. Men det slo henne aldri at hennes egen harking og nattehoste kunne skyldes astma. Foto: Morten Eik
ET NYTT LIV: Ditta Valsdottir underviser i idrettsfysiologi og kan mye om respirasjonssystemet. Men det slo henne aldri at hennes egen harking og nattehoste kunne skyldes astma. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da Ditta Valsdottir (49) for et drøyt år siden ble forklart at hun led av astma, og fikk riktig medisin, følte hun at hun levde opp til ordtaket om «skomakerens barn», de som har de usleste skoene fordi faren ikke har tid til å reparere.

Som lektor ved Institutt for helse og trening på Høgskolen Kristiania, underviser hun studentene blant annet om hvordan pusten og respirasjonsorganene fungerer. Hun har derfor god kunnskap om astma både som fagperson, og som datter av en mor som i årevis har slitt med lidelsen.

– Det slo meg aldri at det kunne være astma, sier hun med en lett latter.

– Jeg hadde ikke de typiske symptomene som at det er vanskelig å puste på grunn av trange luftveier.

Studier i Norge

Som etternavnet røper kommer Ditta opprinnelig fra Island. Hun har alltid vært glad i å trene. Blant annet spilte hun fotball i mange år. Hun utdannet seg til lærer i kroppsøving, og ønsket å fordype seg mer i idrettsfysiologi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.