Flest eldre menn begår selvmord

- Hvorfor har vi så høy aksept for at eldre tar sitt eget liv?

Middelaldrende og eldre menn utgjør en fjerdedel av befolkningen i Norge. Men de begår nesten halvparten av alle selvmord. - Hele samfunnet bør ta en debatt om hvilke holdninger vi har til eldre, mener selvmordsekspert.

ELDRE MENN BEGÅR OFTEST SELVMORD: Eldre menn er overrepresentert på selvmordsstatistikken. Har det sammenheng med hvordan vi som samfunn tenker og snakker om det å bli eldre? Illustrasjonsfoto: NTB
ELDRE MENN BEGÅR OFTEST SELVMORD: Eldre menn er overrepresentert på selvmordsstatistikken. Har det sammenheng med hvordan vi som samfunn tenker og snakker om det å bli eldre? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Forstår vi det litt for godt når eldre tar livet sitt? Jeg hører ofte folk si at han var jo så gammel, han hadde ikke noe særlig liv igjen uansett. Jeg er bekymret for hvordan disse holdningene påvirker hva slags helsehjelp eldre med selvmordstanker får.

Spesialkonsulent Annie Norevik er udannet psykiatrisk sykepleier, har videreutdanning innen suicidologi, master i klinisk helsearbeid og jobber med selvmordsforebygging i RVTS Vest. Hun mener samfunnets og helsevesenets holdning til eldre og selvmord er preget av lavt kunnskapsnivå, lav interesse og aksept.

- Hvorfor har vi høyere aksept for at en eldre person har det så vondt at de velger å ta sitt eget liv, enn for at en 20-åring gjør det samme? Hvorfor har eldre lavere verdi enn yngre? spør hun.

Eldre menn topper statistikken

Tenker vi på en typisk person som velger å ta sitt eget liv, vil sannsynligvis et bilde av en ung mann dukke opp. Vi hører stadig om de unge livene som gir tapt for fortvilelse og depresjon, og om foreldre, søsken og venner som blir sittende igjen i sjokk og sorg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.