Avhengig av medisiner

– Jeg fant veien ut av alvorlig misbruk

Bente Birkeland var hotelldirektør og lokalpolitiker, men ryggsmerter førte henne inn i medisinavhengighet. Nå håper hun hennes åpenhet kan være til hjelp for andre.

AVHENGIG AV MEDISINER: I flere år gikk Bente Birkeland på sterke medisiner, som hun ble avhengig av. - Det er en vei ut av alvorlig misbruk, sier Bente, som vil hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Irene Jacobsen
AVHENGIG AV MEDISINER: I flere år gikk Bente Birkeland på sterke medisiner, som hun ble avhengig av. - Det er en vei ut av alvorlig misbruk, sier Bente, som vil hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan kunne det gå så galt? Det har Bente Birkeland (51) tenkt på mange ganger. Hun som hadde alt, både en enorm arbeidskapasitet og energi. Hun var hotelldirektør i Flekkefjord, fylkespolitiker, vararepresentant til Stortinget, nestleder i NHO Reiseliv Agder og Telemark, hun var en samfunnsengasjert, mor, farmor, kone og venninne.

Men det hun ikke hadde, var en frisk rygg. Og det var da hun begynte på vanedannende smertestillende legemidler ballen rullet i feil retning.

«Så vidt vi kjenner til, finnes det ingen detaljerte beskrivelser i faglitteraturen av pasienter som har inntatt så store doser opioider som denne pasienten. I vår kliniske praksis har vi heller ikke håndtert pasienter med slike ekstreme døgndoser tidligere. Det var derfor en stor utfordring å behandle en slik pasient i en avrusningsenhet.»

Sitatet er fra en artikkel i Tidsskriftet Den norske legeforening fra 2. januar 2020, Bente Birkeland er kasuset. På det tidspunktet var hun livredd for at noen skulle lese artikkelen og skjønne at den handlet om henne. Ingen utenfor den aller nærmeste familien visste hva hun hadde gått gjennom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.