Tabu med høreapparat

Hvorfor er det flaut å bruke høreapparat?

- Henger sammen med angst for å bli gammel, mener forsker.

TABU MED HØREAPPARAT?: Ikke vær flau over at du må bruke høreapparat, oppfordrer kroppsbilde-forsker. I artikkelen under kommer Ingela Lund Kvalem med gode råd. Foto: Scanpix.
TABU MED HØREAPPARAT?: Ikke vær flau over at du må bruke høreapparat, oppfordrer kroppsbilde-forsker. I artikkelen under kommer Ingela Lund Kvalem med gode råd. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når man hører så dårlig at man trenger høreapparat er det ofte fordi man har blitt gammel. Kroppen har mistet noen av funksjonene sine.

Det forteller Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun har forsket på kroppsbilde og kroppsidealer i mange år.

Å bruke høreapparat forbindes gjerne med den negative assosiasjonen rundt det å bli eldre. Men tvert imot mener Kvalem du bør se på det som en fantastisk mulighet.

Forklaringen hennes får du her.

FORSKER PÅ KROPPSBILDE: Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.
FORSKER PÅ KROPPSBILDE: Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO. Vis mer

- Angst for å bli gammel

Synes du det er flaut å bruke høreapparat skyldes det høyst sannsynlig din egen holdning:

- Jeg tror det handler om egen angst for å bli gammel og for å bli sett på som en eldre person. Det kan være vanskelig å innrømme at du bli eldre, sier Kvalem.

Hun mener du bør tilpasse deg i stedet for å skamme deg, forteller Kvalem.

Tenk at du klarer å mestre noe nytt:

- Se på det som en gave og en fantastisk mulighet til å kunne kommunisere med andre på samme måte som du gjorde før, råder hun.

Ikke bare utseende

Å bruke høreapparat handler ikke bare om utseende, forklarer forskeren.

- Hos yngre handler kroppsbilde mye om utseende, mens det hos eldre handler mer om kroppens funksjon i henhold til hvor frisk den er, sier Kvalem.

Behovet for høreapparat ser man selvsagt også hos yngre personer, men hovedsakelig er hørselstap noe som kommer med alderen.

Og noe av det som kan føles vanskelig, er at hørselstap og behovet for høreapparat da kan bli stigmatiserende, mener Kvalem.

- Det dreier seg mye om hvordan aksepten for aldring er i vårt samfunn: eldre kan av og til bli litt sett ned på. Etter at de har pensjonert seg blir flere mer skrevet ut av samfunnet, tror, Kvalem.

- Må man i tillegg be andre gjenta hva de sa, vil man kanskje bli sett på som litt dum eller treg, sier Kvalem.

- Vær åpen

For å kvitte deg med skammen om at du har nedsatt hørsel vil det hjelpe å være åpen om at du bruker høreapparat, mener Kvalem.

Se alt du kan koble til høreapparatet

- Innstillingen din har utrolig mye å si. Den plukker andre opp også. Skammer du deg vil folk se det, sier hun.

Forskeren råder deg heller til å fortelle at du har fått høreapparat, og at det er mye bedre nå som du kan følge med på hva folk sier.

Humor og selvironi vil også hjelpe, mener Kvalem:

- Min farmor hadde høreapparat og hun sa at det beste med det var at hun kunne slå det av når folk snakket tull, ler hun.

Usynlig høreapparat

Dessuten: dagens høreapparat er såpass velutviklet at de så å si er usynlige for andre.

Flesteparten av de nye høreapparatene er så små at andre ikke merker at du bruker dem, forteller Kim Haug, produktsjef ved Starkey Norway AS.

- Denne typen mini-høreapparat bidrar til å fjerne stigma rundt det å høre dårlig og det å bruke hørselstekniske hjelpemidler, sier Haug.

- Dermed kan små høreapparat også gjøre at brukere med nedsatt hørsel faktisk ønsker og godtar det å bruke høreapparatet, avslutter Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.