Tabu med høreapparat

Hvorfor er det flaut å bruke høreapparat?

- Henger sammen med angst for å bli gammel, mener forsker.

TABU MED HØREAPPARAT?: Ikke vær flau over at du må bruke høreapparat, oppfordrer kroppsbilde-forsker. I artikkelen under kommer Ingela Lund Kvalem med gode råd. Foto: Scanpix.
TABU MED HØREAPPARAT?: Ikke vær flau over at du må bruke høreapparat, oppfordrer kroppsbilde-forsker. I artikkelen under kommer Ingela Lund Kvalem med gode råd. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når man hører så dårlig at man trenger høreapparat er det ofte fordi man har blitt gammel. Kroppen har mistet noen av funksjonene sine.

Det forteller Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun har forsket på kroppsbilde og kroppsidealer i mange år.

Å bruke høreapparat forbindes gjerne med den negative assosiasjonen rundt det å bli eldre. Men tvert imot mener Kvalem du bør se på det som en fantastisk mulighet.

Forklaringen hennes får du her.

- Angst for å bli gammel

Synes du det er flaut å bruke høreapparat skyldes det høyst sannsynlig din egen holdning:

- Jeg tror det handler om egen angst for å bli gammel og for å bli sett på som en eldre person. Det kan være vanskelig å innrømme at du bli eldre, sier Kvalem.

Hun mener du bør tilpasse deg i stedet for å skamme deg, forteller Kvalem.

Tenk at du klarer å mestre noe nytt:

- Se på det som en gave og en fantastisk mulighet til å kunne kommunisere med andre på samme måte som du gjorde før, råder hun.

Ikke bare utseende

Å bruke høreapparat handler ikke bare om utseende, forklarer forskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.