Kadmium i mat

Ikke spis mye solsikkefrø

Frøene har et høyt innhold av kadmium, som blant annet kan gi nyreproblemer spesielt hos eldre.

SOLSIKKEFRØ: Inneholder sunne næringsstoffer - men har også et høyt kadmiuminnhold, som gjør at inntaket bør begrenses. Foto: NTB
SOLSIKKEFRØ: Inneholder sunne næringsstoffer - men har også et høyt kadmiuminnhold, som gjør at inntaket bør begrenses. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om solsikkefrø i utgangspunktet inneholder både proteiner, sunt fett samt vitaminer og mineraler, viser analyser gjort av både Mattilsynet og tilsyn i andre land at solsikkefrø også inneholder betydelige mengder av det giftige tungmetallet kadmium.

Dermed anbefaler både norske og blant annet danske myndigheter at inntaket av solsikkefrø begrenses.

Nyreproblemer hos eldre og osteoporose

Danske Fødevarestyrelsen skriver at kadmium hoper seg opp primært i lever og nyrer, og at giftvirkningen påvirker nyrene spesielt.

Da opphopningen av kadmium i nyrene foregår over mange år ser man oftest effektene hos eldre mennesker, og stoffet kan bidra til eventuelle nyreproblemer hos eldre, skriver de på sine nettsider. Også FHI skriver at eldre mennesker er mest utsatt for kadmiumskader i nyrene.

Også personer med lave jernnivåer kan ta opp mer kadmium enn de som har gode jernverdier, påpeker de. Dessuten ser det ut til at kadmium kan spille en rolle ved utvikling av osteoporose, skriver Fødevarestyrelsen. FHI skriver at høye kadmiumnivåer kan forstyrre omsetningen av kalsium og føre til avkalkning av skjelettet og muligens bidra til benskjørhet, men om slike skader også kan forekomme ved svært lav kadmiumeksponering, er usikkert.

Slik oppsummerer Fødevarestyrelsen bruken av solsikkefrø:

  • Ikke spis solsikkefrø i store mengder
  • Bruke frøene i begrenset omfang, som i brød
  • Bruk solsikkeolje som normalt, da kadmium ikke følger med i oljen men blir igjen i presserestene.

Andre kilder til kadmium

Kadmium er et tungmetall som finnes overalt i jorden. Det opphopes som nevnt i nyrer og lever, med en halveringstid på 10-30 år.

Ifølge Fødevarestyrelsen er mat den største kilden til kadmium for ikke-røykere, mens røykere har størst opptak av kadmium fra tobakk. Personer som røyker en pakke sigaretter pe uke vil øke sin kadmiumeksponering med cirka 50 prosent i forhold til ikke-røykere, ifølge FHI.

De matvarene mange spiser mye av, slik som kornprodukter, rotfrukter, poteter og grønnsaker, bidrar mest til kadmiuminntaket i den generelle befolkningen, selv om kadmiumnivåene i disse matvarene ikke er spesielt høye. Andre matvarer som har et høyt innhold av kadmium i tillegg til solsikkefrø, er blant annet mørk sjokolade og kakao, innmat, reker, skjell og krepsdyr, og rimsopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.