Sex etter 50:

Ikke som før, men bedre enn noen gang

Her er 6 tips til bedre sex for modne par.

Parterapeuten har seks tips til å oppnå en ny intimitet, de kan du lese nederst i artikkelen. Et av tipsene er å se hverandre dypt inn i øynene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Parterapeuten har seks tips til å oppnå en ny intimitet, de kan du lese nederst i artikkelen. Et av tipsene er å se hverandre dypt inn i øynene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det der stopper opp etter 50!

Besøket hos gynekologen ble en kalddusj for parterapeut og forfatter Eva Sanner. Hennes mannlige lege var helt tydelig på hvordan kvinners sexliv ser ut etter klimakteriet: Det er ikke-eksisterende.

– Jeg kjente at så enkelt, og så plutselig, kan det ikke være, sier Eva Sanner.

Byttet gynekolog

Først byttet hun gynekolog. Så begynte hun å tenke. Nå har hun skrevet en bok om sex som er utgitt i Sverige, Ja till njutning – sex och självkänsla efter 50. Målgruppen er kvinner i og etter overgangsalderen.

I arbeidet med boka innså hun hvor mye fordommer vi har.

– Jeg ble overrasket da jeg intervjuet kvinner til boka, for de fleste mente at sex fungerte bra og mange syntes til og med at det var bedre enn noensinne, sier hun og avliver ytterligere to myter:

Det er en etablert tanke at kvinner etter overgangsalderen ikke er interessert i sex, men det er vi - bare på en litt annen måte. Behovet for intimiteten som sex gir, er akkurat like stort som før.

Eva Sanner er parterapeut og forfatter. Da gynekologen hennes sa at sexlivet er over etter menopausen, nektet hun å tro ham. Foto: Emelie Asplund
Eva Sanner er parterapeut og forfatter. Da gynekologen hennes sa at sexlivet er over etter menopausen, nektet hun å tro ham. Foto: Emelie Asplund Vis mer

En annen myte er at det skal være så vanskelig. Men Sanner fant ingen forskning som koblet østrogen direkte til lyst. Derimot henger lysten sammen med hvordan kvinnen har det fysisk og mentalt under og etter overgangsalderen, og med hvordan relasjonen hennes fungerer.

Sex blir interessant igjen

Når østrogenproduksjonen avtar, skjer det ting i kroppen. Slimhinnene blir tørrere, du kan få hetetokter og sove dårlig, humøret påvirkes - og til syvende og sist også seksualiteten din. Det kan være skremmende å innse at den ikke er so før, og tilpasse seg det.

– Mange opplever en dipp mellom 50 og 55 der de kanskje føler at det er trist eller ubehagelig at tenningen og det som pleide å pirre den, ikke fungerer som før, sier Eva Sanner.

– Men når kvinner forstår at seksualiteten aktivt kan holdes i gang, blir det mer interessant igjen.

Først og fremst handler det om å la sex ta lengre tid, så du blir tilstrekkelig opphisset og lubrikasjonen får gjøre sitt.

– Når vi forstår betydningen av langsomhet, kan par oppleve en økt intimitet i sexen. Mer øyekontakt, mer langsomhet, mer kravløshet. Kanskje vi ikke skal ta det så tungt om det ikke ender med orgasme hver gang, det viktigste er å være sammen, mener Sanner.

Det er ikke bare kvinner som opplever en omstilling og om kan trenge mer tid. Også menn i samme alder merker hvordan kroppen, og seksualiteten, endres. Flere rammes av ereksjonssvikt.

Da gjelder det å kunne prate om det.

– En del menn har veldig vanskelig for å snakke om dette, og kan noen ganger unngå sex fordi de er redde for å mislykkes. Resultatet er at partneren kan tro at han ikke er interessert lenger. Derfor er det viktig å dele med hverandre hva man trenger støtte i.

