Investerte 100 000 i 50-årsgave til seg selv

Lene Berg (50) var lei av å føle seg tung og nedstemt. Alt var et ork, hun følte seg forbigått av de yngre på jobb, hun hadde mistet gnisten. Så bråbestemte hun seg: Hun ville bli sjef i eget liv.

Lene Berg bestemte seg for å bruke personlig trener Stian for å komme i form. Hun trengte drahjelp. FOTO: Anders Rox Friberg
Lene Berg bestemte seg for å bruke personlig trener Stian for å komme i form. Hun trengte drahjelp. FOTO: Anders Rox Friberg Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lene hadde bestemt seg for å bruke 100 000 kroner for å bli den beste utgaven av seg selv som 50-åring. Det er den mest fornuftige investeringen hun har gjort. Hun trente med PT tre dager i uken, og det første hun merket var at humøret steg flere hakk.

– Vi ler og tøyser mye, og jeg gleder meg til hver trening, sier Lene.

Hun hadde gjort en avtale med seg selv, og den aktet hun å holde. For å øke forpliktelsen, opprettet Lene kontoen «Fra feit til fit» på Instagram. Slik kunne andre også følge utviklingen hennes, og Lene har fått mange heiarop underveis.

Urinlekkasje og nedstemthet

– Nå har et trøblete kne gjort at jeg ikke har kunnet trene like mye som før, og det merker jeg veldig godt. Men som vanlig er PT Stian Kovalseth løsningsorientert, og nå fokuserer vi på overkropp, sier Lene.

Siden hun begynte å trene har centimeterne minsket, vekten gått nedover og formen og humøret oppover. Dessuten har Lene blitt kjent med mange hyggelige mennesker hun ellers aldri hadde møtt.

Da Lene først hadde bestemt seg for en livsstilsendring, valgte hun å gjøre det skikkelig. Hun var dønn ærlig om hvordan hun hadde det både psykisk og fysisk når hun snakket med Stian. Han har lang erfaring, og Lene opplevde at han leste henne godt. Stian forsto ting hun selv hadde vanskelig for å sette ord på.

– Jeg tenkte det ville gjøre vondt å utlevere meg så til de grader til et fremmed menneske, men Stians holdning ufarliggjorde alt.

Ingenting var tabu å snakke om. Lene la alt på bordet. Hun fortalte om hvordan hun sammenlignet seg med yngre kvinner og falt gjennom, også på jobben, hvordan samboeren maste på at hun burde trene, hvordan nedstemtheten gjorde dagene hennes triste og at hun var så glemsom at hun av og til var redd hun hadde fått Alzheimer. Hun fortalte om urinlekkasje, overvekt og at hun følte seg utilpass.

Stian ble verken sjokkert eller overrasket. Han hadde hørt alt sammen før. Han hadde en helt klar løsning:

– Vi skal styrke deg med trening, vekten tar du med mat. Så var Lene i gang.

MYE LATTER: Selv om treningen er hard, kan den også være gøy, mener Lene og Stian. FOTO: Anders Rox Friberg
MYE LATTER: Selv om treningen er hard, kan den også være gøy, mener Lene og Stian. FOTO: Anders Rox Friberg Vis mer

At Stian gjorde ting så enkelt som mulig for Lene, betydde mye for gjennomføringen. Hans proffe og varme tilnærming gjorde det lett å være åpen, og kommunikasjonen har vært supergod hele veien. Stian anbefalte Lene å tenke over hva hun spiste før trening, og hun merket forskjell. Med fokus på proteiner og mat som kylling, fisk, magert kjøtt og grønnsaker, forsvant også sukkeravhengigheten, som Lene forgjeves hadde kjempet mot i mange år. Sjokoladen fristet ikke lenger.

– Selv om jeg har betalt mye for å ha personlig trener et helt år, har jeg brukt mindre på mat. Tidligere kjøpte jeg mye tullete mat, særlig for å tilfredsstille sukkertrollet. Det har jeg sluttet med.

Lene har gått inn 100 centimeter, det vil si én meter, totalt på kroppen, og det synes. Selv om hun fremdeles ikke liker å se bilder av seg selv, får hun mange positive tilbakemeldinger. Men vekt er ikke det viktigste, det er formen, helsa og trivselen, rett og slett livskvaliteten. Og den har endret seg drastisk i positiv retning etter at Lene bestemte seg for å ta grep om egen helse.

Målebånd fremfor vekt

Idrettsfysiolog Stian Kovalseth har nesten sju års utdanningen innen trening. Han har jobbet fulltid som personlig trener de siste fem årene.

– Uansett alder og kjønn, handler det om å skape gode rutiner, sier Stian.

– Når du har avtalt trening til faste tider tre dager per uke, skal det mye til for å skofte en trening. Har du ingen plan derimot, sklir treningen lettere ut.

Stian forklarer at det ikke finnes noe superprogram, hardt arbeid er det eneste som funker. Han bruker tid på å bli kjent med kundene sine, deres utfordringer og styrker, og legger vekt på hva de liker å gjøre. Da blir treningen mer lystbetont. Det er viktig med god kjemi mellom kunde og PT, alt trenger ikke å være så himla seriøst, det er lov å ha det gøy selv om man trener hardt.

– Jeg jobber hele tiden mye mentalt, for å bygge opp kundens selvbilde. Er målet vektnedgang, kommer jeg med kostholdsråd, men jobben gjøres på kjøkkenet, sier Stian, som sørger for at kundene trener både kondisjon og styrke.

– Muskler veier mer enn fett, og det å gå på vekten hver dag kan virke demotiverende. Derfor slår jeg heller et slag for målebåndet. At Lene har minsket en hel meter når vi legger sammen alle målene, er helt rått. Dette kan andre også oppnå, hvis de investerer i trening over tid og har en god porsjon viljestyrke.

For lite kunnskap om overgangsalderen

Lene forteller sin historie for å sette fokus på overgangsalderen, som hun tror mange vet alt for lite om. Vi kan lese om plager som hetetokter, men hvor står det om glemsomhet og mørke, triste dager? Vektøkning og smerter i muskler og ledd?

– Plagene rammer alle kvinner i større eller mindre grad. Og de blir lettere å takle når vi vet hva de skyldes, sier Lene.

– Det er ofte mye som hender når vi er rundt 50 år. Foreldrene går kanskje bort, vi kan begynne å miste venner, ja livet skjer. Og når plagene med overgangsalderen kommer i tillegg, uten at vi egentlig vet hva det er, kan fortvilelsen bli stor. Med mer og lett tilgjengelig informasjon, kan situasjonen bli enklere både for kvinnen og hennes nærmeste.

Lene innrømmer at hun som 49-åring trodde 50-årsdagen ville være starten på slutten. I stedet har hele livet endret seg til det bedre. Hun stortrives på jobb igjen, og livsgleden blomstrer.

– Samboeren min er kjempefornøyd. Han har backet meg opp og vært en stor støtte hele veien. Og det beste er at han også har fått en ny kamerat i Stian, sier Lene og ler. Humoren og humøret er på plass igjen.

– Jeg er 50 år og livet smiler. Det siste året har vist meg at det er fullt mulig å snu en negativ trend. Men det gjeldet å ha de rette folkene med seg på laget. Dessuten å akseptere at selv om jeg fortsatt er 18 år i hodet, klarer ikke kroppen på 50 år å henge helt med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.