– Jeg har kjøpt sexleketøy til pasientene mine

Gynekologen avliver myter: – Kvinner på 80 år kan bli like kåte som kvinner på 25.

KVINNENS LYSTSENTER: - Mange kvinner leter etter G-punktet og vet ikke helt hvor det sitter, men kvinner har hovedsakelig ett erotisk organ. Det ligger i hodet, sier lege og spesialist i gynekologi, Jorun Thørring. Foto: Privat.
KVINNENS LYSTSENTER: - Mange kvinner leter etter G-punktet og vet ikke helt hvor det sitter, men kvinner har hovedsakelig ett erotisk organ. Det ligger i hodet, sier lege og spesialist i gynekologi, Jorun Thørring. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Det er mange myter når det gjelder kvinners sexlyst – at den forsvinner for godt med alderen, etter menopausen, for eksempel. Men kvinner på 80 år blir like kåte som kvinner på 25 år, så lenge de stimuleres riktig.

Lege og spesialist i gynekologi, Jorun Thørring, brenner for å gi mer kunnskap og forståelse for det de aller fleste kvinner opplever i perioder av sitt liv: at sexlysten dabber av, og i enkelte tilfeller forsvinner helt.

– Mange kvinner, enten de er 25, 45 eller 75 år, føler at det er vanskelig, eller ulystbetont å ha sex. Problemet er ofte svært sammensatt, men fører gjerne til tørrhet i skjeden, kanskje kombinert med smerte. Det blir en vond sirkel som medfører at lystsenteret ikke skrus på, sier gynekologen.

ALDER INGEN HINDER: Det er slett ikke slik at sexlysten skal forsvinne når man blir godt opp i årene, mener Jorun Thørring. Foto: Privat.
ALDER INGEN HINDER: Det er slett ikke slik at sexlysten skal forsvinne når man blir godt opp i årene, mener Jorun Thørring. Foto: Privat. Vis mer

For er det én ting svært mange ikke er klar over, så er det at kvinnens kanskje viktigste erotiske organ slett ikke bare sitter mellom beina, ifølge Thørring.

Forskjellen på kvinner og menn

For det er i topplokket at selve sexlysten springer ut.

– Mange kvinner leter etter G-punktet, og vet ikke helt hvor det sitter. Men en ting vet vi, at hodet må være med, noe som inkluderer stimulering av følelser og fantasi, og altså ikke bare av kropp og klitoris. Hvis ikke lystsenteret i hjernen er skrudd på, er det vanskelig å ha sex for kvinnen, og da spiller det ingen rolle om man er ung eller eldre.

Thørring har i årevis møtt kvinnelige pasienter som sier at de ønsker å være sammen med mannen sin som de er så glad i, og at de aldri vil gå ut av forholdet, men de klarer ikke å finne igjen lysten på sex. De våger heller ikke ta det opp med ham, er redd han skal føle seg utilstrekkelig eller tro det er hans «feil» eller at hun ikke er glad i ham.

Og det med å føle at du ikke har sexlyst, kan starte i ung alder, gjerne som småbarnsmor. Man mangler rett og slett energi. Og sexlyst er et overskuddsfenomen for kvinner, mener gynekologen.

Men det er det ikke for menn:

– Menn er skrudd sammen på en helt annen måte enn oss kvinner. Menn kan komme hjem fra nattevakt og være fullstendig pumpa etter å ha jobba, eller å ha syklet Birken – you name it, men de kan gjerne ha et samleie med dama før de besvimer i senga. Og der er ikke kvinner, utbryter Thørring.

En annen ting er hverdagen. Krangler paret støtt og stadig om husarbeid og alskens trivialiteter blir sexlivet ofte lidende. Like ille er det om man sitter i en stol og aldri snakker sammen. Man må sette av tid til hverandre, til intimitet, nærhet og hygge, understreker gynekologen.

Overraskende forskningsresultat

Det kan selvsagt være sammensatte årsaker til at kvinner ikke orker tanken på sex, og at lysten kan forsvinne helt etter flere år i et forhold.

Men Thørring tror at mange bruker unnskyldningen om at man har kommet i overgangsalderen som en hvilepute. Kanskje er det mer legitimt å si at man da ikke vil ha sex. Et rutinepreget og fullstendig «forutsigbart» sexliv gjennom mange år, er gjerne nærmere sannheten.

Men det er slett ikke slik at sexlysten forsvinne når man blir godt opp i åra, mener gynekologen.

I 2001 hørte Thørring et foredrag med en nederlandsk professor som refererte en studie hvor de undersøkte eldre kvinners evne til seksuell opphisselse og vaginal sekresjon – evnen til å bli fuktig i skjeden. Kvinnenes alder var rundt 75 år.

