- Utviklingen av hendene og hjernen henger sammen. Hver gang vi bruker hendene, aktiverer vi hjernen og bruker en stadig større del av den.
Det hevder den japanske legen og forfatteren Yoshiya Hasegawa.
Han har forsket på forhold mellom fingrene og hjernen, og han hevder at tommel-øvelser påvirker hjernen vår på en spesielt gunstig måte.
Han går så langt som å mene at øvelsene kan forebygge demens. De norske forskerne Vi.no har snakket med, er skeptiske til dette.
- Mer blod til hjernen
Legen mener i boken «Hold hjernen din ung med tommeløvelser» at det er én finger som er viktigere enn de andre med hensyn til å utføre kompliserte ordrer fra hjernen. Altså tommelen.
- Se for deg hverdagslige handlinger som å knytte, ta på, vri og kutte. Uten tommelen ville det være svært vanskelig å utføre disse handlingene. Menneskets tommel er unik. Blant de fem fingrene er det kun tommelen som kan bevege seg så fritt og uhemmet, skriver Hasegawa videre.

Tap av hukommelse starter allerede i 20-årene
I videoen øverst ser du hvordan tommel-øvelsene skal gjennomføres. Videoen er en reklamevideo for boken Hasegawa gir ut.
Forskningsleder: - Ikke bevist at dette forebygger demens
Geir Selbæk, forskningssjefen i Aldring og helse, mottok tidligere i år Dementforskningsprisen for 2018 av kong Harald.
Han er heller skeptisk til det Hasegawa har kommet frem til i sin forskning. Selbæk skriver i en e-post til Vi.no at han har lite kunnskap om tommel-øvelsene som den japanske legen viser til.
- Per i dag tror jeg ikke at vi har grunnlag for å si at det er bevist at dette kan forebygge demens. Jeg tror det er andre livsstilsfaktorer enn denne jeg ville satset på for å forebygge demens, uttaler han.

Viktigst å holde seg frisk
Dr. med. Anne Rita Øksengård, forskningsleder ved Nasjonalforeningen for folkehelsen, har tidligere uttalt til Vi.no at god hjernehelse kan ivaretas på samme måte som man ivaretar helsen for øvrig.
Hun mener heller at det å holde seg frisk er viktigere for å forebygge demens.

Dette har demente katter og mennesker til felles
- Forskning viser at hjernen er svært plastisk og har potensiale for å øke sin yteevne gjennom hele livet så lenge vi er friske. I tillegg viser forskning at å bevare sin nysgjerrighet, være sosial og utfordre seg selv også kan ha betydning for å bevare hjernens mestringsevne, forteller Øksengård.
Ifølge forskeren blir det også mer og mer kunnskap om at ubehandlet hjerte-karsykdom påvirker hjerneprosesser og kan føre til demenssykdom over år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.