Veps og allergi

- Jeg har snakket med allergikere som ikke tør å gå ute

Allergi mot veps blir ofte verre med alderen. Slik kan du unngå å bli stukket.

HISSIGE: På sensommeren er arbeiderne på «dødsleie» og kan oppfattes som svært plagsomme. Unngå å vifte de vekk, er rådet fra ekspertene. Foto: Colourbox
HISSIGE: På sensommeren er arbeiderne på «dødsleie» og kan oppfattes som svært plagsomme. Unngå å vifte de vekk, er rådet fra ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): De kan være skikkelig plagsomme å få på besøk når man sitter ute og skal kose seg, men for allergikere kan et vepsestikk i verste fall være dødelig.

- Allergisjokk er et sterkt blodtrykksfall, og det kan gå veldig fort, forteller avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.

Les hvordan Ottesen smekker til en veps nederst i artikkelen.

De som er i faresonen kan få en selvinjiserende adrenalinsprøyte hos legen. Det utsetter problemene slik at man rekker å søke hjelp.

Les også: Leger vegrer seg for å spørre om alkoholvaner

Blir verre med alderen

Allergisjokk kan oppleves som både dramatisk og skummelt, men det er få i Norge som faktisk dør av det.

- Allergisjokk kan være kjempeskummelt, fordi det kommer litt ut av det blå, og det går ikke mange minuttene fra man blir stukket til man får en reaksjon. I Norge dør det kanskje én person i året etter vepsestikk, sier Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).

Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund. Foto: NAAF
Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund. Foto: NAAF Vis mer

De som får allergisk sjokk med dødelig utfall, er nesten alltid over 60 år, sier Preben Ottesen.

- Det er sjeldent helt overraskende, da man ofte blir mer allergiske med årene. Og det blir verre for hver gang man blir stukket, sier han.

- Det er mulig at allergisjokk som fører til blodtrykksfall, sirkulasjonsforstyrrelse og pusteproblemer er mer problematisk hos de over en viss alder, sier Bistrup.

På den andre siden kan man også bli immun.

STIKKER: Du kan ta forholdsregler for å unngå vepsestikk. Foto: Scanpix
STIKKER: Du kan ta forholdsregler for å unngå vepsestikk. Foto: Scanpix Vis mer

Slik fungerer behandlingen

- Man kan reversere allergi gjennom såkalt hyposensibilisering. En legespesialist injiserer sterkt fortynnet vepsegift inn i pasienten og måler det allergiske utslaget. Om det er moderat, så dobler man etter en tid dosen. Slik fortsetter man over lang tid opp mot ren vepsegift. Om man ikke blir immun, vil man i hvert fall ikke dø av vepsestikk lenger, forklarer Ottesen.

EKSPERT: Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet
EKSPERT: Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Behandlingen er tidkrevende.

- Behandlingen tar tre år, så det bør være gode grunner til å starte det, understreker Bistrup i NAAF.

Tør ikke å gå ut

Selv om du er allergisk, eller bare redd for veps, bør du prøve å leve som normalt nå i høysesongen:

- Jeg har snakket med allergikere som ikke tør å gå tur ute, i frykt for å bli stukket. Det kan være kjempeskummelt, men samtidig er det viktig å ikke isolere seg, sier Bistrup.

Les også: Unngå depresjon som pensjonist

Slik unngår du stikk

Det er flere måter du kan unngå stikk på.

- Man kan ta helt vanlige forholdsregler, som ikke å gå med blomstrede klær, ikke sitte ute med syltetøy stående fremme, ikke slå etter vepsen eller få panikk. Da er man proaktiv, uten å være hysterisk, legger Bistrup til.

Man bør også prøve å holde seg i ro.

- Begynner man å veive med armene settes vepsen i et høyere gir, og man risikerer å bli stukket. Jeg pleier å løfte hånden forsiktig når vepsen er rett foran, også gi den et raskt smekk med baksiden av hånda. Da rekker den ikke å stikke, men den stikker av, sier Preben Ottesen.

Gå til Vi.no-forsiden

.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.