Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– Jeg var 70 år da jeg ble sammen med ham. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle begynne på nytt, men han var veldig snill og hyggelig, forteller Inger Milch (90) til Vi.no.
Hun snakker om samboeren som hun traff da de begge var 70. Inger hadde vært enke i elleve år da de to forelsket seg. Den nye forelskelsen var en mulighet til å utforske seksuallivet på nytt.
– Det ble naturlig å ha sex. Det var veldig rart. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle begynne på nytt med det, men vi var jo glad i hverandre, sier hun.

Bremser aldring: Tester medisin på friske personer i 60-åra
Vi PlussHadde savnet sex
Da Inger traff kjæresten, hadde hun savnet sex.
– Jeg oppdaget at jeg kunne dyrke meg selv og han jeg er glad i. Da jeg var yngre med hus og unger, var det ikke så lett å ha sex når som helst. Det var fint å treffe en som kunne greie det og som likte det. Det gikk fint å ha sex igjen, men det har jo litt å si hvordan mannen er. Han var veldig snill og omtenksom. Det går an å begynne på nytt når du er 70. Det er viktig å fortelle andre.
– Var det bra for helsa?
– Ja, det tror jeg. Jeg ble gladere av at et annet menneske ville være sammen med meg. Det var fint å være nær den jeg er glad i. Det er jo det samme som når en er ung.

- Vi må snakke om senior-sex og tørre slimhinner
Sex uten ereksjon
– Det er en myte at eldre mennesker ikke har lidenskapelig sex, at kvinner mister lysten på sex når de runder overgangsalderen og at man må ha ereksjon for å kunne ha glede av sex, sier Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi til Vi.no.
Schaller forsker på eldres seksuelle helse ved Universitetet i Oslo (UiO) og skal holde foredrag ved NYT nasjonal festival for positiv seksualitet, som går av stabelen 6.–8. november. Festivalen støttes av Helsedirektoratet og Stiftelsen Fritt Ord. Et av temaene i år er seksuell helse for seniorer.
Ifølge Schaller viser forskning på holdninger til eldre at de blir sett på som svekkede og aseksuelle. Noe som ikke stemmer med virkeligheten.

Pamela trodde hun skulle dø. I stedet fant hun sitt livs kjærlighet
– Ifølge forskning har en nokså høy andel av eldre både sex regelmessig, og opplever den som tilfredsstillende, sier Schaller.
Vi.no har tidligere skrevet om en av studiene, som fastslår at de som har en positiv holdning til seksualitet i eldre alder, er mer fornøyd med livet.
Selv om de hadde et godt sexliv, forteller Inger at det også oppsto naturlige utfordringer underveis.
– Etter hvert som vi blir eldre blir vi jo tørrere i skjeden. Og kroppslig orket jeg ikke lenger akrobatiske stillinger. Man blir jo stiv og støl. Det er ikke så lett å bevege seg lenger når man blir eldre. Da var det ikke så behagelig lenger, så jeg trakk meg. Han skjønte det. Vi prøvde glidemiddel og sånn, men så ble jeg litt lat.

– Mange tror de er helt alene i denne situasjonen
– Lysta er der fortsatt
Inger og kjæresten har vært sammen i 20 år. For tre år siden fikk kjæresten konstatert demens. Han bor nå på sykehjem.
– Han husker meg og han husker sex. Det er ikke dårlig å være 90 år og fortsatt reagere og ha seksuelle tanker. Han lurer på om ikke jeg kan komme. Han sier det er plass i senga. Da sier jeg at jeg ikke tror sykepleierne synes det er så all right hvis vi gjør det han tenker på, ler Inger.
Når hun sier det ler også kjæresten og sier:
– Det er jo ikke noe å bry seg om det da!
Inger understreker at de to er glade for å se hverandre selv om de ikke har sex.
– Har du lyst fortsatt?
– Lysta er der fortsatt, ja. Jeg må jo si det. Dette er jo en jeg er glad i og da har jeg lyst til å være innpå. Nå får jeg ikke gjort annet enn å klappe ham på ryggen når jeg går forbi på grunn av coronaviruset. Det er trist at jeg ikke får klemt ham engang.

Mindre seksuell lyst: Overraskes over behandlingen legen foreslår
– Nytelsesfull sex
– Det er fullt mulig å kunne ha nytelsesfull sex, men hva man gjør må selvsagt tilpasses hva som er mulig rent fysisk og hva partene synes er godt. Det som reduserer aktivitet og nytelse er ikke alderen i seg selv, men helseutfordringer man får, sier Schaller.
– Er det mulig å ha glede av sex uten ereksjon?
– Mange menn som har ereksjonssvikt på grunn av nevrologisk skade, kan likevel oppnå orgasme ved stimulering. Problemet kan ligge i at han eller partneren blir selvbevisst eller usikker når ereksjonen ikke oppstår, og lar være å prøve. For å tilfredsstille partneren kan man bruke hender, munn, leker, man er ikke avhengig av en ereksjon.

Ikke som før, men bedre enn noen gang
Tror at kvinner ikke har lyst på sex
– Forskning viser at eldre voksne faktisk praktiserer mange forskjellig måter å ha sex, som ikke nødvendigvis handler om samleie. Det er nok å finne på og prøve ut, sier Schaller.
Ifølge Schaller har mange i parforhold forestillinger om den andres ønsker og følelser som ikke stemmer, men som man tar for gitt etter mange års samliv.
– Klassiske forestillinger er at kvinner ikke har lyst på sex, at menn stadig har lyst på sex og at de vil ha sex med yngre personer. Mange tror at sexen skal bli dårligere, sjeldnere eller kjedeligere enn den var før når man ikke lenger kan ha sex på samme måte som da man var yngre.

Lege: Derfor har jeg kjøpt sexleketøy til pasientene mine
Viktig å holde seg i form
Schaller forteller at de vanligste helseproblemene som kan komme i veien for seksuell utfoldelse, er muskel- og skjelettplager, smerter, sykdommer som påvirker hormonelle og sirkulatoriske systemer, i tillegg til psykisk sykdom.
Hun har en rekke tips for å ha et godt sexliv når du og partneren blir eldre:
- Forsøk å holde deg i form.
- Snakk med legen din om å bytte medisiner for å redusere eventuelle negative bivirkninger som påvirker sexlivet.
- Utvid repertoaret for hvordan du eller dere har sex. Da blir dere ikke så sårbare hvis mannen for eksempel ikke får ereksjon.
- Skaff deg inspirasjon fra litteratur, film og nettet.
- Snakk ordentlig sammen om hva dere ønsker og vil prøve ut.
– Mange kvier seg for å ta opp temaet seksualitet hos legen. Derfor må det være legens ansvar å ta det opp med pasienter når helsa endrer seg og følge med på hvordan medisiner påvirker deres seksualitet. Det forutsetter at helsepersonell skjønner at eldre også har en seksualitet, selv om de eventuelt er single, sier Schaller.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.