Medisin på resept

- Ikke vent til siste dag

Bruker du medisiner fast, bør du sørge for at du alltid har nok i reserve til at du klarer deg ei uke eller to.

MEDISIN PÅ BLÅ RESEPT? Alle som er avhengige av viktige medisiner på blå resept bør hente medisiner slik at man har overlappende forsyning i ei uke eller to. Det er ingen garanti for at du får hentet ut medisinen din om du venter til siste dag - og legemiddelmangel er et krisescenario som kan ramme. Foto: Shutterstock/NTB
MEDISIN PÅ BLÅ RESEPT? Alle som er avhengige av viktige medisiner på blå resept bør hente medisiner slik at man har overlappende forsyning i ei uke eller to. Det er ingen garanti for at du får hentet ut medisinen din om du venter til siste dag - og legemiddelmangel er et krisescenario som kan ramme. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ei uke i året setter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) spesielt fokus på egenberedskap. Det handler om å få befolkningen til å bli bedre forberedt på å klare seg selv i ulike kriser.

– Også vi og våre nærmeste må være forberedt på å miste tilgangen på viktige varer og tjenester, som strøm og vann, for en periode, sier DSBs direktør, Elisabeth Aarsæther.

Det er flere andre ting DSB oppfordrer til å ha et beredskapslager av - og medisiner er en av de viktigste tingene i tillegg til vann og varme.

- Det mest grunnleggende for alle i en krise er å holde seg varme og få i seg drikke. Hvis man er avhengig av faste medisiner, bør man snakke med legen sin eller apoteket om det er mulig å ha noen dagers forbruk i reserve, sier Tore Kamfjord, kommunikasjonsdirektør i DSB, til Vi.no.

- Ha et par uker i reserve

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, går enda lenger enn noen dager og anbefaler alle som er avhengige av medisiner på blå resept til å hente medisiner slik at man har overlappende forsyning i ei uke eller to.

- Det kan være lurt at man ikke venter til siste dag med å hente ut nye medisiner, men at man henter nye ei uke eller to før man går tom. Og særlig om man bruker viktige legemidler på blå resept, sier Madsen.

Dette gir deg bedre tid til å finne et alternativ dersom legemiddelet ikke er tilgjengelig akkurat da - eller du trenger en ny resept fra legen.

- Det er bedre å være ute litt i forkant, gjerne en til to uker, understreker han, og påpeker at det selvsagt er forskjell på hvor kritisk det er ut fra hvilke legemidler det er snakk om.

Blåreseptmedisiner som er spesielt kritiske er for eksempel insulin, blodtrykks- eller hjertemedisiner, som er vanlige medisiner for den eldre delen av befolkningen.

  • 86 prosent av alle over 50 år hentet ut minst ett legemiddel på resept i 2020 - og 91 prosent av de over 60 år.
  • Hvor mange av disse som bruker medisiner fast, er det imidlertid umulig å si noe om, ifølge farmasøyt Stig Henning Pedersen i nettapoteket Farmasiet.

Legemiddelmangel

Et krisescenario man kan se for seg og som kan ramme de som er avhengige av medisiner, er legemiddelmangel.

Madsen forteller at man de siste åra så en økt tendens til legemiddelmangel - men at dette ser ut til å være på vei til å snu.

- Det er meldt færre legemiddelmangler så langt i 2021 enn i 2020. Mange pasienter opplevde å gå på apoteket uten å få medisinene sine - og dette har bekymret oss, sier Madsen.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Pedersen hevder at legemiddelmangel er et økende problem:

- Hovedårsakene er produksjonsproblemer og manglende leveranse på grunn av økt salg. Norge deltar i ett europeisk samarbeid for å forebygge og redusere antall tilfeller av legemiddelmangel, sier farmasøyten.

Ifølge Madsen, er utfordringen med legemiddelmangel muligens på vei til å snu:

- Tallene er bedre enn de var for to år siden, og vi holder på å bygge opp et beredskapslager av legemidler både for reseptsalg og til sykehus.

Det er imidlertid ikke slik at det er noen garanti for at du skal få de legemidlene du trenger når du går på apoteket.

- Det er ingen garanti for at man kan få tak i medisiner man er avhengig av, verken i en krisesituasjon eller ellers, påpeker Pedersen.

Smertestillende

Vanlige smertestillende medisiner er også noe som DSB anbefaler deg å ha i hus for egenberedskap, sammen med førstehjelpsutstyr og jodtabletter for beboere som er under 40 år, gravid, ammende eller har barn som bor hjemme.

- Den eldre befolkningen er i perioder plaget av smerter, og det er derfor lurt å ha en ekstra pakke med smertestillende liggende, sier Madsen.

Også her bør du supplere før det går tomt.

- Dette er medisiner du gjerne kjøper på apoteket eller butikken uten resept. Men du kan også eventuelt snakke med legen om du kan få resept på større pakker med smertestillende, som kan være aktuelt for eldre som i perioder er plaget med smerter, sier Madsen.

Han understreker at når det gjelder bruk av smertestillende og eldre så anbefaler de i første omgang paracetamol. Årsaken til dette er at paracetamol går sammen med de fleste andre legemidler, i motsetning til ibuprofen som man skal være mer forsiktig med.

Ibuprofen kan være forbundet med blødningsfare samt flere alvorlige bivirkninger mange ikke kjenner til.

Lagring av medisiner

Du anbefales altså å ha viktige legemidler tilgjengelige for et par uker ekstra - og det gjelder generelt, ikke kun som et «beredskapslager».

Både Madsen og Pedersen påpeker overfor Vi.no at man kun får ut begrensede mengder reseptbelagte medisiner:

- Generelt er det i Norge ikke mulig å hente ut faste medisiner som dekkes av det offentlige for mer enn tre måneders forbruk av gangen, sier Pedersen.

Det er også viktig å være oppmerksom på holdbarheten på medisinene og hvordan de skal oppbevares.

- Medisiner bør oppbevares atskilt fra andre artikler, utilgjengelig for barn, ikke over 25 grader, ikke ha direkte sollys, ikke i fuktige omgivelser som for eksempel baderom, sier Pedersen.

Madsen understreker at det er viktig å følge det bruksanvisningen sier om oppbevaring - og å passe på utløpsdatoen for medisiner.

- Man bør sjekke utløpsdatoen på etiketten, og få ny medisin før denne er utløpt. Spesielt viktig er dette for kritiske legemidler som insulin, adrenalin og hjertemedisin, sier Madsen.

Om paracetamolen er litt over utløpsdato har det ikke så stor betydning, den kan du fremdeles ta uten at det utgjør noe fare - men det er verre dersom eksempelvis insulin, nitrogyserin eller adrenalin er utgått på dato: De kan da ha mistet effekt - noe som kan få dramatiske konsekvenser når du trenger de.

- Disse legemidlene brytes ned over tid og man kan ikke garantere at du får full virkning av dem, understreker Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.