Er peanøtter sunt?

Ikke spis for mye peanøtter

Peanøtter er en av nøttesortene med det høyeste innholdet av aflatoksiner, et muggsoppgiftstoff som er kreftfremkallende. Dermed bør man begrense inntaket av peanøtter.

PEANØTTER: Du bør unngå å spise større mengder peanøtter fordi de kan inneholde helseskadelige muggsoppgifter. Foto: NTB
PEANØTTER: Du bør unngå å spise større mengder peanøtter fordi de kan inneholde helseskadelige muggsoppgifter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om nøtter er en av matvarene som jevnlig trekkes frem som noe vi bør spise mer av på grunn av helsefordelene de gir, er det ikke ensbetydende med at man bør spise store mengder nøtter daglig.

Nøtter inneholder nemlig ofte en variant av mykotoksiner, som er muggsoppgifter man kan finne i matvarer, som heter aflatoksiner. Disse er kreftfremkallende og kan skade DNA-et vår, ifølge Mattilsynet.

Og her er peanøtter en av verstingene.

Inneholder kreftfremkallende stoffer

Hanne-Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier til Vi.no at aflatoksiner er en muggsoppgift som produseres av forskjellige muggsopparter, og kan forekomme i nøtter, importert korn, mais, krydder og melk.

- Aflatoksiner er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). De er helseskadelige uansett mengde, forteller Gran.

Disse muggsoppgiftene dannes i organismer som et ledd i forsvar mot omgivelsene, de har verken smak eller lukt og tåler godt varme og kulde og er derfor vanskelig å fjerne fra mat- eller fôrvarer.

Nettopp i peanøtter kan det være høye innhold av muggsoppgiften aflatoksin. Gran i Mattilsynet viser til European Food Safety Authority (EFSA)s rapport fra 2020 om aflatoksiner i mat.

- Her framkommer det at peanøtter sammen med andre trenøtter er noen av de matvarene hvor en kan finne høye innhold av aflatoksin, forteller hun.

Ifølge Matportalen.no har også pistasjenøtter og paranøtter et høyt innhold av denne muggsoppgiften.

Maksgrense for peanøtter

For å ivareta mattryggheten til den norske og europeiske befolkningen og unngå at folk får i seg for mye aflatoksin, er det ifølge Gran satt maksgrenser for hvor mye aflatoksin disse matvarene kan inneholde.

- Hvor mye aflatoksiner man får i seg ved å spise peanøtter, vil avhenge av hvor mye av stoffet det er i peanøttene man spiser, påpeker Gran.

Samtidig skriver Matportalen at siden det er størst risiko for innhold av aflatoksiner i pistasjenøtter, paranøtter og peanøtter, bør et høyt inntak av disse unngås.

Gran bekrefter at dette stemmer, men kan ikke si hvilken mengde man bør begrense seg til.

Helsenorge skriver på sine nettsider at man gjerne kan spise en håndfull usaltede nøtter hver dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.