Fritt behandlingsvalg

- I dag knuses mange drømmer og håp, denne dagen er bare trist

Stortinget har vedtatt at endringene i fritt behandlingsvalg skal innføres, men vedtaket var langt fra enstemmig. Flere uttrykte bekymring for hva dette vil bety for pasientene.

FRITT BEHANDLINGSVALG AVVIKLES: Bård Hoksrud i FrP er en av dem som uttrykte stor bekymring for konsekvensene av avviklingen av fritt behandlingsvalg under Stortingets behandling av regjeringens lovforslag. Med 57 mot 43 stemmer ble forslaget vedtatt - og opposisjonens forslag om å utsette og oppskalere de offentlige tjenestene før iverksettelse, ble nedstemt. Foto: NTB
FRITT BEHANDLINGSVALG AVVIKLES: Bård Hoksrud i FrP er en av dem som uttrykte stor bekymring for konsekvensene av avviklingen av fritt behandlingsvalg under Stortingets behandling av regjeringens lovforslag. Med 57 mot 43 stemmer ble forslaget vedtatt - og opposisjonens forslag om å utsette og oppskalere de offentlige tjenestene før iverksettelse, ble nedstemt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I går, 8. desember, vedtok et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt, regjeringens forslag om avvikling av fritt behandlingsvalg.

Forslaget ble banket igjennom med 57 mot 43 stemmer på Stortinget.

Flere av stortingsrepresentantene uttrykte bekymring for hvilke konsekvenser vedtaket vil ha å si for pasientene, blant annet FrPs Bård Hoksrud:

- I dag knuses mange drømmer og håp. Denne dagen er bare trist, og det er mange mennesker som er både redde for og lei seg over at de enten skal miste tilbudet sitt eller risikere å ikke få noe tilbud i hele tatt. I tillegg kommer vi faktisk ikke utenom at det er mange som kommer til å måtte vente i måneder ekstra, for kanskje å få vite om man har kreft eller en alvorlig hjertesykdom. Paradoksalt nok gjelder ikke dette hvis du har penger, for da kan du kjøpe deg forbi helsekøen. Og paradokset blir kanskje enda større når politikken føres av en Arbeiderparti-styrt regjering med Senterpartiet, og med SV i spissen.

Endringene i loven er planlagt iverksatt fra nyttår. Et representantforslag om å utsette innføringen til 1. januar 2024, ble nedstemt.

Hva betyr endringene i fritt behandlingsvalg?

Om vedtaket som nå er gjort om endringer i fritt behandlingsvalg skriver Stortinget:

«Stortinget har vedtatt endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og spesialisthelsetjenesteloven for å avvikle godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg. Endringene innebærer at private leverandører ikke lenger kan få godkjenning for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Pasienter vil fremdeles kunne velge mellom offentlige virksomheter og private virksomheter som har avtale med regionale helseforetak.»

Ifølge NTB, viste helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortingets spørretime onsdag til at den planlagte avviklingen har vært planlagt gjennom to år, og at det vil være en overgangsordning på tolv måneder.

Overgangsordningen som er vedtatt, gjelder imidlertid kun for de pasientene som allerede har startet opp behandling hos helseforetaket. De kan fortsette behandling/utredning i opptil 12 måneder etter at den nye loven med de nye endringene settes i kraft.

Pasienter som ikke har startet behandling/utredning, men som står på venteliste hos et foretak som fra nyttår ikke lenger er under ordningen for fritt behandlingsvalg, vil ikke lenger ha rett på offentlig betalt behandling der.

Du kan lese mer om hva endringene vil bety for deg som pasient i denne artikkelen på Vi.no.

- Rammer pasientene

Under behandlingen i Stortinget, uttrykte flere bekymring for hva endringene vil bety for pasientene.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen kommenterte under saksframleggelsen i Stortinget at komiteen har svært ulike syn om avviklingen av fritt behandlingsvalg.

- Avviklingen av fritt behandlingsvalg vil svekke et viktig mangfold av behandlingssteder, og det er lite spor av vilje i det offentlige til å foreta anbudsrunder som sikrer både kapasitet og mangfold for pasientene, uttalte Trøen, og videre:

- I dag kunne Stortinget sikret en bedre overgang, slik at vi var sikre på at kapasitet ble bygget opp for å ivareta pasientene. Det er fortsatt tid til å tenke seg om i dag og støtte de forslagene som ligger på dette.

Men forslagene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus om å blant annet å utsette avviklingen av godkjenningsordningen med minst et år, øke kjøp av behandlingskapasitet i helsesektoren og å pålegge de regionale helseforetakene å inngå anbudsavtaler tilsvarende den behandlingskapasiteten som leveres gjennom fritt behandlingsvalg fram til 31. desember 2022, ble nedstemt.

Hoksrud uttalte at vi ikke kjenner alle konsekvensene av vedtaket som nå er gjort, fordi regjeringspartiene sier at det nå er opp til de regionale helseforetakene å bestemme hvem de vil inngå avtale med.

- Det tragiske er at dette rammer mange pasienter som mister tilbudet sitt, og nye pasienter som ikke vil få tilbudet i framtida.

Han uttaler videre at det også rammer lokalsamfunn som nå risikerer at viktige og mange kompetansearbeidsplasser blir borte - og peker på at dette er kommuner som trenger flere, ikke færre, arbeidsplasser.

- Fakta er at det er flere pasienter som må stå lenger i kø for å få behandling. Ventetida har gått opp til et år i noen av de viktige somatiske helsetjenestene, og vi har bare dekt en fjerdedel av volumet som fritt behandlingsvalg dekker. Det er ytterligere ca. fire til seks måneders ventetid når de som i dag får undersøkelse i fritt behandlingsvalg, skal over i det offentlige. Spør enhver fagperson – det å gå med udiagnostisert kreft i halvannet år er for mange forskjellen mellom kurerbar kreft og ikke-kurerbar kreft. Det er det det handler om, uttalte Hoksrud.

- Sikre pasienter nødvendig behandling av høy kvalitet

Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet sier dette vedtaket som nå er gjort, er et nødvendig og riktig vedtak for å sikre vår felles helsetjeneste.

- Det viktigste for oss er å sikre at alle pasienter og brukere får nødvendig behandling av høy kvalitet når man trenger det, uavhengig av hvor man bor, størrelsen på pengeboka eller hvor mye kapasitet man har til å søke i et stadig voksende helsemarked. Det er ikke riktig at vi skal bruke offentlige midler, politikk og ressurser til å bygge opp et privat helsemarked på bekostning av vår felles helsetjeneste. Det er totalt feil medisin, uttaler Myrseth.

Hun hevder at private aktører fremdeles skal brukes, men at dette skal gjøres der det er behov for det og der de er et supplement til det offentlige, ikke på bekostning av de offentlige sykehusene.

- Vi avvikler altså ikke pasientenes rett til å velge behandlingssted. Retten til å velge behandlingssted består. Helseforetakene utvider nå eksisterende avtaler, og nye aktører får langsiktige avtaler for å følge opp denne avviklingen. Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv, uttaler Myrseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.