Fly og bagasje

Ikke glem dette i håndbagasjen

Medisiner er blant de viktigste tingene du absolutt ikke bør sende i innsjekket bagasje.

DET VIKTIGSTE I HÅNDBAGASJEN: Bagasjetrøbbel gjør at reisende nå oppfordres til å reise kun med håndbagasje. Men uansett hvordan du pakker og reiser, er det noen ting det er spesielt viktig å alltid ha i håndbagasjen - og det er medisiner du er avhengig av. Pass bare på at du pakker medisinene korrekt - og at du har all dokumentasjon du trenger. Foto: NTB/Shutterstock
DET VIKTIGSTE I HÅNDBAGASJEN: Bagasjetrøbbel gjør at reisende nå oppfordres til å reise kun med håndbagasje. Men uansett hvordan du pakker og reiser, er det noen ting det er spesielt viktig å alltid ha i håndbagasjen - og det er medisiner du er avhengig av. Pass bare på at du pakker medisinene korrekt - og at du har all dokumentasjon du trenger. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Streik, ombookinger, flykanselleringer og forsinkelser har preget den første delen av ferien på flyplassene - og av de som kommer seg av gårde rapporteres det om store problemer med bagasjehåndteringen: Mange opplever å bli stående uten feriebagasjen i dages- og ukevis - og reisende oppfordres derfor til å droppe innsjekket bagasje i sommer og å reise kun med håndbagasje.

Én ting er det å eventuelt bli stående uten truser, badetøy, tannbørste eller pakken med krise-knekkebrød: Jo da, det er kjedelig, men det er løsbart.

Det som straks er mye verre, er dersom den innsjekkede bagasjen inneholder andre, viktigere ting, og dette blir forsinket eller borte.

- Medisiner er kanskje det aller viktigste å ha med i håndbagasjen, da dette handler om helsen til den det gjelder, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring.

I forrige uke fortalte Aftenposten om norske Elin Rasmussen som mistet koffert med MS-medisiner til 24 000 kroner i flykaoset.

- Hvis du bruker medisiner bør det pakkes først. Og pakk nok til hele turen, så er du dekket hvis innsjekket bagasje forsvinner, oppfordrer Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

- Det vil være veldig uheldig dersom du har viktige medisiner du ikke får tilgang til hvis bagasjen din blir forsinket. Da kan du ende opp med et dyrt legebesøk for å få resept på nye, advarer Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Framtind forsikring.

I tillegg til medisiner, er det også andre ting du alltid bør pakke i håndbagasjen - og som du altså aldri bør legge i innsjekket bagasje. Hva dette er, kan du se lenger nede i artikkelen.

Slik reiser du med medisiner

- Legg medisinene i håndbagasjen i originalemballasjen og la apotekets etikett stå på, oppfordrer overlege Ingrid Aas i Statens legemiddelverk.

For én ting er det å pakke de medisinene du trenger - men du må også passe på at du har papirene i orden. For det er ikke bare å tømme medisinene i en egnet beholder og tenke at det er greit å ta med over landegrensene. Det er regler både for hvor mye du kan ta med og krav til dokumentasjon.

Avhengig av hva slags medisiner det er snakk om, kan det være nødvendig både med legeerklæring og spesielle attester. Akkurat hva slags dokumenter du trenger, kan apoteket hjelpe deg med å finne ut av.

Dette bør i håndbagasjen

I tillegg til medisiner, er det også andre ting som alltid bør pakkes i håndbagasjen:

- Dette er ting som telefon, nettbrett, smykker, penger og kort. Blir bagasjen din forsinket eller stjålet dekker forsikringen selvfølgelig dette, men det er ikke alt som er like lett å få tak i på kort varsel likevel. Derfor er dette viktig å huske ved avreise, oppfordrer Handeland, og han legger til:

- En god huskeregel er at man aldri skal sende verdifulle, uunnværlige eller skjøre gjenstander i innsjekket bagasje. Eksempler på dette er elektronisk eller optisk utstyr, penger, nøkler, pass og smykker, men i høyeste grad altså medisiner.

Hofstad-Nielsen understreker viktigheten av å ha bil- og husnøkler i håndbagasjen:

- Innsjekket bagasje kan også bli forsinket på hjemveien. Da kan du risikere å måtte la bilen stå igjen på flyplassen og du må ringe låsesmed når du kommer hjem til boligen din.

- Kortere kø med koronapass på papir

En annen ting som det kan være smart å pakke med i håndbagasjen, er en papirutskrift av koronapasset. Og dette kan det være lurt å ta med selv om du også har koronapasset digitalt:

- Flere destinasjoner har hatt lange køer for framvisning av digital dokumentasjon, men kort kø for deg som har utskrift, forteller Slettemoen.

I tillegg kan det være en ekstra trygghet i det:

- Da er du sikker på å ha koronapasset tilgjengelig hvis du ikke har wifi eller mobildata der du må vise det fram, poengterer Slettemoen.

Her kan du lese mer om koronapass på papir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.