Poteter i ovn eller på grillen?

- Ikke stek potetene til de blir brune

Spiser du helst ovnsstekte poteter - eller kanskje tar du dem på grillen? Da bør du koke dem eller i alle fall skylle dem først. Gjør du ikke det, kan det i lengden være helseskadelig.

SKYLL DEM FØRST: Skal du ovnssteke eller grille poteter, bør du skylle eller blansjere dem først. Det kan redusere dannelsen av akrylamid. Foto: NTB/Shutterstock
SKYLL DEM FØRST: Skal du ovnssteke eller grille poteter, bør du skylle eller blansjere dem først. Det kan redusere dannelsen av akrylamid. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Brent eller svidd mat smaker ikke spesielt godt - og ikke er det bra for kroppen heller. «Alle» vet at det å spise kjøtt eller annen mat som er svidd, kan gi økt kreftrisiko.

Men har du tenkt på at de brunstekte potetbåtene du gjerne spiser både til grillmaten på sommeren eller til familiemiddagen både høst, vinter eller vår, faktisk også kan utgjøre en helserisiko?

- Ikke stek potetene til de blir brune

- Det er viktig å ikke steke potetene til de blir brune. De bør ha en gyllen gul farge, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver ved seksjon for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet til Vi.no.

Dette er ett av flere råd som Mattilsynet gir spesielt for tilberedning av stekte poteter.

Problemet og bakgrunnen for rådet er kombinasjonen steking, høye temperaturer og stivelsesholdige matvarer - som legger forholdene til rette for dannelse av stoffet akrylamid.

Og som du kanskje vet: Akrylamid er ikke anbefalt i store mengder.

- EUs mattrygghetsorgan, EFSA, har risikovurdert akrylamid og sier at akrylamid i mat potensielt øker risikoen for å utvikle kreft, forteller Håland.

Obs: 120 grader

- Akrylamid er et stoff som dannes naturlig når stivelsesholdige matvarer som for eksempel potet, varmebehandles ved høye temperaturer, over 120 grader. Det er derfor vanskelig å unngå akrylamid helt, men man kan begrense inntaket, sier Håland.

Hun forteller at akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 grader, når man baker, steker eller griller.

- Særlig i stivelsesrike produkter som for eksempel potet og potetprodukter dannes akrylamid. Undersøkelser har vist at for eksempel potetchips og pommes frites kan inneholde høye nivåer, sier Håland.

RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Problemet akrylamid

Akrylamid er bare ett av flere helseskadelige stoffer som kan dannes ved steking, grilling og røyking av mat. Det er også bakgrunnen for Mattilsynets anbefaling om å begrense mengden brent mat ved å steke maten ved lav temperatur og unngå hardsteking. I tillegg oppfordrer de generelt til å koke mer og å steke mindre - fordi temperaturen som regel ikke blir høy nok til at skadelige stoffer dannes ved koking.

Mattilsynet understreker at verken akrylamid eller andre skadelige stoffer som kan dannes under steking eller grilling av mat utgjør en akutt helserisiko i de mengdene som finnes i maten - men at de først og fremst kan være skadelige ved jevnlig inntak over lang tid.

Men det er noen råd du kan merke deg som kan redusere risikoen for at det dannes akrylamid:

Steke poteter? Skyll eller kok dem først!

Skal du ovnssteke eller grille poteter, kan du med fordel skylle dem eller gi dem et lett oppkok først - såkalt «blansjering»:

- Mengden av akrylamid som dannes påvirkes av innholdet av asparagin og sukker i råvarene. Å legge potetene i vann eller blansjere potetene før steking, kan redusere sukkerinnholdet i potetene og dermed dannelsen av akrylamid, råder Håland, og legger til:

- I tillegg, stek gjerne større potetbiter. Akrylamid dannes først og fremst i overflaten på potetene.

- Hva kan skje, om vi ikke skyller eller blansjerer først?

- Det kan påvirke innholdet av akrylamid, men som nevnt: Det er flere faktorer som spiller inn på innholdet av akrylamid i stekte poteter, svarer Håland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.