Langtidsvirkninger etter covid-19:

- Jeg anser meg selv som frisk, men kommer alltid til å være påvirket

Karin trodde hun slapp unna med et lett forløp av covid-19, men ni måneder seinere er hun fortsatt ikke helt restituert. For å få tida til å gå begynte hun å tegne symptomene sine. Hittil er det blitt 40 tegninger.

LANGTIDSSYK AV CORONA: Karin Nygårds roser oppfølgingen hun har fått fra helsevesenet. Hun mener året med langtids-covid har gitt henne varige mén, både fysisk og psykisk. Foto: Severus Tenenbaum
LANGTIDSSYK AV CORONA: Karin Nygårds roser oppfølgingen hun har fått fra helsevesenet. Hun mener året med langtids-covid har gitt henne varige mén, både fysisk og psykisk. Foto: Severus Tenenbaum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I mars 2020 var kunnskapen vår om coronaviruset og den påfølgende sykdommen covid-19 fortsatt lav, også innen helsevesenet. Fortsatt visste vi ikke med hvilken kraft viruset kom til å lamme en hel verden. I denne første, usikre fasen var det at svenske Karin Nygårds (45) ble smittet.

Til å begynne med var symptomene så milde at hun ikke hadde kommet på å holde seg hjemme fra jobben som lærer om det ikke hadde vært for myndighetenes isolasjonsregler.

– Jeg fikk en bagatellmessig liten hoste søndag 15.mars og lurte på om jeg skulle bli hjemme på grunn av det. Mandagen var hosten borte, så jeg tenkte at det bare hadde vært pollen som irriterte luftveiene. Tirsdagen hadde jeg litt vondt i halsen, men ikke sånn at jeg hadde vært hjemme under normale omstendigheter. Onsdagen var jeg frisk igjen, forteller hun.

Fysisk og psykisk prøve

Karin fulgte det som var rådet på den tiden, og holdt seg hjemme i ytterligere to dager. Hadde hun ikke gjort det, hadde hun risikert å smitte flere. For nå dukket det vi har lært å gjenkjenne som klassiske covid-symptomer opp på rad og rekke: Smak- og luktesansen forsvant, og hun fikk en fryktelig hodepine. Den var så ille at hun besvimte av smerte. Hun følte seg generelt dårlig, men det verste av alt var pustevanskene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.