Prostatakreft

Innfører ny testmetode for prostata-sjekk

Den nye metoden gir lavere risiko for alvorlige infeksjoner og vil bli ny standardmetode for vevsprøver ved mistanke om prostatakreft i løpet av 2023.

PROSTATA-TEST: Vevsprøve tatt fra endetarmen skal utfases, ifølge FHI, ettersom denne metoden gir økt risiko for infeksjoner. Foto: NTB
PROSTATA-TEST: Vevsprøve tatt fra endetarmen skal utfases, ifølge FHI, ettersom denne metoden gir økt risiko for infeksjoner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vevsprøver tatt i prostata via området mellom endetarmen og urinrøret kan trolig redusere risikoen for alvorlige infeksjoner sammenlignet med vevsprøver tatt via endetarmen, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Dette kommer fram i en metodevurdering fra FHI, som har analysert og oppsummert internasjonal forskning på de to metodene.

Dermed fases metoden med å ta vevsprøver fra endetarmen, ut i løpet av 2023.

Bedre med ny metode for vevsprøver

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn i Norge. I 2021 fikk 5188 menn prostatakreft i Norge, og i 2020 døde 954 menn av kreftformen, skriver Kreftregisteret.

Hvert år utredes anslagsvis 10 000 menn for mistanke om prostatakreft, ifølge FHI, og ved slik mistanke blir det tatt en vevsprøve, en såkalt biopsi, av denne kjertelen, som tradisjonelt har blitt tatt via endetarmen. Dette kalles transrektal biopsi, men på grunn av bakteriefloraen i endetarmen blir det gitt antibiotika rutinemessig for å forebygge infeksjoner.

Siden antibiotikaresistens er et økende problem internasjonalt, skriver FHI at man ved heller å ta vevsprøvene via området mellom endetarmen og urinrøret, såkalt transperineal biopsi, kan man unngå bakteriefloraen i endetarmen og dermed redusere faren for infeksjoner.

Ikke lenger endetarmssjekk

FHI har sammenlignet de to metodene for vevsprøver med utgangspunkt i i alt seks større studier.

– Resultatene fra studiene viser at uønskede hendelser kan forekomme ved begge prosedyrene, men risikoen for blodforgiftning og infeksjoner generelt er trolig lavere ved transperineal biopsi, forklarer seniorforsker Liv Giske ved Folkehelseinstituttet.

Dermed har Beslutningsforum for nye metoder, som er et felles system for å beslutte hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten, bestemt at denne metoden skal innføres som standard prosedyre ved prostatasjekk.

De skriver i sitt vedtak fra 26. september at begge metodene er i bruk i Norge i dag, men at transperineal biopsitaking kan innføres som rutine ved alle sykehus, og transrektal biopsitaking bør utfases når lokale forhold som tilgjengelige lokaler, kompetanse og kapasitet er på plass, og med mål om utfasing senest innen utgangen av 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.