Hvordan lagre olivenolje

Ikke gjør denne tabben med olivenoljen

Olivenolje av god kvalitet kan være svært gunstig for helsa. Men lagrer du den på feil måte, kan den fort miste både den gode smaken og de helsefremmende egenskapene sine. Her er ekspertens beste råd.

NEI, IKKE SLIK: Skal olivenoljen beholde sine helsefremmende egenskaper, er det et par ting du må huske på når du lagrer den hjemme. Foto: NTB
NEI, IKKE SLIK: Skal olivenoljen beholde sine helsefremmende egenskaper, er det et par ting du må huske på når du lagrer den hjemme. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Først og fremst anbefaler jeg alle å kjøpe flasker som rommer en halv liter, ikke mer. Da rekker du å bruke opp olivenoljen før den blir dårlig, sier Jørgen Lund.

Han er en av kun to personer i Norge som er utdannet profesjonell olivenoljesmaker, og som er kvalifisert til å være smaksdommer i offisielle testpaneler og olivenoljekonkurranser. Utdannelsen tok han i Italia, og i dag jobber han som importør av italienske olivenoljer som han selv velger ut etter grundig testing.

Lund holder også kurs om olivenolje for både privatpersoner og store bedrifter, men mener at den generelle kompetansen om olivenolje i Norge fortsatt er lav, til tross for at olivenoljens popularitet har økt betraktelig her til lands de siste tiårene.

Holdbarhet

En god olivenolje har en offisiell holdbarhet på 18 måneder fra den er tappet på flaske. Men hvordan du lagrer flasken, både før og etter åpning, har mye å si for hvor lenge oljen beholder den friske smaken.

- Til en vanlig norsk husholdning er det best å holde seg til halvlitersflasker. Kjøper du en dunk med fem liter vil den bli stående altfor lenge, og litersflasker er heller ikke særlig gunstig, sier han.

Olivenolje har i hovedsak tre hovedfiender: Lys, luft og varme. Klarer du å holde oljen din mest mulig unna disse tre, er mye gjort.

Her får du Lunds beste råd til hvordan du bør lagre olivenolje.

Glem olivenolje på plastflasker

- For det første: Glem plastflaskene. Olivenolje på plastflasker er aldri av god kvalitet. Beholderen skal være av mørkt glass eller metall, sier Lund.

SKRELLE EGG: Det fins forskjellige måter å skrelle egg på. Her får du to tips til hvordan du kan skrelle egget. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Velg mørke flasker

Noe av det første Jørgen Lund lærte da han utdannet seg til olivenoljespesialist, var at fargen på oljen ikke har noen sammenheng med kvaliteten. Mange produsenter vil gjerne vise fram den flotte grønngule fargen i gjennomsiktige flasker, men disse gjør du som forbruker lurt i å styre unna.

- Lys gjør at olivenoljen taper smak og kvalitet. Olje på klare glassflasker vil bli fortere harsk enn olje på mørke beholdere. Mørke glassflasker er det beste, sier Lund.

Bruk alltid originalflasken

Mange heller olivenoljen over på fine, gjennomsiktige glasskarafler som de har stående framme på bordet eller kjøkkenbenken. Det ser kanskje fint ut, men det er likevel en stor tabbe som vil føre til at oljen taper seg mye raskere enn om den får lov til å bli i den mørke originalflasken sin.

- Idet du heller oljen over på en annen flaske, vil all oljen bli utsatt for oksygen og lys, i stedet for bare den lille overflaten i toppen av flasken. La oljen være i originalflasken sin. Olivenolje skal være til nytte, ikke til pynt, sier Lund.

Ikke oppbevar oljen i kjøleskapet

Olivenolje tåler kulde uten at den degraderes, og sånn sett er det ikke et problem å ha flasken stående i kjøleskapet. Men den får heller ikke lengre holdbarhet av å oppbevares kaldt, og kald olje er veldig upraktisk i bruk.

- Olivenolje koagulerer allerede ved 7-8 grader, så om du har den i kjøleskapet vil den bli til grøt. Romtemperatur er bra. Oppbevar den gjerne i et kjellerrom eller i et kjølig spiskammers, men det fungerer like fint å ha den i kjøkkenskapet, sier Lund.

Pass på varmen

Selv om kjøkkenskapet er et godt egnet sted for oppbevaring av olivenolje, er det én ting du bør være litt forsiktig med, advarer Lund:

- Pass på den nederste hyllen i overskapet dersom du har lys under skapene, ettersom lysene kan gjøre den nederste hyllen varm. Varme gjør olivenoljen fortere dårlig. Av samme grunn bør du ikke ha den stående ved siden av komfyren, sier han.

Og styr unna sollyset

Sollys som treffer en gjennomsiktig flaske med gyllen olivenolje i vinduskarmen er kanskje et vakkert syn om du bare er opptatt av det estetiske. Men om du bryr deg om oljens smak og helsefremmende egenskaper, bør du holde den langt unna kjøkkenvinduet ditt.

- Det er ikke helsefarlig å bruke olivenolje som er blitt oppbevart feil, men den mister mange av de gode egenskapene sine når den blir utsatt for lys, luft og varme. Smaken blir flat og mye av helsegevinsten forsvinner, og du sitter igjen med en olje med mindre ernæringsverdi, sier Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.