Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Ikke bruk grønnsåpe slik mange fortsatt gjør, sier en engasjert Kathrine Rosenberg, autorisert fotterapeut og nestleder i Fotterapeutforbundet.
- Ved betente tånegler kan medisinsk grønnsåpe riktignok ha en viss effekt, men folk bruker gjerne den de vasker gulvene med. Denne trekker ut fuktigheten i huden, ergo bør den holdes langt unna føttene.
Det nærmer seg sandalsesong, og føttene dine ligner kanskje et tørkeområde sør for Sahara. Lekkert er det ikke, men huden som har det med å sprekke opp på hælene er ofte mer enn et kosmetisk problem.
- Sprekkene kan gå helt ned i lærhuden og bli ordentlig vonde. De kan også bli infiserte, fordi det gjerne oppstår et fuktig miljø i dem, der mikroorganismer trives. Dette gjør det vanskeligere for dem å gro. Sprukne hæler kan med andre ord være en inngangsport for bakterier - sopp kan også oppstå - derfor er det viktig å få hjelp før problemet blir for stort, påpeker Rosenberg.

Disse matvarene hjelper deg i overgangsalderen
Vi Pluss- Hvorfor oppstår disse sprekkene og hvilken behandling er best egnet til å få bukt med dem?
- Sprukne hæler skyldes trykk som følge av belastningen føttene bærer. Akseendring og feil vektfordeling på foten kan gjøre at enkelte områder blir mer belastet, og kroppen vil da bygge hard hud for å polstre disse områdene slik at underliggende ligamenter, muskler og ledd beskyttes. Hudkvaliteten spiller også inn, har du tørr hud i utgangspunktet, er plaget av eksem eller psoriasis er du ekstra utsatt. Tørr hud som utsettes for mye trykk sprekker lettere opp. Det er fint at kroppen polstrer utsatte områder, men når huden blir for tørr og tjukk, ender den med å sprekke.

Tannbehandling i utlandet på statens regning
Vi PlussForskjellen på fotterapi og fotpleie
Behandlingen vil avhenge av årsak og størrelsen på problemet, og her er det viktig å vite hva en autorisert fotterapeut kan tilby, kontra hva en fotpleier kan gi av behandling. Begrepene fotterapeut og fotpleier forveksles ofte, mange er derfor ikke klar over forskjellen, påpeker Rosenberg.
- Fotterapeuter er offentlig utdannet og autorisert helsepersonell, og fotterapi er en helsetjeneste. Vi har kompetanse til å avdekke fotproblemer, finne årsaken, forebygge og behandle lidelser knyttet til hud, muskler, skjelett og negl. Dette innebærer blant annet kunnskap om gangmønster og sykdommer som har innvirkning på føttene, og kunnskap om riktig fottøy. Hos en fotterapeut får du skreddersydd behandling og individuelle råd opp mot de ulike fotproblemene.

Fotpleiere jobber på sin side med kosmetisk behandling av friske føtter.
- Man får en puss av det øverste hudlaget. Når hudsprekkene ikke er for dype og føttene dine bare trenger en lett vårpuss, er det helt fint å gå til en fotpleier. Oppdager fotpleieren større problemer, er det vanlig å henvise til en fotterapeut.
I motsetning til fotterapeut er fotpleier ikke en beskyttet tittel, og forpleiere har heller ingen autorisasjon. Mens fotpleiere er underlagt loven om alternativ behandling, er fotterapeuter underlagt Helsepersonelloven. De har journalplikt, lovpålagt medlemskap i Norsk pasientskadeerstatning, og plikt til å oppdatere seg i faget.
- Går du til en fotterapeut har du derfor flere pasientrettigheter, blant annet klagerett, og dermed større trygghet, sier Rosenberg.

