Advarer ramsløk-plukkere

Ikke plukk ramsløk her

Sesongen for plukking av ramsløk er i gang. Men pass på hvor du plukker, for noen steder kan det være forbudt.

PLUKKE RAMSLØK: Ramsløk har blitt en trend-plante det er populært å plukke - men noen steder er det forbudt å plukke dem. Statsforvalteren oppfordrer plukkere til å sjekke om du er i et verneområde før du legger planten i kurven. Foto: NTB/Shutterstock
PLUKKE RAMSLØK: Ramsløk har blitt en trend-plante det er populært å plukke - men noen steder er det forbudt å plukke dem. Statsforvalteren oppfordrer plukkere til å sjekke om du er i et verneområde før du legger planten i kurven. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Hvis du plukker i et verneområde, kan det være forbudt, advarer Statsforvalteren.

De oppfordrer til å sjekke kartet hos Artsdatabanken, der du kan se hvor verneområdene er.

- Du må sjekke om området er fredet før du plukker ramsløk. Dersom det står fredningsskilt, er det forbudt å plukke ramsløk - i likhet med andre planter og trær i fredningsområdet, skriver Statsforvalteren i en fersk nyhetsmelding.

- Du må også respektere innmark, og spesielt mark rundt boliger. Noen kan ha plantet ramsløken - og denne kan du ikke plukke.

Det er også noen enkle - men viktige - plukke-regler du bør følge, om du vil sanke ramsløk ute i naturen. Reglene kan du se nedenfor.

Advarer om pesto-trend

Statsforvalteren advarer også mot det de kaller en «pesto-trend», på grunn av slitasje:

- De seinere åra har det blitt en trend å bruke ramsløk til å lage pesto, og mange plukker store mengder som havner på kjøkkenbenken. I flere verneområder på Østlandet er det meldt om slitasje på ramsløk-bestanden, forteller Statsforvalteren.

På Vestlandet, Sørvestlandet og Sørlandet er det imidlertid rikelig av ramsløken - men uansett hvor du befinner deg så bør du likevel sjekke om området er fredet, oppfordrer Statsforvalteren.

- Vil bli en utsatt plante dersom den overhøstes

Ramsløk er vurdert som «nær truet» av Artsdatabanken, på grunn av det de beskriver som en forventet - eller fryktet - tilbakegang på over 15 prosent i kommende vurderingsperiode (2020-2065).

- Økt fokus på ville matplanter har ført til en svært intensiv høsting i enkelte bynære områder, særlig ved Oslofjorden. Ramsløk sankes flere steder i sekkevis, og kilovis, og forekomster ribbes for alt av blad og stengler som stikker opp, til salg til restauranter og på grønnsaktorg. Til og med forekomster i naturreservater ribbes nå for ramsløk, beskriver Artsdatabanken i den siste vurderingen (2021).

De påpeker at planten er noe mindre utsatt på Vestlandet, der den har sine største norske forekomster, fordi det er flere og større forekomster med ramsløk.

Men de påpeker at moteplanten kan bli utsatt også på Vestlandet.

- Dersom arten over-høstes i samme eller høyere grad enn det som nå skjer, vil arten bli en utsatt plante, advarer Artsdatabanken.

Regler for plukking av ramsløk

Uansett om du plukker der det er lov til å plukke, og der det er rikelig med ramsløk, er det noen regler du bør følge - og Statsforvalteren gjengir noen «ramsløkvettregler» fra botanikeren Klaus Høiland:

  • La det alltid stå igjen noen planter.
  • Ikke dra opp plantene med løk og rot. Det er bladene som smaker.
  • Er det andre som alt har plukka der, finn et annet sted.
  • Ikke plukk mer enn du trenger.
  • Trå forsiktig, ramsløk vokser ofte i slitesvak skogbunn.
  • Lær deg å se forskjell på ramsløk og liljekonvall. Sistnevnte er giftig.
Velg riktig jord til hagen din. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer
Ramsløk. Foto: NTB
Ramsløk. Foto: NTB Vis mer
Liljekonvall. Foto: NTB
Liljekonvall. Foto: NTB Vis mer

Forgiftning av liljekonvall

Bladene på ramsløken kan minne om bladene på liljekonvall, som kan vokse på samme steder. Men her må du være veldig varsom - ettersom liljekonvallen er giftig.

Før plantene setter blomst, kan det være spesielt vanskelig å se forskjell. Du kan sjekke om det er ramsløk eller liljekonvall ved å gni på bladene: Ramsløken har en hvitløksaktig lukt - mens bladene til liljekonvall ikke lukter slik.

Når plantene er i blomst, kan de lett skilles fra hverandre: Liljekonvall har klokkeformede blomster mens ramsløk har stjerneformede hvite blomster samlet i en stor, rund skjerm i toppen av en trekanta stengel.

Forgiftning fra liljekonvall kan gi symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast og/eller diaré. Det kan også påvirke hjerterytmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.