Hvordan finne turvenner

- Jeg bor alene - så det har betydd veldig mye sosialt

Liv Haugdal (67) er glad for at hun har et vennelag som hun kan gå turer med: - Jeg kommer meg mye mer på tur enn jeg ellers ville gjort.

VENNELAGET PÅ TUR: Liv Haugdal (nummer to fra venstre) er ofte på tur med vennelaget sitt. Noen ganger passer det for alle - andre ganger bare for noen. Men det er stort sett alltid noen som kan være med ut på tur. Foto: Privat
VENNELAGET PÅ TUR: Liv Haugdal (nummer to fra venstre) er ofte på tur med vennelaget sitt. Noen ganger passer det for alle - andre ganger bare for noen. Men det er stort sett alltid noen som kan være med ut på tur. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Synes du dørstokkmila er lang? Da kan det hjelpe om du har noen flere som kan dra deg med ut. Det er alltid lettere å komme seg ut dersom du har en avtale. Og er det flere å dra på, er det alltids noen det passer for - selv om det kanskje er noen som ikke kan eller melder avbud.

Liv Haugdal er 67 og rykende fersk pensjonist. Hun takker vennelaget for at hun kommer seg ut på tur også de gangene hvor hun nok ellers ikke hadde tatt skrittene over dørstokken.

Og hun gleder seg til mange flotte turer og fine naturopplevelser i pensjonisttilværelsen.

- Har alltid en turvenn

- Det startet med at vi var tre turglade venninner som gikk litt tur, mer sånn tilfeldig. Så ble vi seks, og i dag er vi sju, forteller Liv.

Vennelaget går både raske, små turer sammen - og litt lengre turer med niste og kaffe.

- Jeg går gjerne på tur alene også, det er ikke det. Men fordelen med vennelaget er at vi alltid har en turvenn å gå sammen med, om man ønsker det. Tur handler mye om at det er en sosial møteplass, sier Liv til Vi.no.

- Og det å være med i en gruppe, skal forplikte litt ovenfor hverandre. Har man en avtale, er det lettere å få gjennomført gåturen.

Vennelaget har en gruppe på Facebook der de avtaler når og hvor de skal møtes for tur.

- Tre av oss har en partner, og fire er enslige - men det er jo ikke alltid mannfolka er interessert i å gå tur, kommenterer hun og ler.

- Vi har blitt ivrigere og ivrigere hvert år, og går flere turer.

- Har fått bedre helse

Selv bor Liv alene og sier at hadde det ikke vært for vennelaget så hadde hun ikke kommet seg så mye ut på tur som det hun nå gjør.

- Det er lett å sette seg ned i sofaen. Så det har absolutt medført at jeg er mer aktiv, sier hun.

Hun er ikke i tvil om at hun har fått en helsegevinst av vennegruppa, fordi den «tvinger» henne til å være mer aktiv.

- For oss på 60 pluss, har det en betydelig helsegevinst at man er jevnlig ute og går, hevder hun - og hun tror det er bedre å gå en tur hver uke enn at man tar «skippertak» og er ute og løper sju dager i uka i en periode - for så å gjøre ingenting de neste to månedene.

- Jeg har i alle fall merket godt at jeg har fått mye bedre kondisjon etter at vi startet med vennegruppa, sier Liv.

- En prat over gjerdet, så er du i gang

For Liv sin del, startet vennegruppa med to venninner - som igjen kjente noen som ville være med på turgruppa. Tre ble til seks som ble til sju.

- Andre starter ved å prate med naboen, sier hun, og forteller om en annen bekjent som også er med i en slik turgruppe - men hvor starten på gruppa var en prat over gjerdet.

- De var nyinnflyttere og jeg tror ikke de kjente et eneste menneske der, men så henger de over gjerdet og snakker med naboen en dag - og så var de i gang.

Og akkurat det; å benytte turene som en innfallsport til å bli kjent med nye mennesker, er også noe Liv peker på som veldig positivt.

- Denne «nabogruppa» ble raskt en fin vennegjeng - og for innflytterne som ikke var kjent i området, betydde det også at de fikk en unik mulighet til å se og oppleve flotte steder i nærområdet som de ellers ikke ville fått sett om det ikke var for vennegruppa og disse turene.

Aktivitetskampanjer

Livs turgruppe er med i «Ti på topp» som er en turkampanje i regi av Østfold Bedriftsidrettskrets - som er en frivillig organisasjon. Man kan melde seg på som privatperson, vennelag eller familie - eller det kan være en gruppe fra jobben. Og det arrangeres noen fellesturer der det er muligheter for å knytte kontakter.

Ved innmelding i Ti på topp får du tilgang til turforslag med elektronisk kart som «følger» deg på hele turen så det skal være umulig å gå feil - og så «sjekker du inn» etter hvert som du går de ulike turene. Det vanker premie etter et visst antall turer og det gjøres kåringer av beste turlag og liknende.

Det finnes mange liknende turkampanjer med mål om å få folk ut på tur, som for eksempel Sofakampen, Trimpoeng og en rekke lokale initiativ.

Liv Haugdal er aktivitetskonsulent for Bedriftsidretten i Akershus og har i den jobben også jobbet mye med prosjektene for å få folk mer på tur.

1. september gikk hun av med pensjon.

- Dagen vies selvfølgelig til en flott tur med venner, denne turen går til Asmaløy på vakre Hvaler og tursekken er pakket med niste og kaffe - og venninnepraten kommer av seg selv! sier en blid Liv til Vi.no.

Hun sier hun gleder seg til å ta de lengre turene i Ti på Topp nå som hun er pensjonist.

- Det er mye turglede og flotte naturopplevelser som venter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.