Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Brent eller svidd mat smaker ikke spesielt godt - og ikke er det bra for kroppen heller. «Alle» vet at det å spise kjøtt eller annen mat som er svidd, kan gi økt kreftrisiko.
Men har du tenkt på at de brunstekte potetbåtene du gjerne spiser både til grillmaten på sommeren eller til familiemiddagen både høst, vinter eller vår, faktisk også kan utgjøre en helserisiko?
- Ikke stek potetene til de blir brune
- Det er viktig å ikke steke potetene til de blir brune. De bør ha en gyllen gul farge, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver ved seksjon for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet til Vi.no.
Dette er ett av flere råd som Mattilsynet gir spesielt for tilberedning av stekte poteter.
Problemet og bakgrunnen for rådet er kombinasjonen steking, høye temperaturer og stivelsesholdige matvarer - som legger forholdene til rette for dannelse av stoffet akrylamid.
Og som du kanskje vet: Akrylamid er ikke anbefalt i store mengder.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.