RESEPTFRITT: Fra 2020 trenger du ikke lenger konsultere legen dersom du trenger hjelp mot potensproblemer. Video: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Også menn er sårbare og har et behov for nærhet. Ofte er nærheten det aller viktigste.

– Om vi kan slippe fikseringen på penetrerende sex, kan vi være seksuelle på andre måter som også gir nytelse, men er mindre kravfylte for begge to, mener Eva Sanner.

Eva Sanners 6 beste råd for ny tenning:

1 Bli tenåring igen!

Husker du hvordan det var i tenårene? Når man ikke alltid kunne ha sex, men kunne kysse og kjærtegne hverandre. Test det igjen: Vær seksuell uten å ha penetrerende sex. Kyss hverandre, klin, bruk hendene. Ha oralsex. Det er like herlig, og iblant lettere fordi det fjerner stressfaktoren. Mange kvinner har dessuten lettere for å få orgasme av oralsex enn penetrering.

2 Ha virkelig myk sex

Prøv penetrering uten ereksjon. Høres det rart ut? Mange menn opplever det som utrolig velgjørende ettersom det ikke medfører noen krav. For den som har en svak ereksjon kan det være en stor hjelp. Prøv dette: Ligg inntil hverandre, han på siden og hun midt mot i rett vinkel mot hans kropp. Saks beina rundt hverandre så kjønnene deres havner inntil hverandre - hennes ene bein mellom hans, og det andre over dem. Dere trenger nok glidemiddel for å få penisen hans inn, og slik kan dere bare bli værende. Det handler om å være seksuelle sammen. Etter en stund kan det oppstå het sex av seg selv. Eller ikke. Begge deler er helt greit.

3 Bruk parringsblikk

Sitt nært, se hverandre i øynene og pust i samme takt. Observer hvordan tanker kommer og går. Øyekontakt med synkronisert pust skaper kontakt og er et veldig fint forspill. Men det tar sin tid. Når du ser lenge inn i et menneskes øyne ser du alt og blir selv sett. Det er en utrolig kraftfull måte å skape intimitet og leder derfor til at du blir mer lystfylt og positivt innstilt til din partner. Sjimpanser gjør det også - da kalles det parringsblikket.

4 Kniiiip!

Tren underlivet, men gjør det med en lystfylt innstilling - ikke bare for å slippe fremfall og prolaps, men også for å kunne nyte lenger. Det er viktig å gjøre det hele livet, ikke bare etter at du har født barn. Også kvinner som ikke har født, kan få problemer med dette etter overgangsalderen ettersom underlivet påvirkes av lavere østrogennivåer. Den dårlige nyheten er at du ikke kan slurve med dette: Det er ikke like lett å brygge muskler når vi er eldre, så vi må trene mer. Og det er nettopp det vi gjør gjennom knipeøvelser, det er styrketrening for bekkenbunnsmuskulaturen.

5 Ha alenesex

Spesielt kvinner trenger å ha sex alene etter overgangsalderen for å oppleve at de kan oppnå nytelse uansett om de har en partner eller ikke. Det er en frihet, en måte å kjenne at kroppen fungerer. I tillegg lar det deg utforske: Hvor deilig kan jeg egentlig oppnå å ha det?

Det er ikke trist å ha sex alene, det er egenpleie. Det hjelper deg også å holde musklene aktivert, du holder slimhinnene fuktige, og det kan hjelpe deg med bekkenbunnstrening.

6 Kjøp leketøy

Har du ingen sexleketøy? Skaff deg et - eller flere. Det er bra for alle kvinner, men spesielt de som er 50 pluss, for å holde ilden brennende. Dildoen er 28 000 år gammel, dette er ikke noe nytt eller rart påfunn. Men tenk på at det varierer hva man foretrekker: Noen vil ha mye vibrasjon, andre lite. En klitorisstimulator med vakuum er for eksempel veldig populær. Hvis du er usikker, så oppsøk en seriøst butikk eller nettbutikk og be om råd. Mange har chattefunksjon for å kunne veilede kundene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer