Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Artrose, tidligere kalt slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen hos voksne. Omtrent halvparten av oss vil før eller senere få artrose i ett eller flere ledd. Artrose gjør leddene stive og smertefulle, og selv små bevegelser kan være vonde å utføre.
Det finnes ingen helbredende behandling mot artrose, men det er én ting som er bevist at gir smertelindring, bedrer leddfunksjonen og bremser sykdomsutviklingen: Trening og fysisk aktivitet.
Styrketrening
Ingvild Bø er fysioterapeut og avdelingssjef for rehabiliteringstjenesten ved Revmatismesykehuset på Lillehammer.
- Har du artrose, er det viktig med styrketrening, spesielt av muskulatur relatert til leddene med artrose, sier hun.
Ved artrose i knærne, er det styrketrening for beina generelt og lårmusklene spesielt som gjelder. Når muskulaturen styrkes holdes funksjonen ved like og forbedres, og smertene reduseres, forklarer Bø.
- Det er viktig med aktivitet gjennom hele uka, og styrketrening minst to ganger i uka. Ved håndartrose bør øvelsene gjennomføres oftere, gjerne daglig. Er det vanskelig å komme i gang, kan du få hjelp av en fysioterapeut, eller av en ergoterapeut ved håndartrose, sier Bø.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.