Egg

Ikke mer enn to egg i uka?

Danske kostholdsråd, som ble oppdatert i 2021, anbefaler at danskene ikke spiser mer enn to egg i uka.

ER EGG SUNT? Det er helsefordeler ved å spise egg. Likevel vil danske myndigheter at man spiser maks to egg i uka. Foto: NTB
ER EGG SUNT? Det er helsefordeler ved å spise egg. Likevel vil danske myndigheter at man spiser maks to egg i uka. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva bør man spise mer av, hva er sunt - og hva er både sunt og miljøvennlig?

Det er ikke alltid like lett å holde oversikten over akkurat dette. Og de norske kostholdsrådene fra 2012 gir ikke nødvendigvis alle svar.

I Norden er man i gang med å se på de nordiske næringsstoffanbefalingene, hvor Nordisk ministerråd har bedt om at bærekraftaspektet i kosthold skal være en integrert del av de nye rådene.

I Danmark, der de fikk nye kostholdsråd i begynnelsen av 2021, har de valgt å gi offisielle kostråd som er bra for både sunnhet og klima, skriver Fødevarestyrelsen på sine nettsider, og påpeker at de gir anbefalinger til mat og drikke som er sunn og samtidig klimavennlig. Fødevarestyrelsen er det samme som Mattilsynet i Norge.

Blant anbefalingene deres, er å begrense antall egg man spiser i løpet av uka.

Fra kolesterolbombe til helsekost

Akkurat egg har vært omstridt opp gjennom åra, og på 80-tallet ble egg sett på som en kolesterolbombe som man burde begrense inntaket av, av helsemessige årsaker. Deretter snudde det på slutten av 90-tallet, og dagens hovedkonklusjon er at det kan være mange helsefordeler ved å spise egg, som du kan lese mer om i denne Vi Pluss-artikkelen (for abonnenter).

SKRELLE EGG: Det fins forskjellige måter å skrelle egg på. Her får du to tips til hvordan du kan skrelle egget. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dagens norske kostråd sier ingenting spesifikt om inntaket av egg, mens danskene altså har valgt å gi følgende råd: «Varier dine måltider med egg, for eksempel et par ganger i uka. To egg i uka er passende i en planterik og variert kost».

Men hva er bakgrunnen for dette danske rådet?

- De offisielle danske kostrådene tar hensyn til både sunnhet og klima. Når du spiser etter kostrådene bidrar egg til at du får dekket ditt behov for næringsstoffer, og kostrådene sier at to egg i uka er en passende mengde. At mengden ikke er høyere skyldes at egg også har et visst klimaavtrykk, forteller Fie Nehammer, ernæringsfaglig medarbeider i den danske Fødevarestyrelsen.

Rådet om to egg i uka inkluderer altså bærekraft i stor grad:

- Ut fra et rent sunnhetsmessig synspunkt kan du du godt spise opptil sju egg i uka, legger Nehammer til.

Kostholdsråd med bærekraftaspekt

I de nordiske rådene skal også bærekraft være fullt integrert, ifølge Helsedirektoratet. Så gjenstår det å se på hvilken måte disse blir tilpasset norske forhold i nye, norske kostråd.

Vi.no har spurt Helsedirektoratet ved divisjonsdirektør Linda Granlund hvor viktig bærekraft er i utformingen av de nye, nordiske kostrådene.

- Nordisk ministerråd har bedt om at bærekraftaspektet i kosthold skal integreres i NNR2022 (Nordic Nutrition Recommendations 2022). Den nye utgaven av NNR, som er planlagt publisert i juni 2023, vil integrere aspekter av bærekraft i de matvarebaserte kostrådene. Helseaspektet vil fremdeles være hovedfokus i de kommende NNR, og det vil tydelig framgå hvilke råd som er basert på helse og hvilke råd som er basert på bærekraft, samt begrunnelsen for dette, sier Granlund til Vi.no.

Hva med nye, norske kostholdsråd?

Ifølge Granlund er våre kostråd, og rådene i de andre nordiske og baltiske landene, i stor grad basert på felles nordiske ernæringsanbefalinger (NNR) som utarbeides i samarbeid mellom de nordiske og baltiske landene og oppdateres hvert 8-10 år.

Nå er de altså i ferd med å komme med en ny oppdatering.

- Norge leder arbeidet hvor mer enn 350 eksperter innenfor ernæring og helse og denne gangen også klima/miljø deltar. Når de oppdaterte NNR-anbefalingene er ferdigstilt sommeren 2023 vil det deretter utarbeides nye/reviderte kostråd i de enkelte land, der også nasjonale hensyn tas. Altså er grunnlaget for rådene det samme i de nordiske og baltiske landene, men de enkelte nasjonale rådene kan likevel ha ulikheter, påpeker hun.

- I Danmark anbefaler man å spise maks to egg i uka, der begrunnelsen i hovedsak er knyttet til bærekraft. Er det sannsynlig at det kommer liknende råd i Norge?

- Som beskrevet over vil de nasjonale kostrådene i stor grad basere seg på NNR, med lokale justeringer der det er behov for dette. Danskenes råd er altså ikke førende for oss, men NNR er førende for oss begge. Om det kommer anbefalinger om egg gjennom NNR, vet vi når arbeidet er ferdigstilt, sier Granlund i Helsedirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.