Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Selv om nøtter er en av matvarene som jevnlig trekkes frem som noe vi bør spise mer av på grunn av helsefordelene de gir, er det ikke ensbetydende med at man bør spise store mengder nøtter daglig.
Nøtter inneholder nemlig ofte en variant av mykotoksiner, som er muggsoppgifter man kan finne i matvarer, som heter aflatoksiner. Disse er kreftfremkallende og kan skade DNA-et vår, ifølge Mattilsynet.
Og her er peanøtter en av verstingene.
Inneholder kreftfremkallende stoffer
Hanne-Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier til Vi.no at aflatoksiner er en muggsoppgift som produseres av forskjellige muggsopparter, og kan forekomme i nøtter, importert korn, mais, krydder og melk.
- Aflatoksiner er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). De er helseskadelige uansett mengde, forteller Gran.
Disse muggsoppgiftene dannes i organismer som et ledd i forsvar mot omgivelsene, de har verken smak eller lukt og tåler godt varme og kulde og er derfor vanskelig å fjerne fra mat- eller fôrvarer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.