Bruker du kosttilskudd du egentlig ikke trenger?

- I verste fall kan du få forgiftningssymptomer

- Det er ikke sånn at jo større doser du får i deg, desto bedre er det for kroppen, sier forsker Torunn Holm Totland i Folkehelseinstituttet. Selv tilsynelatende uskyldige fruktekstrakter fra helsekosten kan påvirke medisinene du tar.

Piller, kapsler, oljer eller pulver: Rådet er å forhøre seg med legen før du tar kosttilskudd. Likevel tar mange av oss tilskudd uten å tenke over at det kan ha noen negativ betydning, for eksempel i kombinasjon med medisiner fra legen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Piller, kapsler, oljer eller pulver: Rådet er å forhøre seg med legen før du tar kosttilskudd. Likevel tar mange av oss tilskudd uten å tenke over at det kan ha noen negativ betydning, for eksempel i kombinasjon med medisiner fra legen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For å være på den sikre siden, er det fristende å fylle på med en vitamintablett.

– For eldre som har et lavt energiinntak, kan det være aktuelt med tilskudd av vitaminer og mineraler for å dekke behovet for utvalgte næringsstoffer, sier Torunn Holm Totland. Hun er forsker ved Folkehelseinstituttet og har blant annet kosthold og aldring som sitt fagområde.

– I Norge i dag har vi tilgang på de aller fleste typer matvarer hele året. Følger du de generelle kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, vil du få i deg det du trenger av næringsstoffer. Men noen kan av ulike grunner spise for lite eller ha et for dårlig variert kosthold. En del eldre, særlig de som bor alene, mangler matlyst. Andre kan ha en matvareallergi eller en sykdom som gjør at næringsopptaket blir dårligere. Da vil de kunne få mangel på enkelte mineraler og vitaminer. I slike tilfeller vil det derfor være lurt å ta et kosttilskudd, det vil si næringsstoffer i konsentrert form, som et supplement til vanlig mat og drikke for å dekke sitt daglige behov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.