Vårblomster

Ikke plukk disse blomstene inn

Syriner og andre velduftende uteblomster kan gi allergiske reaksjoner og luftveisplager - også til dem som ikke har andre allergier.

ALLERGISKE REAKSJONER: Både allergikere og de som normalt ikke har kjente allergier, kan reagere på blomster med sterk duft - ikke minst om man setter dem innendørs. Foto: NTB
ALLERGISKE REAKSJONER: Både allergikere og de som normalt ikke har kjente allergier, kan reagere på blomster med sterk duft - ikke minst om man setter dem innendørs. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Våren er kommet for fullt med høye temperaturer og lysere dager, fuglekvitter og en eksplosjon av grønne farger og blomster. For de med pollenallergi kan det være en krevende tid, men visste du at både de og andre også kan reagere på en del av plantene og blomstene med sterk duft?

Selv om det kan friste å plukke en stor bukett syriner fordi de både er pene og lukter godt, er det greit å vite at de kan forårsake reaksjoner om du tar buketten med inn.

Duftoverfølsomhet

- Det er mange rapporter fra allergikere og astmatikere om reaksjoner på duftende syrinblomster, har Hallvard Ramfjord ved Institutt for Biologi på NTNU fortalt Vi.no tidligere. Han er også Norges Astma- og Allergiforbunds (NAAF) egen pollenanalytiker.

Det er dessuten noe som heter duftoverfølsomhet, som Ramfjord har skrevet om i boken «Gode råd er grønne». Duftoverfølsomhet kan være et problem også når personen ikke er allergisk og heller ikke får utslag på allergitester. De som faktisk er allergikere reagerer gjerne allerede ved lavere konsentrasjoner av slike duftstoffer fordi toleransen ofte er nedsatt og slimhinnen allerede er påvirket av en annen allergi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.