Vårblomster

Ikke plukk disse blomstene inn

Syriner og andre velduftende uteblomster kan gi allergiske reaksjoner og luftveisplager - også til dem som ikke har andre allergier.

ALLERGISKE REAKSJONER: Både allergikere og de som normalt ikke har kjente allergier, kan reagere på blomster med sterk duft - ikke minst om man setter dem innendørs. Foto: NTB
ALLERGISKE REAKSJONER: Både allergikere og de som normalt ikke har kjente allergier, kan reagere på blomster med sterk duft - ikke minst om man setter dem innendørs. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Våren er kommet for fullt med høye temperaturer og lysere dager, fuglekvitter og en eksplosjon av grønne farger og blomster. For de med pollenallergi kan det være en krevende tid, men visste du at både de og andre også kan reagere på en del av plantene og blomstene med sterk duft?

Selv om det kan friste å plukke en stor bukett syriner fordi de både er pene og lukter godt, er det greit å vite at de kan forårsake reaksjoner om du tar buketten med inn.

Duftoverfølsomhet

- Det er mange rapporter fra allergikere og astmatikere om reaksjoner på duftende syrinblomster, har Hallvard Ramfjord ved Institutt for Biologi på NTNU fortalt Vi.no tidligere. Han er også Norges Astma- og Allergiforbunds (NAAF) egen pollenanalytiker.

Det er dessuten noe som heter duftoverfølsomhet, som Ramfjord har skrevet om i boken «Gode råd er grønne». Duftoverfølsomhet kan være et problem også når personen ikke er allergisk og heller ikke får utslag på allergitester. De som faktisk er allergikere reagerer gjerne allerede ved lavere konsentrasjoner av slike duftstoffer fordi toleransen ofte er nedsatt og slimhinnen allerede er påvirket av en annen allergi.

Ikke ta med blomstene inn

Nettopp faren for duftoverfølsomhet gjør at det kan være lurt å holde planter som syriner ute av huset. Ifølge Ramfjord tilhører syrinslekten olivenfamilien, der flere arter er kjent for å gi luftveisbesvær.

- Effekten er kraftigst ved innendørs eksponering, forklarer Ramfjord.

- Generelt heves terskelen for hva som er bra planter for allergikere vesentlig når det er snakk om innendørs bruk kontra utendørs. Duftreaksjoner merkes først og fremst i luftveiene, sier han videre.

Det er ifølge boken «Gode råd er grønne» ganske mange personer som har en hyper-reaktivitet i luftveiene, som innebærer at sterkt luktende planter kan medføre luftveisirritasjon og symptomer i større eller mindre grad.

- Hodepine er også rapportert for brudespirea, legger han til.

KAN GI HODEPINE: Brudespirea kan gi hodepine om du plukker den med deg inn. Foto: NTB
KAN GI HODEPINE: Brudespirea kan gi hodepine om du plukker den med deg inn. Foto: NTB Vis mer

Reaksjoner i huden

Reaksjoner på duftstoffene kan også skje i huden, ifølge Ramfjord.

I tillegg fins det noe som heter «luftbåren kontaktdermatitt», som betyr at duftstoffer fra planter kan gi symptomer på huden fordi større mengder av flyktige aromatiske forbindelser frigis til luften og kan komme i kontakt med huden og gi eksemreaksjoner. Dette kan skje både ute og innendørs.

I tillegg kan plantesaften fra syriner gi dermatitt ved hyppig nærkontakt, ifølge Ramfjord, som gjelder særlig ved yrkesmessig kontakt - altså for gartnere, blomsterhandlere og liknende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.