Egg

Ikke mer enn to egg i uka?

Danske kostholdsråd, som ble oppdatert i 2021, anbefaler at danskene ikke spiser mer enn to egg i uka.

ER EGG SUNT? Det er helsefordeler ved å spise egg. Likevel vil danske myndigheter at man spiser maks to egg i uka. Foto: NTB
ER EGG SUNT? Det er helsefordeler ved å spise egg. Likevel vil danske myndigheter at man spiser maks to egg i uka. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva bør man spise mer av, hva er sunt - og hva er både sunt og miljøvennlig?

Det er ikke alltid like lett å holde oversikten over akkurat dette. Og de norske kostholdsrådene fra 2012 gir ikke nødvendigvis alle svar.

I Norden er man i gang med å se på de nordiske næringsstoffanbefalingene, hvor Nordisk ministerråd har bedt om at bærekraftaspektet i kosthold skal være en integrert del av de nye rådene.

I Danmark, der de fikk nye kostholdsråd i begynnelsen av 2021, har de valgt å gi offisielle kostråd som er bra for både sunnhet og klima, skriver Fødevarestyrelsen på sine nettsider, og påpeker at de gir anbefalinger til mat og drikke som er sunn og samtidig klimavennlig. Fødevarestyrelsen er det samme som Mattilsynet i Norge.

Blant anbefalingene deres, er å begrense antall egg man spiser i løpet av uka.

Fra kolesterolbombe til helsekost

Akkurat egg har vært omstridt opp gjennom åra, og på 80-tallet ble egg sett på som en kolesterolbombe som man burde begrense inntaket av, av helsemessige årsaker. Deretter snudde det på slutten av 90-tallet, og dagens hovedkonklusjon er at det kan være mange helsefordeler ved å spise egg, som du kan lese mer om i denne Vi Pluss-artikkelen (for abonnenter).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.