ADHD hos voksne

I andres øyne var hun vimsete, urolig, ulydig og masete

Anne Marie var 51 år da hun fikk ADHD-diagnosen: - Jeg ble veldig lettet, men også trist, fordi jeg har strevd mye.

«UROKRÅKE»: Som barn fikk Anne Marie Fosse Teigen (53) fra Telemark blant annet høre at hun var vimsete, urolig, ulydig, risikosøkende og masete. I en alder av 51 år ble hun diagnostisert med ADHD. Foto: Aurora Nordnes.
«UROKRÅKE»: Som barn fikk Anne Marie Fosse Teigen (53) fra Telemark blant annet høre at hun var vimsete, urolig, ulydig, risikosøkende og masete. I en alder av 51 år ble hun diagnostisert med ADHD. Foto: Aurora Nordnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Jeg fikk klatre i trær og utfolde meg fysisk så mye jeg ville, men fikk streng beskjed om å vise folkeskikk ute blant folk, forteller Anne Marie Fosse Teigen (53).

Som barn fikk jenta fra Telemark høre at hun var vimsete, urolig, ulydig, risikosøkende, klengete, masete nysgjerrig, ukritisk med å ta borti ting man skulle være forsiktig med.

- Da jeg var fem år sa far til meg at han trodde jeg hadde «forbryterinstinkt». Jeg hadde nemlig en tendens til å lyve og stjele, forteller Anne Marie.

At den vesle jenta flere tiår senere skulle få en diagnose ved navnet ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) var det ingen som kunne vite.

- Det nærmeste vi kom diagnoser og behandling var at min far fortalte at barn som meg risikerte å bli sendt på «forbedringsanstalt», sier Anne Marie.

- Gråt etter skolen

Anne Marie ble også stemplet som lat da det var lettere for henne å komme i gang med leksene sent på kvelden.

Tross «urokråke»-stempel, lærte Anne Marie lett og gjorde det svært bra på skolen. Hun gikk ut av grunnskolen med et av de beste vitnemålene som noen gang var skrevet ut der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.