Vepsestikk

– Ikke drikk av brusbokser!

Sensommeren er høysesong for veps. Når det stripete insektet surrer rundt utemåltidene våre, er tilværelsen livsfarlig for vepseallergikere.

IKKE SLÅ!: Hvis du begynner å slå etter vepsen, når den allerede er på tuppa, da stikker den, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum. FOTO: Karsten Sund.
IKKE SLÅ!: Hvis du begynner å slå etter vepsen, når den allerede er på tuppa, da stikker den, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum. FOTO: Karsten Sund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kristin Bugge Søyland (59) fra Rjukan var sekunder fra å dø da hun ble stukket av veps under en fotballkamp for 13 år siden.

– Jeg fant ut at jeg reagerte på vepsestikk mange år før det, men den første gangen jeg ble stukket, gikk reaksjonen over, forteller Søyland. – Jeg ble utstyrt med en adrenalinpenn mot allergisk sjokk, men var dårlig til å ta den med meg.

Da hun var på fotballkamp med stebarna, uten adrenalinpennen i lomma, fikk hun vepsestikket som utløste det dødelige allergiske sjokket.

Les også: Du kan se hvem som ikke har lov til å eie dyr i Norge

Mangler statistikk

Ifølge Astma-Allergi Danmark mister én til to livet i Danmark hvert år som følge av insektstikk. I Norge finnes ingen liknende statistikk, men vi vet at årlig får flere titusener store hevelser og må til legebehandling.

– Statistikken fra Danmark viser at insektstikk er noe av det som faktisk dreper folk, sier helsefaglig rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Heldigvis var det en lege til stede på tribunen da Søyland ble stukket.

– Jeg spurte ham om hvor lang tid jeg hadde på meg. «Ikke ett minutt», fikk jeg til svar, forteller Søyland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.