Overgangsalder

Hvordan påvirker mangelen på østrogen den voksne huden?

Når overgangsalderen inntrer, forandres også huden vår. Plutselig kan du merke problemer du aldri tidligere har opplevd. Her forklarer vi hvorfor, og tipser om hva som kan hjelpe.

HUD OG HÅR PÅVIRKES: Hormonforandringene som oppstår i overgangs-alderen kan endre hud og hår. Finn produkter som hjelper akkurat for deg. Huden og håret vil nok ikke bli sånn som før overgangsalderen, men fysiske plager vil gi seg etter hvert. Foto: NTB
HUD OG HÅR PÅVIRKES: Hormonforandringene som oppstår i overgangs-alderen kan endre hud og hår. Finn produkter som hjelper akkurat for deg. Huden og håret vil nok ikke bli sånn som før overgangsalderen, men fysiske plager vil gi seg etter hvert. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At hormonene påvirker alt fra humør til huden gjennom livet, er noe de fleste kjenner til. Tidligere i livet har vi vært opptatt av hudforandringer i puberteten og under graviditet, da hormonene kan gi problemer med akne og pigmentforandringer.

Men de siste årene har man også begynt å forske på hvordan huden påvirkes i overgangsalderen. Det er et viktig tema fordi problemer med huden også påvirker vår mentale helse.

Noe som har blitt konstatert er at den minkende produksjonen av østrogen i overgangsalderen, påvirker alle hudlagene våre. Overhuden blir tynnere, og den naturlige produksjonen av antioksidanter, elastin, hyaluronsyre og kollagen synker dramatisk, og det kjennes!

Vi tok kontakt med dermatolog Maria Godås for å finne ut hva dette innebærer, hva du skal være obs på, og hvordan du kan hjelpe huden din.

– Generelt kommer vi i overgangsalderen i 50-årsalderen. Men det er veldig individuelt, og det kan også være arvelig når den inntreffer.

– Hvordan merker man det?

– De fleste mottakere for østrogen sitter i ansiktet, i underlivet og på beina, så huden blir veldig påvirket. Mangelen på østrogen gjør også at kollagenet brytes ned raskere, noe som påvirker elastisiteten. Huden føles som den henger og er slapp. Den blir også ofte mye tørrere, såpass mye tørrere at du kan begynne å klø. De fine linjene blir grovere, og smilerynkene som man har vært glad i før, blir plutselig mye lengre.

– Hva kan man gjøre?

– Når du kommer i overgangsalderen får huden andre behov. Da kan du velge en hudpleierutine med litt mer aktive ingredienser. En grunn til at du blir tørr, er at huden ikke klarer å holde på fuktighet, den forsvinner lettere ut. Derfor trenger du en god balanse av fukt og fett, men også ingredienser som styrker hudbarrieren.

– Hvilke ingredienser bør man se etter?

– C-vitamin, niacinamid, melkesyre, glykolsyre og retinol. Retinol er en veldig bra, aktiv ingrediens, men det er viktig å bruke den riktig. Produkter med retinol kan gjøre huden tørr, men i kombinasjon med en god fuktighetskrem kan den være veldig effektiv for redusere rynker og fine linjer. Begynn med et par kvelder i uken slik at huden venner seg til det. Det er lett å bli utålmodig, men det lønner seg å bruke god tid.

– Hvilke produkter er viktigst?

– Du trenger ikke 15 ulike, det vil bare gi deg dårlig samvittighet. Som hudlege bryr jeg meg heller ikke om du kjøper dyrt eller billig. Det viktige er at du har en rens, en fuktighetskrem og en solkrem som du liker og faktisk bruker. Solkremen er siste steget, og er utrolig viktig. Jeg vet at mange bare smører seg inn når de reiser til solfylte steder i utlandet, men du trenger å beskytte huden med solfaktor 50 hver dag, også her hjemme. Det motvirker at du får linjer og pigmenteringer.

– Har du noen gode råd når det gjelder rengjøring?

– Det holder å skylle ansiktet i litt kaldt vann om morgenen. Om kvelden, når du har svettet, brukt sminke og så videre, trenger du å gjøre rent mer nøye. Da er en mild og parfymefri rensekrem som tar bort sminke, smuss og forurensing bra. Parfyme kan føles luksuriøst, men den kan skape unødvendig irritasjon. Du skal være så snill som mulig med huden din. Prøv å ikke være utålmodig, ha litt is i magen. Når du begynner med et nytt produkt bør du bruke det i åtte uker og vurdere det først etter det. Det tar tid for huden å omstille seg.

– Er det noen hudproblemer som kan dukke opp spesielt i klimakteriet?

– Mange tror at de har fått akne, men det er ofte rosacea. Foruten hetetoktene kan man bli knallrød i ansiktet, får kviser på nesa og hudormer på haken. Perioral dermatitt er en annen hudsykdom mange får. Selve navnet betyr «rundt munnen», og det er også oftest der det blir knudrete og tørt med kuler. Da kan man tro at man har fått eksem og smører på med fet krem eller kortison. Ikke gjør det, da blir det bare verre. Både perioral dermatitt og rosacea kan blomstre opp av fete kremer og kortison.

– Hva anbefaler du da?

– Lider du av ansiktsutslett og ikke får bukt med det, skal du gå til legen. Der kan du få hjelp, men også råd om hvordan du skal håndtere det. En god rutine er en mild rens på kvelden og en lett fuktighetskrem. Retinol anbefales ikke når du har de problemene. Sminke kan være vanskelig, helst skal du unngå det når det gjelder perioral dermatitt. Hvis du føler at du må sminke over problem-området fordi du skal noe og vil være fin, så ta det bort så raskt du kan etterpå, og legg en fuktighetskrem. Det finnes nå mye bra sminke på markedet som ikke dekker til som et lokk, for eksempel mineralmakeup. bareMinerals og Idun har veldig bra produkter.

– Har du noen andre råd for at huden skal ha det bedre?

– Å ikke røyke, spise balansert og få mye frisk luft. Alt det er bra for helsen, men også for huden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.