Når skal man ringe 113

Ikke «vent og se»

Mange nordmenn venter for lenge med å ringe til 113. Det kan i verste fall være livstruende.

RING 113: I luftambulansen er det alltid lege tilstede. Derfor rykker de gjerne ut til de mest alvorlige tilfellene. Foto: NTB
RING 113: I luftambulansen er det alltid lege tilstede. Derfor rykker de gjerne ut til de mest alvorlige tilfellene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Vi ser at for mange venter for lenge med å ringe nødnummeret, sier Stephen Sollid, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Tall fra Nasjonalt Traumeregister viser at det skjer i gjennomsnitt 20 alvorlige ulykker hver eneste dag i Norge. Av disse er to-tre ulykker livstruende. Da gjelder det heller å ringe en gang for mye, enn en gang for lite.

Sollid sier til Vi.no at mange av de som Luftambulansen hjelper, er godt voksne.

- Kroniske sykdommer som følger med økende alder gjør at vi mennesker også blir mer utsatt for alvorlig sykdom og tåler skader dårligere. Derfor er det også spesielt viktige at de godt voksne blant oss ikke nøler med å ringe 113, understreker han.

Når bør du ringe 113?

Sollid sier til Vi.no at det i en del tilfeller kan være vanskelig å skjønne alvoret når noen blir akutt syk.

- Vi ser derfor noen ganger at enkelte nøler med å ringe 113 og heller «venter og ser» om ting går over eller man blir bedre. Dette kan få dramatiske følger noen ganger. Vi er derfor opptatt av at man ikke skal nøle med å ringe 113 hvis man er i tvil, understreker han.

Sollid sier videre at det viktigste er at man ikke bagatelliserer akutt sykdom eller symptomer som plutselig oppstår.

- Hvis noen får plutselige akutt smerter i brystet, plutselige pusteproblemer, blir bevisstløse, forvirret eller får lammelser og taleproblemer så er det stor sannsynlighet for at noe alvorlig er på gang, påpeker Sollid.

- Da skal man ringe 113, og ikke være redd for å ringe en gang for mye. De som tar i mot samtalen på 113 er der også for å vurdere hvor alvorlig det er, de kan gi råd om førstehjelp og de sender riktig hjelp, sier sjeflegen.

Dette gir flest utrykninger

Luftambulansen har alltid med seg lege om bord.

- Derfor rykker de først og fremst ut når det haster med å starte livreddende eller avansert medisinsk behandling. Siden vi flyr med helikopter, rykker vi også ofte ut på oppdrag hvor personer er skadet eller syke men er vanskelig tilgjengelig - for eksempel i fjellet eller langt fra vei, forteller Sollid.

- Er det noen sykdomstilfeller som oftere enn andre gjør at folk må berges av dere?

- Hjertesykdommer av forskjellig art er nok blant de mest vanlige sykdommene luftambulansen møter, men hjerneslag er også noe vi stadig oftere ser, forteller Sollid, og forklarer bakgrunnen for dette:

- Før var dette noe luftambulansen sjelden ble involvert i fordi det ikke fantes noen god behandling for hjerneslag som skyldes blodpropp (hjerneslag kan være enten blodpropp eller blødning, blodpropp er det vanligste). De siste 10 åra her vi imidlertid fått muligheten til å behandle blodpropper i hjernen med medisiner som løser opp blodproppen. Da kan vi behandle hjerneslag slik at lammelser og andre følger av hjerneslaget går helt tilbake, forklarer han, og legger til at det haster å få gitt denne behandlingen, derfor er luftambulanse nå ofte involvert i å hjelpe personer som får hjerneslag.

- I stedet for å bli pleietrengende resten av livet kan de som får hjerneslag komme tilbake til et helt normalt liv, sier Sollid.

Og ulykker er det mindre av enn før.

- Ulykker er heldigvis noe vi har sett stadig mindre av de siste åra, sier Sollid.

Still forberedt ved turer i naturen

Sjeflegen vil også minne de som tenker at de bare «skal ut på en kort tur» om å stille forberedt på eventuelle værskifter.

- Vi vet at norsk natur og vær kan være lunefullt. Selv på korte turer er det derfor viktig å være forberedt på værskifte, det vil si ha med varme klær og utstyr for å klare seg ut i flere timer enn planlagt. Blir man skadet på skitur og er alene kan det fort bli kritisk hvis man ikke har med seg mobil og litt ekstra utstyr mens man venter på hjelp, sier Sollid.

- Å ha en godt ladet mobil eller en ekstra batterilader med seg kan også være lurt, i tillegg til å ha «Hjelp 113» appen lastet ned og aktivert på mobilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.