Studien ble gjennomført på følgende måte: Alle kvinnene som deltok i studien, fikk sitte i hvert sitt rom hvor de fikk fri tilgang til erotisk film og litteratur. Samtidig ble vaginal sekresjon – eller fuktighet – og andre parametre målt.

Studien viste at så lenge lystsenteret ble aktivert, hadde de eldre kvinnene samme evne til å bli «tent» og fuktige som yngre kvinner.

– Denne informasjonen snudde opp ned på min forestilling om sexlyst og alder hos kvinner, forteller Thørring.

Sexleketøy til pasienter

Det at det egentlig ikke er noen forskjell på yngre og eldre kvinners sexlyst, er noe Thørring ønsker at flere skulle visst. For det går også andre veien: unge kvinner kan oppleve like liten lyst som man gjerne tror at eldre kvinner har.

– Når jeg sitter med en kvinne på 45 år som med tårer i øynene forteller at hun har det forferdelig fordi hun ikke har lyst på sex, men at hun har et dypt ønske om å leve sammen med mannen sin resten av livet, da må vi snakke om hva som kan hjelpe henne, bedyrer Thørring.

– Det handler mye om hvordan man møter pasientene, om man bare sitter og ser inn i datamaskinen, eller om man åpner opp for en dypere samtale og hører på det kvinnene har på hjertet, legger hun til.

Ikke alle har tilgang til sexolog. Temaet er også gjerne forbundet med skam og tabu, og tas sjelden opp i venninneflokken. Man går alene med problemet, og ønsker seg en pille som kan løse floken.

Thørring foreslår gjerne for kvinnene å tenke litt nytt, og gjøre noe annet.

– Folk blir veldig lei the old in and out – det orker du ikke de neste 50 åra, du må finne på noe nytt, sier hun.

Og det er her at blant annet sexleketøy kommer inn:

– Når vi snakker om at det kan være lurt å finne på noe nytt i samlivet, har jeg foreslått sexleketøy. Og da mener jeg at man også bør leke sammen med partneren. Jeg har faktisk kjøpt sexleketøy til mine pasienter, men det er ingen av dem som har kommet til meg og spurt om jeg vil gjøre det, humrer Thørring.

Årsaken til at gynekologen har hjulpet kvinnene med dette, er helt enkelt at kvinnene selv ikke har visst hvordan de skal få tak i det.

– Det var tidlig på 2000-tallet at jeg kjøpte sexleketøy til noen av mine pasienter. På den tiden var ikke netthandel fullt så vanlig, men selv om jeg forklarte at sexleketøyet pakkes inn i nøytrale pakker før de sendes, var kvinnene redde for at postmannen skulle skjønne noe. Så da sa jeg «OK, jeg bestiller det til kontoret, så betaler du og henter her». Og det ville pasientene gjerne, forteller Thørring før hun ler og legger til:

– Men hva de sa om meg da de kom hjem, vet ikke jeg, de trodde sikkert at jeg var gal! Men jeg så dem jo igjen siden, så det kan jo ha vært morsomt for dem.

– Se erotisk film sammen

Gynekologen mener at alle kvinner bør ha en vibrator liggende i nattbordskuffen sin, for å finne ut av sine erogene punkter. Og den kan de gjerne bruke sammen med partneren sin også.

– Med åra kan det være mange grunner til å endre rutinene rundt seksuallivet, ikke minst av helsemessige årsaker – også hos mannen. Kanskje skal man finne helt nye måter å tilfredsstille hverandre på. Kanskje redefinere hva et godt sexliv er.

– Og i stedet for å sitte i sofaen og se på «Skal vi danse», hvorfor ikke heller se på en god, erotisk film? Lese høyt god, erotisk litteratur? Eller utforske hverandre på nye måter?

– Eldre har et rikt sexliv

Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, har gjennom sin studie på eldre og seksualitet avkreftet flere myter om eldres sexliv.

BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.
BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO. Vis mer

Undersøkelsen fra 2018 viser nemlig at eldre har et rikere sexliv enn det fagfolk tidligere har trodd.

– Et av hovedfunnene våre var at de fleste eldre som har en partner er seksuelt aktive og seksuelt tilfredse. Da slår vi altså i hjel myten om at eldre er aseksuelle jo eldre de blir, opplyser Træen.

– Man har en forventning om at det å bli gammel fører til mindre lyst. Men vi ser at det finnes andre måter å ha sex på enn det man gjerne hadde i 30-40-årsalderen, sier Træen.

For det som også kom fram i undersøkelsen var at det for mange eldre er mer viktig med kos, beføling og massasje framfor ren penetrering for å ha et godt sexliv.

– Og dette er spesielt viktig for kvinner. De forteller at de må kjenne intimitet i form av kos og kyss, hvis ikke, kan lysten reduseres på sikt, sier professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.