Kropp og aldring

- Jeg har blitt farmor, og det gjør meg ingenting å se ut som en

Kroppen endrer seg med alderen - men er det så farlig da? Neida, mener Tine Sundal.

AVSLAPPET: -Jeg har slått meg til ro med det å bli eldre, smiler Tine Sundal (51). Foto: Privat.
AVSLAPPET: -Jeg har slått meg til ro med det å bli eldre, smiler Tine Sundal (51). Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har slått meg til ro med det å bli eldre, smiler Tine Sundal (51).

Bergensdama innrømmer samtidig at det tok noen år å innse det uunngåelige. Overgangsalderen var tøffere enn puberteten.

- Ikke fysisk med hetetokter og sånt, men psykisk. Det er kjipt når slankekurer ikke virker, og når kondisen forsvinner hvis en ikke står på en måned. For min del er vondter i knær og hofter, og en hallux valgus, altså en skjev stortå, tegn på hvordan jeg kjenner at kroppen er blitt eldre. Og det sier sitt, erkjenner 51-åringen.

Slik endrer kroppen seg med alderen

Eksakt når de første aldringstegnene merkes på kroppen, vil variere vesentlig fra person til person, mye på grunn av livsstil og livskvalitet til hver enkelt. Men på ett eller annet tidspunkt kommer vi alle til å oppleve at kroppen endrer seg med alderen uansett.

Lege og forsker Mark E. Williams ved New Hanover Regional Medical Center forteller til Til Psychology Today om noe av det som skjer med kroppen når vi eldes. Her kan du lese hele innlegget til Williams.

For å oppsummere:

  • Høyde: I gjennomsnitt krymper mennesker rundt fem cetimeter innen vi runder 80 år.
  • Kroppsammensetning: Andelen kropp som består av fett øker i gjennomsnitt fra 14 prosent til 30 prosent mellom 25 og 75 år. Vi mister en del vann i kroppen, muskelmasse, og ben og skjelett blir svakere. Leveren og nyrene taper omtrent en tredjedel av vekten mellom alderen 30 og 90 år, mens prostatakjertelen hos menn øker i vekt mellom 20 og 90 år.
  • Huden: Produksjonen av kollagenet, limet som binder kroppen sammen og kan bremse hudens aldringsprosess, avtar med alderen, og dermed kommer rynkene.
  • Hår: Stamceller i hårsekken lager nytt hår. Melanocytter lager farge til håret. Med alderen begynner stamcellene å dø. Det dannes ikke lenger melanocytter som farger håret, og håret blir grått. Hårveksten reduseres også med alderen. Vekstraten i hodebunnen, samt kjønnshårene har en tendens til å avta. Men eldre menn opplever ofte økt vekst av øyenbryn, nesebor og ørehår, og eldre kvinner ser noen ganger økt vekst av ansiktshår, muligens på grunn av hormonelle endringer.
  • Muskler: De fleste mister en betydelig mengde muskelmasse når de blir eldre. I tillegg til at musklene blir svakere, mister de også utholdenhet, størrelse og vekt i forhold til total kroppsvekt. Dette kan imidlertid henge sammen med at man blir mer inaktiv jo eldre man blir, for eksempel på grunn av langvarig sykdom.
  • Beinstruktur: Vi opplever også endringer i brusk, den fleksible, støtende substansen som gir smøreflaten på de fleste leddene, og dermed også beskytter leddene. Med alderen reduseres veksten av bein i kroppen, og dermed blir bein tynnere og mer porøse. Hodeskallen, derimot, ser ut til å bli tykkere med alderen. Denne veksten er tydeligst dypt i skallen og i de frontale bihulene.

Eldre - ikke gammel

For seks år siden delte Tine noen tanker om det å bli eldre på bloggen sin, etter at hun hadde lest boken «Evig ung!» av Jean Carper. I boken skriver den amerikanske forfatteren blant annet: «Vi kan ikke hindre at du blir eldre, men du behøver ikke bli gammel.».

Akkurat denne setningen syntes Tine at var helt fantastisk.

ENDA UNG: «Vi kan ikke hindre at du blir eldre, men du behøver ikke bli gammel.», er setningen Tine Sundal har latt seg inspirere av. Foto: Privat.
ENDA UNG: «Vi kan ikke hindre at du blir eldre, men du behøver ikke bli gammel.», er setningen Tine Sundal har latt seg inspirere av. Foto: Privat. Vis mer

- Det er akkurat dette jeg trengte å lære mer om. For oss som presser mot 50 og er på full fart inn i «reparasjonsalderen» er dette temaet faktisk veldig spennende, skrev hun på bloggen.

Nå som Tine har passert 50, reflekterer hun enda over hvordan kropp og sinn endrer seg i takt med aldring. Noe er selvsagt fremdeles skremmende:

- Det som handler om å forstå tekniske dupeditter, og det å ha kontroll på økonomien og sånt fremover, er litt skummelt siden jeg tjener mye mindre enn min mann, sier hun.

Hun bryr seg også om å holde seg frisk, og har heller ikke gitt opp det å føle seg bra i egen kropp.

- Jeg tar litt sol i april, og farger håret når det blir for grått. Så har jeg også meldt meg på en fjelltur-utfordring for å få bevege meg mer. Så ja, jeg gjør vel noe for å holde kroppen, om ikke «ung» så i alle fall i form, vedgår hun.

Likevel har hun et mer avslappet forhold til kroppslige endringer nå enn tidligere.

- Selv om forandringene som har kommet gjør at det er litt mer slit å holde på form og fasong, så har jeg og de fleste av mine venninner et avslappet forhold til det. Men så lever de gode liv og ser naturlig flott ut også, forteller Tine.

FLOTT DAME: Det å bikke 50 er på ingen måte synonymt med et mindre aktivt liv, noe Tine Sundal (51) er et strålende eksempel på. Foto: Privat.
FLOTT DAME: Det å bikke 50 er på ingen måte synonymt med et mindre aktivt liv, noe Tine Sundal (51) er et strålende eksempel på. Foto: Privat. Vis mer

Tåler mer i dag enn før

Store deler av dagens samfunn har utviklet seg mot en febrilsk jakt etter den evige ungdomskilden, og da er det klart at mange har vanskelig for å akseptere aldringstegn på kroppen.

FARMOR: Heldigvis er noen ting viktigere enn alt annet. Foto: Privat.
FARMOR: Heldigvis er noen ting viktigere enn alt annet. Foto: Privat. Vis mer

Tine tror likevel at det sterke behovet for å kjempe mot aldringstegn vil roe seg, eller kanskje stoppe helt opp, før eller senere i livet.

-Jeg merker selv at jeg tåler rynker, grått hår og noen ekstra kilo bedre nå enn for fem år siden.

For heldigvis er det enkelte ting som alltid er viktigere å bry seg om enn at utseende vil endres i takt med økende alder.

Noe går foran alt annet:

-Jeg har blitt farmor, og det gjør meg ingenting å se ut som en farmor, smiler Tine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.