Lagring av medisiner

Ikke gjør denne medisintabben

Feil lagring av medisiner kan gi kortere holdbarhet og gjøre at virkestoffene ikke fungerer, eller at medisinene gir uventede bivirkninger.

HVORDAN LAGRE MEDISINER: Visste du at feil lagring av medisiner kan gi kortere holdbarhet og føre til at virkestoffene ikke fungerer? I verste fall kan det gi alvorlige konsekvenser. Foto: Berit B. Njarga
HVORDAN LAGRE MEDISINER: Visste du at feil lagring av medisiner kan gi kortere holdbarhet og føre til at virkestoffene ikke fungerer? I verste fall kan det gi alvorlige konsekvenser. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som kjent inneholder medisiner ett eller flere virkestoffer, som utgjør de aktive ingrediensene i legemiddelet. Disse kan i verste fall påvirkes og gi for stor eller for liten effekt, eksempelvis ved inntak av alkohol. Men visste du at også feil lagring av medisiner kan gjøre at virkestoffene svekkes?

Her er det spesielt to faktorer du bør være obs på som kan påvirke virkningen av medisinene dine negativt:

Varme og lys.

Les pakningsvedlegget for riktig oppbevaring

Forskjellige medisiner har både forskjellig holdbarhet, og skal lagres forskjellig. Derfor påpeker Helsenorge på sine nettsider at du bør lese oppbevaringsrådene i pakningsvedlegget til dine medisiner, siden alle medisiner er merket med utløpsdato og opplysninger om hvordan medisinen skal oppbevares.

De skriver videre at virkestoffene i medisinene brytes ned over tid, som er årsaken til at medisiner har begrenset holdbarhet og må oppbevares riktig.

Fram til utløpsdatoen er det garantert at produktet har godkjent kvalitet - men det er kun hvis du oppbevarer det riktig. Feil oppbevaring kan nemlig gi kortere holdbarhet.

Unngå høye temperaturer

Varme er en faktor som medisiner ikke er glad i. Ifølge Helsenorge bør du unngå å legge medisinene på steder med særlig høy temperatur og mye lys.

- Generelt sett har de fleste medisiner god holdbarhet når de oppbevares riktig, og vanligvis sikrer du holdbarheten på tabletter best når du oppbevarer de mellom 8 og 25 grader, og i omgivelser som ikke er for fuktige. Det betyr at badet og kjøkkenskapet over komfyren er steder du ikke bør oppgave medisiner hjemme. Soverommet er derimot et perfekt sted, hvor det oftest er stabil temperatur og lav luftfuktighet, har Stig Henning Pedersen i Farmasiet uttalt til Vi.no tidligere i år.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Vær også obs på at det å legge medisiner i bilen i stekende sol i forbindelse med en handletur, eller å ha dem med på stranda, også kan være problematisk, selv om noe lys og varme i kortere perioder er ok for tabletter og kapsler, ifølge Helsenorge.

De understreker at flytende medisiner, for eksempel miksturer, er mer utsatte for nedbryting enn tørre medisiner som tabletter og kapsler.

Du risikerer at medisinene ikke virker

Ettersom feil lagring kan påvirke virkestoffenes holdbarhet, skriver Helsenorge at du risikerer at medisinen ikke virker som den skal hvis den er oppbevart feil. Avhengig av sykdomsbilde og legemiddel kan det i verste fall utgjøre en større risiko.

Feillagret medisin kan dessuten i sjeldne tilfeller gi flere eller nye bivirkninger, ifølge Helsenorge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.