Vepsestikk

– Ikke drikk av brusbokser!

Sensommeren er høysesong for veps. Når det stripete insektet surrer rundt utemåltidene våre, er tilværelsen livsfarlig for vepseallergikere.

IKKE SLÅ!: Hvis du begynner å slå etter vepsen, når den allerede er på tuppa, da stikker den, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum. FOTO: Karsten Sund.
IKKE SLÅ!: Hvis du begynner å slå etter vepsen, når den allerede er på tuppa, da stikker den, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum. FOTO: Karsten Sund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kristin Bugge Søyland (59) fra Rjukan var sekunder fra å dø da hun ble stukket av veps under en fotballkamp for 13 år siden.

– Jeg fant ut at jeg reagerte på vepsestikk mange år før det, men den første gangen jeg ble stukket, gikk reaksjonen over, forteller Søyland. – Jeg ble utstyrt med en adrenalinpenn mot allergisk sjokk, men var dårlig til å ta den med meg.

ALLERGISK: Kristin Bugge Søyland (59) mistet nesten livet da hun ble stukket av veps. Nå tør hun endelig gå tur alene, etter fem år med vaksinering. FOTO: Privat.
ALLERGISK: Kristin Bugge Søyland (59) mistet nesten livet da hun ble stukket av veps. Nå tør hun endelig gå tur alene, etter fem år med vaksinering. FOTO: Privat. Vis mer

Da hun var på fotballkamp med stebarna, uten adrenalinpennen i lomma, fikk hun vepsestikket som utløste det dødelige allergiske sjokket.

Les også: Du kan se hvem som ikke har lov til å eie dyr i Norge

Mangler statistikk

Ifølge Astma-Allergi Danmark mister én til to livet i Danmark hvert år som følge av insektstikk. I Norge finnes ingen liknende statistikk, men vi vet at årlig får flere titusener store hevelser og må til legebehandling.

– Statistikken fra Danmark viser at insektstikk er noe av det som faktisk dreper folk, sier helsefaglig rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Heldigvis var det en lege til stede på tribunen da Søyland ble stukket.

– Ikke drikk av brusbokser!

– Jeg spurte ham om hvor lang tid jeg hadde på meg. «Ikke ett minutt», fikk jeg til svar, forteller Søyland.

Det gikk tre-fire minutter før ambulansen kom. Innen den tid var Søyland nesten bevisstløs. Hun fikk adrenalin rett i åra da hjelpen var på plass.

– Legen som hjalp meg, ga meg etterpå beskjed om at «nærmere døden kom jeg ikke». Det er utrolig at et giftstoff i et så lite dyr kan framkalle dødsfall.

Les også: Hva skjedde med bordskikk og respekt for eldre?

DØDELIG GIFT: - Statistikken viser at insektstikk er noe av det som faktisk dreper folk, sier helsefaglig rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet (NAAF). FOTO: Norges Astma- og Allergiforbund.
DØDELIG GIFT: - Statistikken viser at insektstikk er noe av det som faktisk dreper folk, sier helsefaglig rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet (NAAF). FOTO: Norges Astma- og Allergiforbund. Vis mer

Hevelse er normalt

De fleste tåler vepsestikk godt. Hevelse, kløe, rødme og varme rundt stikkområdet kan være plagsomt, men er helt normalt og ufarlig.

– Det er viktig å skille mellom en normal betennelsesreaksjon og en allergisk reaksjon, sier Anna Bistrup i NAAF.

Noen blir mer og mer allergiske med alderen. Dessuten kan man plutselig bli allergisk selv om man ikke har vært det tidligere. Allergien blusser ikke opp før man har fått sitt første vepsestikk og dannet antistoffer, dermed er det først vepsestikk nummer to som potensielt kan være livstruende.

– Ved allergi får man ofte hevelse utover stikkområdet, elveblest, man kan bli svimmel, kvalm og iblant svime av eller kaste opp.

