Artrose-behandling

Hvordan trene med artrose?

Trening er den aller viktigste behandlingen dersom du har artrose. Her er ekspertenes råd om hva slags trening som gir deg best effekt.

ARTROSEBEHANDLING: Den aller beste behandlingen mot artrose er trening. Men hva gir best effekt? Foto: NTB
ARTROSEBEHANDLING: Den aller beste behandlingen mot artrose er trening. Men hva gir best effekt? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Artrose, tidligere kalt slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen hos voksne. Omtrent halvparten av oss vil før eller senere få artrose i ett eller flere ledd. Artrose gjør leddene stive og smertefulle, og selv små bevegelser kan være vonde å utføre.

Det finnes ingen helbredende behandling mot artrose, men det er én ting som er bevist at gir smertelindring, bedrer leddfunksjonen og bremser sykdomsutviklingen: Trening og fysisk aktivitet.

Styrketrening

Ingvild Bø er fysioterapeut og avdelingssjef for rehabiliteringstjenesten ved Revmatismesykehuset på Lillehammer.

- Har du artrose, er det viktig med styrketrening, spesielt av muskulatur relatert til leddene med artrose, sier hun.

Ved artrose i knærne, er det styrketrening for beina generelt og lårmusklene spesielt som gjelder. Når muskulaturen styrkes holdes funksjonen ved like og forbedres, og smertene reduseres, forklarer Bø.

- Det er viktig med aktivitet gjennom hele uka, og styrketrening minst to ganger i uka. Ved håndartrose bør øvelsene gjennomføres oftere, gjerne daglig. Er det vanskelig å komme i gang, kan du få hjelp av en fysioterapeut, eller av en ergoterapeut ved håndartrose, sier Bø.

Tolerert smerte

Et av symptomene ved artrose er smerter i leddene. Det kan gjøre det smertefullt å trene, særlig i starten. Men det er ingen grunn til å droppe treningen.

- Det er ikke uvanlig å ha noe smerter under trening, men smerten må være tolerert av den enkelte. Å trene med tolerert smerte er ikke farlig, artrosen forverres ikke. Hvis du har mer smerter enn normalt 24 timer etter at du har trent, kan det tyde på at du har trent for hardt og at du bør justere intensiteten, sier Bø.

Det er viktig å trene regelmessig for å oppnå effekt, og effekten kommer gjerne etter to-tre måneder. Å trene en sjelden gang gir ingen effekt, men kan heller provosere smerter, forklarer hun.

- Ikke slutt med treningen selv om det kan være ubehagelig i perioder, anbefaler Bø.

- Hva skjer om du ikke trener og holder deg i aktivitet?

- Da risikerer du nedsatt funksjon og økende smerter som vil påvirke deg i dine hverdagsaktiviteter.

Overvekt en risikofaktor

En av de aller største risikofaktorene for å utvikle artrose, er overvekt. Bø anbefaler derfor kostholdsveiledning og vektnedgang dersom man er overvektig og har artrose. Sammen med styrketrening vil vektnedgang ha positiv effekt på artrosesymptomene.

Artrose er til en viss grad arvelig, og de første symptomene oppstår gjerne i 50-årsalderen.

- Starter du med regelmessig trening tidlig i forløpet, har du god mulighet til å forebygge funksjonstap og utvikling av smerter, sier Bø.

Svømming, sykling og gåturer

Ole-Magnus Westengen er kiropraktor ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo. Han anbefaler svømming, sykling og gåturer som gode aktiviteter for personer med artrose.

- Det finnes ingen kur for artrose, men tilpasset trening vil kunne gi bedring. Svømmetrening i oppvarmet basseng er bra, det samme er gange på mykt underlag og med gode skosåler som reduserer belastningen på leddene. Sykling er også bra fordi det gir mindre belastning på leddene enn for eksempel jogging, sier han.

I tillegg anbefaler han styrketrening for å opprettholde styrke i musklene og dermed avlaste vektbærende ledd.

- Selv tror jeg bassengtrening er noe av det beste, men det viktigste er å finne en treningsform som man selv liker og som gir økt velvære. Da kan treningen bidra både til å redusere smertene og til å få tankene vekk fra dem, sier han.

Gradvis opptrapping

Samtidig kan nettopp det å trene være smertefullt for mange med artrose, særlig i starten. Det kan til og med hende at trening fører til at smertene øker dersom man ikke har trent noe særlig tidligere, men Westengen beroliger med at det er midlertidig, gitt at treningen ikke er for belastende.

- Det er naturlig å ville unngå det som gir smerter, men det er ikke farlig å bevege seg selv om det gjør litt vondt. Å trene opp til smertegrensen vil ikke gjøre tilstanden verre, tvert imot er trening det som gir best effekt mot artroseplager, sier han.

Trikset er å bygge seg opp gradvis og øke treningsmengden litt og litt. Da øker du toleransen din og vil få mindre smerter i leddene, forklarer Westengen.

- I tillegg har mange god hjelp av fysikalsk behandling. Flere studier har vist at behandling hos kiropraktor eller manuell terapeut kombinert med riktig trening gir bedre effekt enn bare trening, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.