Blågrønnalger i innsjøer

- Ikke bad i grønt vann

Oppblomstring av cyanobakterier kan farge vannet i innsjøer grønt - og er i verste fall giftig for både dyr og mennesker.

GRØNT BADEVANN? Da bør du ta det avkjølende badet et annet sted. Cyanobakterier farger vannet grønt - og kan inneholde skadelige giftstoffer eller andre stoffer som gir plager. Her fra Mjøsa tidligere år. Foto: NIVA
GRØNT BADEVANN? Da bør du ta det avkjølende badet et annet sted. Cyanobakterier farger vannet grønt - og kan inneholde skadelige giftstoffer eller andre stoffer som gir plager. Her fra Mjøsa tidligere år. Foto: NIVA Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du observert at vannet på badeplassen i din lokale innsjø er blitt grønnlig på farge, enten i sommer eller tidligere badesesonger?

Da kan det være snakk om cyanobakterier - eller blågrønnalger, en type planteplankton som i verste fall kan inneholde giftstoffer hverken du, barn eller barnebarn eller hunden for den saks skyld, bør få i seg.

- Hvis man ser en tydelig algevekst eller farge på vannet, eller at vannet er svært grumsete, så anbefaler vi ikke folk å bade eller svelge vann, sier seniorrådgiver Line Ø. Angeloff i seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Vi.no.

Kan komme oppblomstring

Niva-forsker Sigrid Haande sier til Vi.no at alt ligger til rette for at disse cyanobakteriene kan vokse opp nå - selv om det er viktig å huske på at de er helt naturlige og dessuten har sin nyttefunksjon i naturen: De er primærprodusenter og har en viktig rolle for produksjon av oksygen og er dessuten mat for større organismer i vannet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.