- Ikke test deg for sikkerhets skyld

KRONIKK: Det virker paradoksalt, men det er dette som ofte skjer i helsetjenesten: Når du ber om en bildeundersøkelse for sikkerhets skyld, så øker usikkerheten.

SNAKK MED LEGEN: Overdiagnostikk, unøyaktige tester og tilfeldige funn kan øke usikkerheten når vi forsøker å redusere den gjennom ulike medisinske tester. Professor Bjørn Hofmann oppfordrer til å diskutere med legen om hvorvidt du virkelig trenger undersøkelsen, hva konsekvensene er av å gjennomføre den - og hva som skjer hvis man lar være. Foto: NTB/NTNU
SNAKK MED LEGEN: Overdiagnostikk, unøyaktige tester og tilfeldige funn kan øke usikkerheten når vi forsøker å redusere den gjennom ulike medisinske tester. Professor Bjørn Hofmann oppfordrer til å diskutere med legen om hvorvidt du virkelig trenger undersøkelsen, hva konsekvensene er av å gjennomføre den - og hva som skjer hvis man lar være. Foto: NTB/NTNU Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenk deg at du kontakter fastlegen fordi du har fått vondt i ryggen. Du vil gjerne ha ryggen undersøkt og ønsker en MR-undersøkelse. Fastlegen vet at dersom smertene har vart mindre enn 4-6 uker og du ikke har visse varselsymptomer, så hjelper det lite å sende deg til MR.

Du tenker likevel at det må være bedre å vite enn ikke å vite og presser på for å få tatt undersøkelsen. Fastlegen ønsker å være hjelpsom og henviser til MR. Etter noen uker blir du innkalt, og etter noen dager, kommer svaret.

Det viser at du har flere skiveprolapser i ryggen. Det er uklart om disse har noe med smertene å gjøre eller om det er gamle prolapser.

Du tenker allikevel at dette er en mulig årsak til smertene, og du leser deg opp på prolapser. Kan operasjon hjelpe? Du spør fastlegen om du bør henvises til ortoped for å vurdere dette. Fastlegen sier at det ikke er noen god grunn til det, men du er usikker på hva som er best å gjøre – det gjør virkelig vondt og du er enda mer usikker enn du var før du tok MR-undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.