Ingen vet hvorfor Norge er på verdenstoppen i denne skaden

- I dag får bare ti-tjue prosent den behandlingen de skal ha, mener professor.

DØDELIG SYKDOM: Det er kanskje lett å bagatellisere bruddskader, men osteoporose er er dødelig sykdom, mener professor Erik Fink Eriksen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
DØDELIG SYKDOM: Det er kanskje lett å bagatellisere bruddskader, men osteoporose er er dødelig sykdom, mener professor Erik Fink Eriksen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En firedel av pasientene dør det første året etter hoftebrudd. Like mange ender opp på sykehjem, og resten blir aldri helt friske.

– Dette understreker at osteoporose faktisk er en dødelig sykdom, som vi må behandle deretter, sier professor og endokrinolog Erik Fink Eriksen.

Bruddskader hos eldre medfører mye smerte, tap av funksjon, redusert levealder og store utgifter for samfunnet. Selv om risikoen for å pådra seg brudd i hoften har gått ned de siste tiårene, vil antall hoftebrudd stige på grunn av at vi lever stadig lenger.

Eriksen bekrefter at osteoporose er en kvinnesykdom.

– Mens en av to voksne kvinner risikerer å utvikle beinskjørhet en gang i løpet av livet, er risikoen for menn under det halve, opplyser han.

Anbefaler hormonbehandling

Noe er aldersrelatert. Med alderen brytes beinvevet raskere ned enn det dannes.

– Fra femtiårsalderen taper både kvinner og menn beinsubstans, men for kvinner spiller også hormoner inn. Noen år etter menopausen vil lavere østrogennivå føre til at skjelettet mister 20-30 prosent av sin styrke.

Den klart største risikofaktoren for å utvikle beinskjørhet er genetisk disposisjon.

– Med andre ord: Har din mor eller din far osteoporose, må du sørge for at fastlegen henviser deg til beintetthetsmåling. Det bør du gjøre rett før menopausen, for menn omkring 40-50 års alderen. Er du i risikosonen, kan vi redusere beintapet som vil komme de neste ti årene etter overgangsalderen. I slike tilfeller anbefaler vi derfor hormonbehandling til kvinner mellom 45 og 60.

Uten symptomer i starten

Osteoporose eller beinskjørhet betyr at skjelettet er blitt så tynt og porøst at beinet mister mye av sin styrke. Det blir skjørt og kan brekke selv ved lite uhell eller et fall hjemme på stuegulvet. Hofte (lårhals), underarm eller håndledd og rygg er de vanligste bruddstedene.

Årlig brekker rundt 9000 voksne nordmenn hoften og 15 000 håndleddet. Risikoen for brudd øker kraftig fra 60-års alder. Beinskjørhet ligger bak de fleste brudd hos eldre. Ved siden av økende alder og kjønnsforskjeller, kan enkelte medisiner, sykdommer i fordøyelseskanalen som cøliaki og Crohns sykdom, arv og livsstil/miljø – røyking, alkohol, usunt kosthold, lite sol, lite fysisk aktivitet – virke inn på risikoen for å utvikle beinskjørhet. Beinskjørhet gir ingen symptomer. Men får du en uforklarlig bruddskade, kan det være et varsel.

– Du vil ikke merke at du taper beinvev før du får et brudd. Derfor kan mange ha tapt mye beinmasse før osteoporosen oppdages. Normalt skal skjelettet tåle at du faller og tar deg for. Hvis det resulterer i et håndleddsbrudd, skal det følges opp med en beintetthetsmåling med tanke på osteoporose, understreker Erik Fink Eriksen.

Få blir utredet og behandlet

Det finnes medisiner mot beinskjørhet som kan halvere risikoen for nye brudd. Men inntil nylig er det svært få som har fått tilbud om utredning og behandling for beinskjørhet etter et brudd. Beinstyrkende legemidler som bisfosfonater er mest brukt. Dette er medisin som tas enten som tabletter en gang i uken eller gis som infusjon hvert tredje år.

De siste årene er det også utviklet biologiske legemidler, antistoffer, som hemmer nedbrytningen av beinvev og dermed risikoen for beinbrudd. Disse legemidlene settes som enkeltinjeksjoner rett under huden en gang i halvåret.

– Er alt håp ute dersom man kommer for sent til behandling?

– Selv om de fleste behandlinger ikke bygger nytt bein, gjør de skjelettet sterkere. For de som er hardest rammet, finnes det i dag beinoppbyggende behandling, som bygger inn 60 prosent mer bein i ryggen og resten av skjelettet over en periode på ett til to år.

– Hva kan gjøres for å forebygge beinskjørhet?

– De allmenne livsstilsrådene gjelder også her: Stump røyken, drikk moderate mengder alkohol, spis sunt – melkeprodukter, fisk, grønne grønnsaker og grove kornprodukter – og sørg for å være fysisk aktiv. Vektbærende trening styrker ledd og muskler, og sollyset bidrar til å bygge opp D-vitamin-lagrene i kroppen. Men det viktigste er å få avdekket sykdommen i et tidlig stadium. Jeg vil anbefale at kvinner i risikogruppen og alle kvinner over 60-65 år tar en beintetthetsmåling uansett. Sykdommen er dessverre fortsatt svært underbehandlet. I dag får bare ti-tjue prosent den behandlingen de skal ha.

– Hvorfor er beinskjørhet en underbehandlet sykdom?

– Jeg tror det fremdeles henger igjen en oppfatning av at dette er en naturlig del av aldringsprosessen som vi bare må akseptere, men det samme kan vi jo si om kreftsykdommer og hjerte-kar-lidelser. I dag kan vi tilby effektiv behandling som gjør at de fleste kan leve helt normale liv. Dessverre kommer altfor få til legen før de får et brudd. Vi ønsker at de skal komme tidligere slik at vi kan starte forebyggende tiltak, understreker Erik Fink Eriksen.

Forhindre hoftebrudd

I likhet med mange andre sykehus her i landet, har Stavanger universitetssjukehus etablert en poliklinikk for å få ned ventelistene for behandling av osteoporosepasienter.

– Hvis vi klarer å fange opp beinskjørhet etter første brudd, så klarer vi kanskje å forhindre 40 prosent av hoftebruddene, som er den store, stygge ulven, sier Ane Djuv, spesialist i ortopedisk kirurgi og daglig leder ved poliklinikken til nrk.no.

Kilder: fhi.no, nrk.no, Oslo universitetssykehus/ekspertsykehuset.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.