Alt du må vite om «Nav-legene»
Vi PlussFjernes med skalpell
Selv om behandlingen hos fotterapeuter knytter seg til sykdomsbilder, enten det er neglsopp, inngrodde negler eller forebygging og behandling av risikoføtter hos pasienter med diabetes, kan den også omfatte vanlig fotpleie. Hva gjør en fotterapeut med sprukne hæler?
- Hos en autorisert fotterapeut får du kartlagt årsaken til sprekkene, samt tilbud om behandling tilpasset ditt behov. Føttene settes ofte i et nærende fotbad for å bløte opp huden. Etter at dybden i sprekkene er vurdert, beskjæres de forsiktig med skalpell, og til slutt pusser man med et egnet borr. Da fjernes det døde vevet slik at overflaten blir jevn. Er sprekken dyp men ikke infisert, kan vi lime den med et fleksibelt hudlim som holder sprekken sammen slik at den vil gro. Er den infisert skal den ikke limes, men man kan mette den med en fet krem eller salve som inneholder mange næringsstoffer. Denne masseres godt ned, og dette kan du med fordel også gjøre hjemme, forklarer Rosenberg.
- Ved vanskelige tilfeller, for eksempel der noen har en hudsprekk som aldri vil gro, kan det lages en hælkopp av et termoplastisk materiale som man bruker en periode så sprekkene får ro. Dette reduserer smerte, gir beskyttelse og avlastning. Det viktigste er likevel å se på skoen pasienten bruker, ofte ligger mye av årsaken til sprekkdannelsene der.

- Balansen kan trenes opp, uansett alder
Vi PlussKjerringrådet som faktisk fungerer
Hva kan vi selv gjøre med sprukne hæler mellom behandlinger, eller for å unngå sprukne hæler i det store og hele? Hva slags produkter fungerer best, og kan vi slippe billig unna med noe vi har i kjøkkenskapet?
- En god fotkrem bør inneholde karbamid, som virker i dybden ved å binde vannet i det dypereliggende hudlaget. Dette bløter opp hard hud og reduserer nydannelse av tørr hud. Mange kremer inneholder også gode oljer som tilfører huden umettede fettsyrer. Dette kan anbefales, men man bør smøre jevnlig for å oppnå resultat, det nytter lite med en gang iblant om du vil bekjempe sprekkene, sier Rosenberg.
- Betyr det at ren olivenolje kan være vel så bra?
- Absolutt! Som autorisert fotterapeut er det mange råd jeg er skeptisk til fordi de er udokumenterte, men akkurat olivenolje, som er naturlig rik på gode fettsyrer, kan jeg gå god for. Vanlig matolje eller soyaolje kan også brukes. Oljen kan tilsettes fotbadet, for eksempel, eller man kan smøre føttene med olje og trekke over en pose og kanskje en frottésokk og ligge med det gjennom natten. Da er huden myk og god om morgenen.
Rosenberg anbefaler ellers å være forsiktig med midler som skaper kjemiske reaksjoner i huden slik at den preller av.
- Vi er forskjellige, det handler derfor mye om hva slags hudtype man har. Har du ømfintlig hud, diabetes eller andre sykdommer som påvirker føttene, vil jeg sterkt anbefalt å få råd om produkter av en autorisert fotterapeut for å unngå uønskede reaksjoner.

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi Pluss
Ny supermetode mot plantar fascitt
Vi PlussGå deg ut av problemene
Fotterapeutens grunnleggende råd for å forbedre trykket som gir hard hud og sprukne hæler, er å velge riktig fottøy.
- Mye hard hud kan dannes av å bruke feil sko. Sjekk innersålen i skoen din, den skal være helt flat i hælpartiet, ikke konkav, og materialet bør være mykt slik at det ikke lager friksjon. Oppstår friksjon, skjønner huden kroppen din at den må polstre. Når du bruker crocks og lignende slip-in varianter som ikke har hælkappe, god såle eller snøring som fester skoen til foten, blir hælen utsatt for et enormt trykk og den blir ustabil mot underlaget. Det skaper friksjon som igjen danner hard hud på hælen. Man kan også få fettvevsvinn og annen hælproblematikk i tillegg. Bruker du sandaler, er det lurt å velge et par med ankelreim og ikke minst god såle, slik at hælen får en viss stabilitet og støtte.
- Er det bedre å gå barbeint?
- Ja, så sant man kan det. Å gå barbeint i sand eller på gress er spesielt bra, da får man bevegelse i alle muskler og ledd slik at føttene jobber naturlig. Man kan gå seg inn i problemer men også ut av problemer hvis man får riktige råd om sko utfra fotens bevegelse og individuelt behov, og det kan man få hos en fotterapeut.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.