Leve med parkinson sykdom

- Jeg bruker ikke én kalori på å tenke på hvorfor jeg fikk dette

Det startet med at luktesansen forsvant. Tre år senere fikk Jan Bjørneboe diagnosen som ikke kan kureres.

LEVER MED PARKINSON SYKDOM: Jan Bjørneboe (63) fikk Parkinson sykdom for seks år siden. I dag lever han etter konseptet som han kaller "SLEMT", som hjelper han å takle den ukurerbare sykdommen. Foto: Bjørneboe forlag
LEVER MED PARKINSON SYKDOM: Jan Bjørneboe (63) fikk Parkinson sykdom for seks år siden. I dag lever han etter konseptet som han kaller "SLEMT", som hjelper han å takle den ukurerbare sykdommen. Foto: Bjørneboe forlag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi går seks år tilbake i tid: Jan Bjørneboe (63) har begynt å bli veldig sliten, det er tungt å reise seg fra sofaen. En dag forsvinner luktesansen.

- Jeg skjønte ingenting, jeg tenkte bare at å miste luktesansen kan man jo gjøre, forteller Jan.

Tre år går. Så begynner det venstre benet å riste.

- Gikk i sort

Det er nå to og et halvt år siden Jan ble henvist til Rikshospitalet for utredning hos nevrolog. Da tok det ikke lang tid før diagnosen ble stilt: Parkinson sykdom.

- Jeg gikk i sort i noen minutter etter at jeg kom hjem. Jeg jo visste ingenting om Parkinson, derfor begynte jeg å søke etter informasjon. Da fant jeg frem til Norges Parkinsonforbund, og leste meg opp på sykdommen, forteller 63-åringen fra Oslo.

- Da forstod jeg hva det var, og så tenkte jeg at dette fikser jeg.

Dette er Parkinson

Typisk for Parkinson er at symptomene kan komme snikende, og det kan ta tid å få stilt riktig diagnose. Utviklingen av sykdommen går sent.

I Jans tilfelle hadde derfor ikke sykdommen kommet langt da han ble diagnostisert tre år etter at han kjente de første symptomene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.