Trening og helse

- Ikke begynn å trene nå

Kommentar: Har du gått fra et inaktivt liv under pandemien, til å gå rett inn i et knallhardt treningsregime i 2022? Antakelig er veien til en langvarig livsstilsendring en litt annen.

RETT PÅ GYMMEN? Styrketrening kan ha stor effekt på helsa, og ikke minst for eldre. Samtidig bør du kanskje i gå for hardt ut hvis du har en veldig inaktiv livsstil. Foto: NTB
RETT PÅ GYMMEN? Styrketrening kan ha stor effekt på helsa, og ikke minst for eldre. Samtidig bør du kanskje i gå for hardt ut hvis du har en veldig inaktiv livsstil. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hver januar gjentar det seg til det nesten komiske: Treningssentrene fylles opp av folk som er klare for en ny start, som har vært i fysisk dvale i månedsvis - eller åresvis, men NÅ skal de få det til! Målene er det ingenting å si noe på: Her skal det pumpes, pushes, løpes og svettes. Denne gangen går det ... ikke.

«Det er mye folk akkurat nå, men om noen uker er det bare oss som trener til vanlig som er her igjen» var kommentaren vi fikk høre på treningssenteret de første dagene av januar. Dessverre viser det seg å stemme hvert år - selv om et fåtall av de nyankomne klarer å bite tennene sammen og få til nye vaner - klapp på skuldra til dem!

For de som går fra et hverdagsliv der fysisk aktivitet er nærmest fraværende, vil vi gi et velmenende råd - som også kan være langt enklere å gjennomføre, og det gir påvist helsegevinst:

Ikke begynn å trene nå! I stedet for å tenke at du skal bli topptrent fordi et nytt år er i gang, som kan være vanskelig å få til hvis formen er på et bunnivå, holder det som et første, og vel så viktig steg å få opp hverdagsaktiviteten.

Velg bort heisen, robotstøvsugeren og bilen, ihvertfall til småturene:

Klarer du å legge inn 30-60 minutter med hverdagsaktivitet hver dag i form av å ta trappene, rusle en tur i lunsjpausen, måke snø eller vaske gulv, gir dette en solid helsegevinst om du går fra et lavt aktivitetsnivå. Dette bekrefter en norsk studie, som viser at de som går fra ingen aktivitet til litt aktivitet, får den største helsegevinsten, skriver Dagsavisen. Blant annet kan små avbrekk fra stillesittinga ha positiv effekt på blodsukkeret og insulinnivået, skriver Helsedirektoratet.

Tall fra FHI fra 2017 viser at det har vært en kraftig økning i voksne nordmenn med fedme de siste tiårene, og at de fleste mennene og kvinnene har overvekt eller fedme, der andelen er størst blant menn.

Jeg er overbevist om at en av forklaringene er en kraftig reduksjon i hverdagsaktiviteten.

Før var normalen å eie maks en bil per husholdning, rulletrapper var ikke-eksisterende og den faste søndagsturen ble gjennomført med den største selvfølge. I rapporten Kunnskapsgrunnlag for fysisk aktivitet - innspill til departementet fra 2014 skrev Helsedirektoratet derimot at «samfunnets krav til kroppsbruk har blitt kraftig redusert de siste tiårene, og i mange sammenhenger er det tilrettelagt for at fysiske anstrengelser ikke skal være nødvendig. Det er særlig hverdagsaktiviteten – knyttet til daglige rutiner – som har gått ned. (...) Med unntak av de yngste barna er det fysiske aktivitetsnivået i befolkningen urovekkende lavt». Når det meste av den naturlige aktiviteten faller bort, er det ikke overraskende at det påvirker også vekten til befolkningen.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Samtidig er det nettopp økt hverdagsaktivitet som er det mest overkommelige å få til som en fast vane over tid, enn å begynne rett på hardtreningen, der det er fort gjort å bli skremt over hvor slitsomt det er i starten.

Husk bare tilbake til forrige gang du sa "NÅ skal jeg begynne å trene!" og det endte i at du sto svett og sur på treningssenteret og tenkte: "Aldri mer!!"

Begynner du derimot med å øke hverdagsaktiviteten litt og litt, er det enklere å bygge en grunnmur som du så bygger økt aktivitet på: Setter du deg mål om å gå 15 minutter hver kveld med musikk i øret eller sammen med en venn, og klarer det, kan du etter noen uker øke til 25 minutter. Etter et par måneder kan du legge turen innom noen bratte oppoverbakke for å få opp pulsen - og sånn fortsetter du.

Ved å bygge formen steg for steg er det lettere å få til en langvarig endring av målene dine. Samtidig som det handler om bevisstgjøring av de valgene man tar i hverdagen, handler det og om å ikke bli skremt fra å gjøre endringene, som for mange er livsviktige, i løpet av få uker i januar.

Er du derimot av typen til å kaste deg rett på hardtreningen, håper vi du er bevisst på at det eventuelle ubehaget du måtte oppleve når du får blodsmak i munnen og hjertebank etter ett kvarters hardkjør på tredemølla, vil bli belønnet med både mer behagelige treningsøkter etterhvert - og et mer behagelig liv på sikt.

Vi ønsker deg lykke til med de nye vanene, uansett hvilken variant du går for. Vår stemme går til hverdagsaktiviteten i januar, så sees vi på trening i mai!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.