Sex etter 50:

Ikke som før, men bedre enn noen gang

Her er 6 tips til bedre sex for modne par.

Parterapeuten har seks tips til å oppnå en ny intimitet, de kan du lese nederst i artikkelen. Et av tipsene er å se hverandre dypt inn i øynene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Parterapeuten har seks tips til å oppnå en ny intimitet, de kan du lese nederst i artikkelen. Et av tipsene er å se hverandre dypt inn i øynene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det der stopper opp etter 50!

Besøket hos gynekologen ble en kalddusj for parterapeut og forfatter Eva Sanner. Hennes mannlige lege var helt tydelig på hvordan kvinners sexliv ser ut etter klimakteriet: Det er ikke-eksisterende.

– Jeg kjente at så enkelt, og så plutselig, kan det ikke være, sier Eva Sanner.

Byttet gynekolog

Først byttet hun gynekolog. Så begynte hun å tenke. Nå har hun skrevet en bok om sex som er utgitt i Sverige, Ja till njutning – sex och självkänsla efter 50. Målgruppen er kvinner i og etter overgangsalderen.

I arbeidet med boka innså hun hvor mye fordommer vi har.

– Jeg ble overrasket da jeg intervjuet kvinner til boka, for de fleste mente at sex fungerte bra og mange syntes til og med at det var bedre enn noensinne, sier hun og avliver ytterligere to myter:

Det er en etablert tanke at kvinner etter overgangsalderen ikke er interessert i sex, men det er vi - bare på en litt annen måte. Behovet for intimiteten som sex gir, er akkurat like stort som før.

Eva Sanner er parterapeut og forfatter. Da gynekologen hennes sa at sexlivet er over etter menopausen, nektet hun å tro ham. Foto: Emelie Asplund
Eva Sanner er parterapeut og forfatter. Da gynekologen hennes sa at sexlivet er over etter menopausen, nektet hun å tro ham. Foto: Emelie Asplund Vis mer

En annen myte er at det skal være så vanskelig. Men Sanner fant ingen forskning som koblet østrogen direkte til lyst. Derimot henger lysten sammen med hvordan kvinnen har det fysisk og mentalt under og etter overgangsalderen, og med hvordan relasjonen hennes fungerer.

Sex blir interessant igjen

Når østrogenproduksjonen avtar, skjer det ting i kroppen. Slimhinnene blir tørrere, du kan få hetetokter og sove dårlig, humøret påvirkes - og til syvende og sist også seksualiteten din. Det kan være skremmende å innse at den ikke er so før, og tilpasse seg det.

– Mange opplever en dipp mellom 50 og 55 der de kanskje føler at det er trist eller ubehagelig at tenningen og det som pleide å pirre den, ikke fungerer som før, sier Eva Sanner.

– Men når kvinner forstår at seksualiteten aktivt kan holdes i gang, blir det mer interessant igjen.

Først og fremst handler det om å la sex ta lengre tid, så du blir tilstrekkelig opphisset og lubrikasjonen får gjøre sitt.

– Når vi forstår betydningen av langsomhet, kan par oppleve en økt intimitet i sexen. Mer øyekontakt, mer langsomhet, mer kravløshet. Kanskje vi ikke skal ta det så tungt om det ikke ender med orgasme hver gang, det viktigste er å være sammen, mener Sanner.

Det er ikke bare kvinner som opplever en omstilling og om kan trenge mer tid. Også menn i samme alder merker hvordan kroppen, og seksualiteten, endres. Flere rammes av ereksjonssvikt.

Da gjelder det å kunne prate om det.

– En del menn har veldig vanskelig for å snakke om dette, og kan noen ganger unngå sex fordi de er redde for å mislykkes. Resultatet er at partneren kan tro at han ikke er interessert lenger. Derfor er det viktig å dele med hverandre hva man trenger støtte i.

RESEPTFRITT: Fra 2020 trenger du ikke lenger konsultere legen dersom du trenger hjelp mot potensproblemer. Video: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Også menn er sårbare og har et behov for nærhet. Ofte er nærheten det aller viktigste.

– Om vi kan slippe fikseringen på penetrerende sex, kan vi være seksuelle på andre måter som også gir nytelse, men er mindre kravfylte for begge to, mener Eva Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.