Hvordan bytte fastlege

Ikke fornøyd med fastlegen?

Ikke noe problem - slik bytter du lege.

BYTTE FASTLEGE: En fastlege du er trygg på og komfortabel med, er viktig. Men er du ikke fornøyd med legen din, er det ikke vanskelig å bytte. Foto: Scanpix.
BYTTE FASTLEGE: En fastlege du er trygg på og komfortabel med, er viktig. Men er du ikke fornøyd med legen din, er det ikke vanskelig å bytte. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er vesentlig lettere å bytte fastlege i dag enn det var for noen år tilbake. Nå behøver du ikke tråle deg gjennom mange ulike instanser via telefon og skjemaer for å til slutt få den fastlegen du ønsker.

FORKLARER: Jon Georg Lund ved Helsedirektoratet. Foto: Privat.
FORKLARER: Jon Georg Lund ved Helsedirektoratet. Foto: Privat. Vis mer

I dag kan du gjøre det selv via Helsenorge.no.

Ifølge Jon Georg Lund, tjenesteansvarlig ved Avdeling helserefusjoner (HKHR) hos Helsedirektoratet, bruker 80 prosent av befolkningen denne digitale tjenesten.

Ønsker du å bytte fastlege men er usikker på hvordan du går frem?

Her er Lunds forklaring, steg for steg.

Slik finner du lege og legekontor

Start med å gå inn på denne siden: https://minhelse.helsenorge.no/bytte-fastlege

Ikke fornøyd med fastlegen?

Her får du all informasjon om hvordan du bytter fastlege uten at du er logget inn. Men når du skal gjennomføre selve bytte av fastlege, du logge inn.

Lenger nede i artikkelen forklarer vi deg hvordan.

Men først:

 • Hvis du vil vite litt før du bestemmer deg, kan du på denne åpne siden sortere på litt ulike måter. Du kan søke opp den kommunen du måtte ønske, eller du kan søke opp en bestemt fastlege eller bestemt kontor. Du kan fritt velge hvilken kommune du vil ha fastlege i. Når du har fått opp en slik liste, kan du sitte og bla i den.
 • Når du har funnet en kommune, får du opp alle fastlegene i alfabetisk rekkefølge. Hvis du heller vil sortere på legekontorene i kommunen du har valgt - og det er litt for å få oversikt - trykker du på fastlegekontor og så ser du legene som jobber på kontoret.

 • Den neste kolonnen der viser om det er ledig fastlege eller ikke. Hvis det står et tall «0 av 650», er det ingen ledige plasser, og listen er lukket. Hvis et på en annen liste for eksempel står «250 av 650», betyr det at legen har 250 ledige plasser.

Ikke fornøyd med fastlegen?

 • Når listen er full, lukker den seg. Men IKT-systemet åpner listen når det blir nok ledige plasser igjen. Har det blitt telt opp 10 ledige plasser igjen, så vil de som står øverst på venteliste få de plassene. Hvis det ikke er noen venteliste, så vil listen åpnes på Helsenorge, og da står det «10 av 650», for eksempel.

 • Du må logge inn for å sette deg på venteliste, og så får du automatisk en plass når det er ledig. Men det er ikke nødvendig å sette deg på venteliste der det er veldig mange før deg på listen, det er jo 10 av gangen som blir ledig. Da er det kanskje lurt å heller se etter en annen fastlege, du kan velge en annen kommune også.
 • Du kan også klikke deg inn på et fastlegenavn og få opp mer informasjon om fastlegen. Da kan du lese om når han/hun startet, når legen fikk godkjenningen sin, du får også ytterligere forklaringer hvis du trykker på spørsmålstegnene der. Du kan også få mer forklaring om kontorene, hva gruppepraksis betyr, hva fellesliste hva det betyr - alt dette står i hjelpetekstene.
Ikke fornøyd med fastlegen?

For å logge inn

 • Når du trykker på «logg inn» er det flere muligheter, avhengig av om du vil bruke bank-brikke eller BankID på mobil hvis du har det, og logge inn på samme måte som i nettbanken. Eller om du vil bruke smartkort fra Buypass eller Commfides.
 • idporten.no får du all informasjon om hvordan du oppretter, bruker og logger inn med enten:
 1. BankID
 2. BankID på mobil
 3. Buypass ID
 4. Commfides
Ikke fornøyd med fastlegen?
Ikke fornøyd med fastlegen?
Ikke fornøyd med fastlegen?
Ikke fornøyd med fastlegen?

Når du har logget inn

Har du barn under 16 år, må du velge om det er deg eller barna dine du skal gå inn på. Da velger du deg selv. Da får du først vite hvem som er din fastlege, det står øverst.

Gå ned til «bytte fastlege», da er du inne på samme type side som du var på tidligere (før du logget inn).

Ikke fornøyd med fastlegen?

Da kan du velge ønsket kommune, trykke der, og så kan du både bytte lege og sette deg på venteliste.

Ikke fornøyd med fastlegen?

Hvis du setter deg på venteliste, vil du kunne se hvilken plass du har.

Slik varsles du

Når du bytter, må du huke av for å få et brev som bekrefter dette hvis du vil ha det. Da kommer det i postkassen. Hvis du velger digitalpost, kommer det i din digitale postkasse.

Ikke fornøyd med fastlegen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.