Les også: Går du på en av disse 106 medisinene? – Ikke spis grapefrukt

Allergisk sjokk

Allergisk sjokk, også kalt anafylaksi, er den sterkeste allergireaksjonen man kan få etter å ha blitt eksponert for noe man er allergisk mot. Den oppstår akutt og kan være livstruende.

– Er du allergisk, er det viktig at du har med deg adrenalinpennen din uansett hvor du går! Ikke la den ligge igjen i bilen eller sekken, sier Bistrup.

Har man først blitt stukket, er det viktig å bevare roen:

– Ikke få panikk! Panikk kan føre til økt puls, som igjen kan føre til at den allergiske reaksjonen blir forsterket, forklarer Bistrup. – Det er kjempeviktig å ta det med ro, både om du er stukket selv, eller om noen rundt deg er stukket – særlig ved allergisk reaksjon. Ring 113 om noen er stukket i munnen, luftrøret eller utenpå halsen, eller føler seg dårlig med kvalme, svimmelhet og pustebesvær.

Bekymret trenger man imidlertid ikke være uten grunn.

– Det er ingen grunn til å engste seg unødig, men det er viktig å være fornuftig og ta smarte valg, mener Bistrup. – Ikke la søt mat stå framme, se etter at det ikke har satt seg en veps på brusboksen din. Og ikke slå etter vepsen!

Les også: Slik kan du øke testosteronnivået i kroppen – uten medikamenter

Mer veps i år enn i fjor

Annethvert år er et såkalt «vepseår» for vepsene i stikkevepsfamilien. Trolig blir det mer veps i år enn i fjor – uten at det behøver å bety at det blir mange.

– Partallsår er vanligvis «vepseår», men sommeren i fjor var såpass tørr at det ikke var nok å leve av for vepsen, forklarer zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum.

KAN DREPE: De fleste tåler vepsestikk godt - men for allergikere kan et stikk få fatale konsekvenser. FOTO: Shutterstock.
KAN DREPE: De fleste tåler vepsestikk godt - men for allergikere kan et stikk få fatale konsekvenser. FOTO: Shutterstock. Vis mer

– Vepsen er et rovdyr – ikke en planteeter som humla og bien. På seinsommeren, når det blir lite mat, blir vepsen plagsom for oss, sier Bøckman. – Hvis du begynner å slå etter den, når den allerede er på tuppa, da stikker den.

Bøckman forteller at veps, i motsetning til mygg, er aktiv på dagtid.

– Så sitt heller ute om kvelden, råder han. – Du vil heller få et myggstikk enn et vepsestikk.

Én forholdsregel er ifølge zoologen viktigere enn noen annen:

– Ikke drikk av brusbokser! Hell drikken i et glass, så ser du hva som foregår oppi det. Et vepsestikk i munnen eller ganen kan ende ordentlig galt.

Les også: Stor oversikt: Så alvorlige er kreftsykdommene

Kronisk syk av stikket

Dersom man har fått påvist vepseallergi, er det mulig å vaksinere seg mot allergien, men dette er en lang prosess som tar tre til fem år.

– Jeg tror jeg ville tålt et vepsestikk nå, sier Søyland. Hun er vaksinert over fem år og føler seg relativt trygg på at vaksineringen har hjulpet – det har hun følt på kroppen.

– Jeg vet ikke hvordan jeg ville tålt et nytt stikk, men uansett har jeg fått såpass mye antistoffer i meg at jeg har mye bedre tid på meg hvis jeg skulle få en reaksjon, forteller hun.

Allergien har likevel satt varige spor: Kroppen hennes produserte så mye antistoffer under de allergiske sjokkene at det utløste kronisk astmabronkitt som hun går på medisiner mot permanent.

Under åra hun ble vaksinert, gikk hun rundt utstyrt med tre adrenalinpenner på blå resept – én var ikke nok. Nå går hun uten.

– Jeg er ikke lenger hysterisk livredd for veps, sånn som jeg var i en lang periode. Det pleide å hemme meg i hvor jeg gikk og hva jeg gjorde. Det føltes utrygt. Nå går jeg til og med i skogen alene.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.