Når skal man ringe 113

Ikke «vent og se»

Mange nordmenn venter for lenge med å ringe til 113. Det kan i verste fall være livstruende.

RING 113: I luftambulansen er det alltid lege tilstede. Derfor rykker de gjerne ut til de mest alvorlige tilfellene. Foto: NTB
RING 113: I luftambulansen er det alltid lege tilstede. Derfor rykker de gjerne ut til de mest alvorlige tilfellene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Vi ser at for mange venter for lenge med å ringe nødnummeret, sier Stephen Sollid, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Tall fra Nasjonalt Traumeregister viser at det skjer i gjennomsnitt 20 alvorlige ulykker hver eneste dag i Norge. Av disse er to-tre ulykker livstruende. Da gjelder det heller å ringe en gang for mye, enn en gang for lite.

Sollid sier til Vi.no at mange av de som Luftambulansen hjelper, er godt voksne.

- Kroniske sykdommer som følger med økende alder gjør at vi mennesker også blir mer utsatt for alvorlig sykdom og tåler skader dårligere. Derfor er det også spesielt viktige at de godt voksne blant oss ikke nøler med å ringe 113, understreker han.

Når bør du ringe 113?

Sollid sier til Vi.no at det i en del tilfeller kan være vanskelig å skjønne alvoret når noen blir akutt syk.

- Vi ser derfor noen ganger at enkelte nøler med å ringe 113 og heller «venter og ser» om ting går over eller man blir bedre. Dette kan få dramatiske følger noen ganger. Vi er derfor opptatt av at man ikke skal nøle med å ringe 113 hvis man er i tvil, understreker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.