Veps og allergi

- Jeg har snakket med allergikere som ikke tør å gå ute

Allergi mot veps blir ofte verre med alderen. Slik kan du unngå å bli stukket.

HISSIGE: På sensommeren er arbeiderne på «dødsleie» og kan oppfattes som svært plagsomme. Unngå å vifte de vekk, er rådet fra ekspertene. Foto: Colourbox
HISSIGE: På sensommeren er arbeiderne på «dødsleie» og kan oppfattes som svært plagsomme. Unngå å vifte de vekk, er rådet fra ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): De kan være skikkelig plagsomme å få på besøk når man sitter ute og skal kose seg, men for allergikere kan et vepsestikk i verste fall være dødelig.

- Allergisjokk er et sterkt blodtrykksfall, og det kan gå veldig fort, forteller avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.

Les hvordan Ottesen smekker til en veps nederst i artikkelen.

De som er i faresonen kan få en selvinjiserende adrenalinsprøyte hos legen. Det utsetter problemene slik at man rekker å søke hjelp.

Les også: Leger vegrer seg for å spørre om alkoholvaner

Blir verre med alderen

Allergisjokk kan oppleves som både dramatisk og skummelt, men det er få i Norge som faktisk dør av det.

- Allergisjokk kan være kjempeskummelt, fordi det kommer litt ut av det blå, og det går ikke mange minuttene fra man blir stukket til man får en reaksjon. I Norge dør det kanskje én person i året etter vepsestikk, sier Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).

De som får allergisk sjokk med dødelig utfall, er nesten alltid over 60 år, sier Preben Ottesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.